Виплата лікарняних по-новому. Що змінилося у 2023 році?

Перш за все слід сказати про те, що з 1 січня 2023 року уповноваженим органом в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві визначено Пенсійний фонд. Ця держустанова і здійснюватиме фінансування виплат страхувальників по лікарняних. При цьому правила нарахування залишаються незмінними. Вони становлять відсоток середньої заробітної плати людини залежно від тривалості страхового стажу.
Для отримання фінансування по лікарняних від Пенсійного фонду України роботодавець, як і раніше, повинен подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти. Форма заяви-розрахунку, як і умови здійснення виплат, залишаються незмінними. Тобто оплата здійснюється, як це було і раніше, – 5 днів за рахунок работодавця, починаючи з 6 дня – за страхові кошти. Лікарняні внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачуються державним коштом з 18 дня непрацездатності.

Важливо те, що лист непрацездатності, відкритий у 2022 році і продовжений у 2023-му, буде розраховуватись за попередніми правилами.
Ось такі зміни у нарахуванні та виплаті лікарняних очікують українців у 2023 році. Бажаємо Вам берегти себе, бути уважним та обережним, намагатись триматись і слідкувати за своїм здоров’ям. Ці прості поради стануть запорукою гарного самопочуття та настрою, а також мінімізують кількість звернень до лікаря.

За інформацією:
https://glavcom.ua/economics/personal-money/z-1-sichnja-viplati-likarnjanikh-zdijsnjujutsja-po-novomu-shcho-zminilosja-901092.html
https://biz.ligazakon.net/news/216406_z-1-schnya-2023-roku-fnansuvannya-viplat-po-lkarnyanikh-zdysnyuvatime-pensyniy-fond-shcho-zmnitsya-dlya-robotodavtsv

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11