«Головний здобуток 2022 року – це наш єдиний, міцний колектив»

     Інтерв’ю з керівництвом Покровського гірничо-збагачувального комбінату за підсумками року, що минає, кардинально різнитиметься від попередніх. У 2022-му Україна, а з нею і наше підприємство, переживає дуже важкі випробування воєнним часом, і продовжує потерпати від тієї темряви, яку російські окупанти прагнуть посіяти на нашій рідній землі. Українці, особливо ті, котрі, знаходяться під обстрілами або в окупації, виснажені і морально, і фізично. Разом з тим, виснажуються економічні та промислові ресурси країни. Через війну звичного робочого ритму не витримав і наш комбінат. З початком грудня потужності підприємства були зупинені, а персонал відправлений на вимушений простій. Але протягом 11 місяців наш колектив наполегливо працював на Перемогу. Упевнено тримаючи свій виробничий фронт та всебічно підтримуючи ЗСУ, ми демонстрували єдність та незламність і доводили, що світло набагато сильніше за пітьму. Нам є, про що сказати, нам є, чим, а головне – ким, пишатись. Отже, розставляємо акценти року, що минає, разом з Головою правління АТ «ПОКРОВСЬКИЙ ГЗК» Сергієм Шуваєвим і технічним директором Віктором Бондарцем.

  • Доброго дня, Сергію Павловичу, Вікторе Івановичу. Цього року особисто мені було дуже важко підібрати правильні запитання для підсумкового інтерв’ю. Але все ж таки 11 місяців наш колектив працював: виконував поставлені завдання, допомагав ЗСУ та підтримував бюджет міста.З якими першочерговими викликами довелось боротись підприємству протягом 2022-го року? Чи витримали ми випробування воєнним часом?
  • Вітаємо Вас. Абсолютно погоджуємось з тим, що в цьому році війна змусила нас змінити як особисті, так і виробничі пріоритети. На перший план для кожного вийшло не отримання матеріального достатку, а збереження життя, захист своєї родини і допомога Збройним Силам України заради спільної Перемоги. Навколо цього наш колектив і намагався акумулювати всі свої сили, працюючи ще більш наполегливо і відповідально. Завданням №1 для нас стало доведення і збереження дієздатності підприємства, хоча несприятлива  ситуація на ринку ГМК, руйнування логістики, значний дефіцит, здорожчання ресурсів і ТМЦ, необхідних для роботи підприємства, диктували свої умови. Але ми прийняли цей виклик, стали на шлях боротьби за виживання і постійних пошуків варіантів для досягнення своєї мети.   

     Якщо повернутись до Вашого запитання, то першочерговим викликом для підприємства стала, власне, сама війна, котра змінила наш звичний виробничий ритм. Другий виклик, який безпосередньо витікає з першого, це те, що більше 400 наших колег зараз захищають Україну у складі ЗСУ, а ті, що залишились в тилу, протягом року гідно працювали заради їх підтримки. Хочемо підкреслити, що пишаємось нашим колективом. Пишаємось стійкістю і мужністю тих, хто зараз зі зброєю в руках боронить Батьківщину від російських агресорів, і тих, хто не опустив рук тут, а згуртувавшись, щодня знаходив сили для виконання поставлених завдань. Разом у нас виходило долати випробування і досягати поставлених цілей.

  • Чи завадила війна виконанню планових показників і намічених завдань?
  • Ми не допустили того, щоб війна зруйнувала наші плани. Так, безумовно, вона вплинула на результати роботи підприємства, але наші люди, гірники та збагачувачі, працівники як основних, так і допоміжних підрозділів, мали важливий стимул, заради якого щодня робили свій внесок у Перемогу. В результаті маємо те, що навіть попри війну ми практично 10 місяців виконували планові завдання, які перед нами стояли за Наказом №1. Якщо проаналізувати виробничі показники, то план з розкриву виконано на 90%, з видобутку руди на склад – на 88%, з розкриву руди крокуючими екскаваторами – на 89%. І це з урахуванням того, що ми були вимушені вже у листопаді поступово зупиняти обладнання. Фабрики, як Ви знаєте, стоять з 1-го жовтня через дефіцит електричної енергії в загальній системі України.
  • Можна докладніше зупинитись на питанні залежності роботи комбінату від електричної енергії?

     Так, звісно, давайте разом спробуємо розібратись. Дивіться, споживання комбінатом електроенергії, у разі повноцінної роботи основних підрозділів, сягає позначки 14-15 млн МВт на місяць, а без фабрик – це на 4 млн МВт менше. Але після масованих атак з боку російських окупантів на енергосистему всієї країни комбінат обмежили у споживанні до 7 млн МВт. Звісно, цього не вистачало для того, щоб обладнання нормально працювало. Тому нам і довелося значно обмежити роботу кар’єрів, спочатку максимально орієнтуючись на нічний час, а вже з 1-го грудня повністю зупинитись. Тобто значний дефіцит електроенергії – це перша об’єктивна причина зупинки нашого підприємства на вимушений простій узимку.

     Наразі ми здійснюємо лише охоронні заходи, підтримуємо у функціональному стані водовідливи кар’єрів. Та крім цього й у виробничому плані мали несприятливу для подальшої повноцінної роботи ситуацію. У порівнянні з 1 січня 2022 року ми наростили залишки нашої готової продукції на 25%, і це навіть незважаючи на те, що фабрики з жовтня не виробляють концентрат, в 11 разів збільшили об’єми руди на рудскладах. Цьому посприяло падіння виробництва по Україні і значне зниження реалізації продукції комбінату через спад попиту на феросплави та серйозне руйнування логістики. З огляду на таку ситуацію, ми просто не бачили доцільності далі продовжувати працювати, хоча і не планували зупинятись до кінця року. Плюс атаки на енергосистему країни – все це в комплексі вплинуло на прийняття остаточного рішення щодо зупинки підприємства.

  • Як змінились акценти і пріоритети в діяльності комбінату у зв’язку з війною?
  • Якщо говорити про виробничий аспект, то пріоритети практично не змінились, ми наполегливо виконували планові завдання відносно видобутку руди, випуску готової продукції, здійснення ремонтів, згідно з Програмою технічного розвитку. Основною проблемою був дефіцит персоналу, та ми, я вважаю, гідно впорались і з цим викликом. В результаті виконали практично все, лише не відремонтували роторний комплекс №4, бо не змогли його закомплектувати необхідними ТМЦ. Змушені відкласти ці важливі роботи на наступний рік. Сподіваємось, що працюватимемо над їх виконанням вже у мирний час.
  • Як Ви уже зазначали, більше 400 наших колег були мобілізовані або добровільно поповнили лави ЗСУ, ставши на захист країни. Чи допомагає підприємство своїм?

     Так, з перших днів війни ми направили всі можливі сили на максимальну підтримку ЗСУ, і, зокрема, тих наших колег, хто захищає Україну на фронті. Весь колектив, без виключення, взяв участь у волонтерській роботі: спочатку ми готівкою (хто скільки міг) збирали кошти на потреби армії, потім вирішили перераховувати безпосередньо на рахунок ЗСУ одноденний заробіток, за згодою працівника. З липня дещо змінили вектор волонтерської роботи, щоб більше допомагати своїм: одноденний заробіток почали перераховувати на рахунок профспілкового комітету, під контролем якого спрямовували кошти на придбання всього запитуваного нашими колегами-захисниками. В результаті зробили вагомий внесок у Перемогу України, який щомісяця в середньому складав 1,5 млн грн. Їх було залучено на придбання військової форми, захисного спорядження (касок, бронежилетів), флісових кофт, термокостюмів, балаклав, акумуляторних установок, дизель-генераторів, засобів зв’язку та ведення розвідки, аптечок та автомобілів високої прохідності тощо. Намагаємось реагувати на всі запити наших Захисників, аби допомогти їм боротись з ворогом. Ми пишаємось тим, що в цьому напрямку колектив підприємства спрацював як єдина команда. Дякуємо кожному за тверду позицію у питанні допомоги армії. Інакше і бути не може, адже хлопці-військові роблять все від них залежне, щоб наш з Вами світанок був мирним.

  • Не можна не згадати і про непоправні втрати комбінату… Ми провели в останню путь 10 наших колег, Героїв, котрі полягли на полі бою заради мирного майбутнього дітей у вільній та незалежній Україні. Вічна їм пам’ять…
  • Слава нашим полеглим воїнам… Підписуюсь під кожним Вашим словом. Особисто я вважаю, що донатити для ЗСУ – обов’язок, кожного, хто в змозі це робити. Це наша спільна війна, наш єдиний фронт, який ми маємо тримати разом. І вже зараз дозволимо собі припустити, що новий 2023 рік принесе нам Переможну весну. Знаю, що на цей рахунок комбінат уже має свої плани. Наскільки нам відомо, пройшов захист виробничої програми підприємства на наступний рік у Держпраці. Чи можете Ви розкрити нам цю завісу?
  • Наша програма у 2023 році орієнтована на початок повноцінного виробничого процесу з 1 квітня. Така дата запуску обладнання після тривалого простою зумовлена завершенням опалювального сезону і, сподіваємось, кризової ситуації в енергосистемі України. Зараз же електрична енергія має бути максимально направлена для освітлення та опалення домівок людей. Для розуміння того, наскільки наш комбінат потужний споживач такого цінного ресурсу, наведемо цікавий факт: повторимо, що для повноцінної роботи нашому підприємству необхідно близько 14,5 млн МВт електроенергії на місяць, а середньостатистичній родині, яка не використовує електрику для опалення оселі – 300 кВт. Тобто один місяць повноцінної роботи нашого підприємства – це споживання 48 тис. родин! Тому з огляду на дефіцит струму в системі, «Укренерго» розставляє пріоритети на користь людей, і це абсолютно правильно. Ми об’єктивно дивимось на ситуацію, враховуючи це, і плануємо свою виробничу програму на наступний рік. Хочу сказати, що вона нічим не поступається цьогорічній у плані виконання показників та вкладання інвестицій. До речі, плануємо навіть розширення нашого виробничого фронту за рахунок приєднання до комбінату ще двох підрозділів – Ділянок магнітної сепарації №№1, 2. Головне, щоб до того часу наші Захисники вигнали російських окупантів з України і на рідній землі запанував мир.
  • Будемо сподіватись, що так і станеться. Що ж Сергію Павловичу, Вікторе Івановичу, я Вам дякую за відверту, цікаву і докладну бесіду. І як би важко нам не було, але все ж таки завтра цей жахливий рік закінчиться і розпочнеться новий, сповнений великих надій, планів і сподівань. Всі ми, весь український народ, під бій курантів загадаємо одне на всіх бажання, яке, віримо, невдовзі обов’язково здійсниться. Що Вам хотілося б сказати колективу комбінату напередодні Нового 2023 року?
  • У першу чергу ми хочемо назвати головний здобуток підприємства у 2022 році – це наш колектив: чоловіки, які мужньо захищають країну, і ті люди, які міцно тримають виробничий фронт. Ми пишаємося тим, що у такій складній ситуації наша команда попри тривогу і напруженість, зуміла опанувати свої страхи і направити всю енергію в корисне русло – допомагати фронту і на 100% виконувати поставлені перед нею завдання. Дякуємо всім за самовіддану працю на благо підприємства та України. У Новому 2023 році хочемо побажати всім нам Перемоги, непохитної віри в ЗСУ, в жодному разі не падати духом. Так, всі ми втомились від війни, але треба ще запастись терпінням і силами, щоб іти вперед. Україна все одно Переможе, бо за нами правда! Миру всім нам, побільше тепла і добра, міцного здоров’я і родинного благополуччя. Нехай такий Новий рік буде у нашому житті вперше і востаннє. Бажаємо, щоб 2024-й всі ми зустрічали у повному складі: щоб наші Захисники повернулися додому цілими і неушкодженими, щоб приїхали ті, хто знайшов тимчасовий прихисток за кордоном та в більш безпечних регіонах країни. Хай всі родини возз’єднаються, а наш комбінат запрацює у повному складі.
  • Дякую Вам, шановні керівники, за правильні слова і щирі привітання. Нехай так все і буде.
  • І Вам спасибі за інтерв’ю.

                                                                                                                                                                           Бесіду вела Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11