Олег Черьомушкін: «Головний здобуток – надійний колектив, основний принцип – дотримання законодавства»

     2022 рік всіх нас випробовував на міцність… Ми тримались і підтримували, плакали через біль, страх і втрати, сміялись після здобуття спільних маленьких перемог, через гордість за Україну, за ЗСУ та всіх нас, хто не скорився, а навпаки об’єднався заради майбутнього у вільній та незалежній країні. Об’єднався і колектив нашого комбінату на шляху подолання випробувань, продиктованих  воєнним часом. Наскільки адміністрація і персонал підприємства були до них готові? Чи відчувався дефіцит персоналу? Як нараховувались виплати працівникам? Чому комбінат зупинився на простій і скільки він триватиме? Чи можуть люди  розраховувати на фінансову підтримку від підприємства і чи будуть виплачувати відпускні, лікарняні і матеріальну допомогу на оздоровлення? Перелік саме цих та інших питань, у відповідь на прохання учасників нашої групи в Фейсбук, «ЗМ» підготувала для відвертого інтерв’ю з Олегом Черьомушкіним – директором з управління персоналом нашого гірничо-збагачувального комбінату. Олег Вікторович дав достатньо змістовні та вичерпні відповіді на всі наші запитання.

                                         Мобілізація як відтік кваліфікованих кадрів. Чи виник дефіцит персоналу?

     «Найголовніша проблема, яку нам довелось вирішувати – це звісно мобілізація, а точніше пов’язаний з нею відтік нашого персоналу, у зв’язку з війною», – саме з такого ствердження ми розпочали діалог з Олегом Черьомушкіним. Директор з управління персоналом зазначив, що до лав ЗСУ на захист Батьківщини від російських загарбників призвано та відправлено з власної волі більше 400 наших колег. У переважній більшості (97%!) це кваліфіковані працівники основних підрозділів – кар’єрів, фабрик, транспортних та ремонтних цехів, віком від 25 до 45 років.

  • З комбінату забрали на фронт, як у народі кажуть, «цвіт нації» – працездатних і обізнаних професіоналів, на яких тримається виробничий процес. Для порівняння, 400 осіб – це чисельно два наших кар’єри – великий окисний та малий карбонатний! У зв’язку з цим кадрову політику підприємства теж треба було адаптувати до умов воєнного часу. За розпорядженням керівництва підприємства, ми збільшили прийом людей на вакантні місця,  – підкреслює Олег Вікторович.

     Під час прийому людей їм не висували суворих вимог стосовно наявності потрібної освіти або досвіду роботи за фахом. Приймали всіх, хто мав бажання працювати на благо комбінату, задля зміцнення економіки країни та здобуття Перемоги. Новачків спочатку навчали, а потім відправляли відточувати майстерність на практиці, звісно, під наглядом наставників.

     Таким чином було компенсовано кадрові втрати та вдалось уникнути дефіциту персоналу. Вважаю, що всі завдання, які перед нами ставились, ми виконували, – констатує директор з управління персоналом.

                                                       Що відбувалось з гарантованими виплатами протягом року?

     Олег Вікторович підкреслив те, що як у мирний, так і у військовий час, наше підприємство залишається законослухняним та соціально відповідальним. Тому підтвердженням є те, що жодні гарантовані виплати протягом року не припинялись і не скорочувались.

  • Важливо те, що протягом року ми зуміли витримати довоєнний рівень заробітної плати, середній розмір якої по комбінату становив 17, 5 тис. грн. Чому я сміливо це констатую, та тому що дуже багато підприємств нашої галузі, зокрема, на Криворіжжі, знизили виплати людям. Те, що ми зуміли втримати такий рівень оплати праці, є заслугою всього нашого колективу, результатом наполегливої роботи і виконання запланованих виробничих показників у надважких умовах. І вважаю нарікання на недостатність рівня оплати праці (а ми це чули від незадоволених, навіть у коментарях до Ваших публікацій) недоцільним під час ведення військових дій на території України. Також хочу додати, що, за рішенням керівництва, ми не припинили виплачувати заробітну плату Захисникам ЗСУ, хоча законодавчо нам дозволено цього не робити. Ми завдячуємо нашим військовослужбовцям своїм життям, за їх спинами безпека наших дітей, всієї країни, тому вони заслуговують на максимальну підтримку з боку підприємства, – акцентує Олег Черьомушкін.

     Щодо інших гарантованих виплат – лікарняних, відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення – то вони теж виплачувались вчасно і в повному обсязі. Це констатував директор з управління персоналом:

     У нинішньому році підприємство виконувало абсолютно всі законодавчі зобов’язання  – виплачували все, що передбачено колективним договором. З вини комбінату не було жодних затримок у виплатах лікарняних, відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення. Єдине, що змінилось, – це кількість днів відпустки – їх скорочено до 24, що прописано в адаптованому до війни українському законодавстві. Саме на таку кількість днів нашим працівникам під час відпустки єдиноразово нараховувалась матеріальна допомога. Так було до війни. З огляду на економічну доцільність і справедливість, за узгодженням з профспілкою, з липня перерозподілено нарахування цієї виплати пропорційно кількості днів відпустки, але обсяг матеріальної допомоги при цьому не змінився. Відповідні корективи було внесено до колективного договору.

                                                      Простій як вимушений крок, продиктований воєнним часом

     Думаємо, що ніхто не буде заперечувати, що протягом року комбінат досить гідно тримався у виробничому ритмі. І все це завдяки нашій з Вами згуртованості і цілеспрямованості. Колектив об’єднувала і стимулювала до подальших трудових здобутків єдина мета – наближення Перемоги та максимальна допомога ЗСУ в її здобутті на полі бою. Але все ж таки масовані атаки ворога на енергетичну інфраструктуру України, що спричинило дефіцит життєво важливого для нас ресурсу, та значне руйнування логістичних шляхів, якими металургійна продукція прямувала до споживачів, змусили наше підприємство, як і низку інших, зупинитись на простій. Ми не допрацювали всього один місяць до завершення 2022-го – року важких випробувань і значних здобутків українського народу.

     Ось коментар Олега Черьомушкіна з цього приводу:

  • На жаль, ворог цілеспрямованими руйнуваннями нашої енергосистеми та шляхів експорту української продукції виснажує економіку країни. Не витримало звичного виробничого ритму і наше підприємство. Дефіцит електроенергії в загальній системі країни вплинув на значне обмеження в роботі комбінату. До цієї проблеми додалось і серйозне зниження реалізації готової продукції, як наслідок – накопичення її на складах. Такі обставини стали вкрай несприятливими для подальшої роботи комбінату. Аналізуючи ситуацію, ми, звісно, розуміли, що це рано чи пізно станеться, та розраховували все ж таки допрацювати до кінця календарного року. Але не змогли…  На наш погляд найбільш оптимальним варіантом було зупинитись на простій. Скільки він триватиме – невідомо, поки що плануємо до 1 квітня 2023 року, але все буде залежати від того, як складатиметься ситуація на полі бою, енергетичному та економічному фронтах. Хотілося б, звісно, якнайшвидше повернутися до нормального робочого ритму.

                                     Робимо все можливе, щоб з найменшими втратами подолати складні часи

      Ж: Олеже Вікторовичу, як у такій ситуації плануєте утримувати персонал? Чи залучаються люди на виконання певних видів робіт? Чи є можливість працівникам, скажімо, підзаробити на комбінаті у фінансово скрутний час? Як здійснюється оплата праці у таких випадках?

 

     — Ми не відправляємо робітників у відпустку без збереження заробітної плати, як це відбувається на багатьох інших підприємствах нашої галузі. Вважаю, що керівництвом було прийняте досить справедливе рішення щодо виплати працівникам 2/3 від тарифу 8-денного 40-годинного робочого тижня. Розуміємо, що ризикуємо втратити колектив за період вимушеного простою, тому робимо все від нас залежне для його збереження. Наприклад, маємо можливість залучити людей до охорони обладнання та об’єктів комбінату, вже 1200 працівників скористались нею. Спеціалісти окремих підрозділів за необхідності залучаються до виконання певних видів робіт, за що теж отримують оплату, вищу за простійну. Крім того, ми оголосили нашим партнерам, що можемо виконувати самоокупні послуги, такі як ремонт електродвигунів, виготовлення рейкошпальної решітки і наплавка колісних пар на залізничний транспорт, відвантаження металобрухту. Якщо матимем замовлення, то його виконавці отримуватимуть заробітну плату в повному обсязі. Таким чином, робимо все можливе, щоб з найменшими втратами подолати складні часи.

                                                        Відпустки, лікарняні та оздоровчі в період простою

     Актуальне запитання від наших читачів: «Чи можуть працівники підприємства йти у заплановані відпустки під час простою?» Якщо так, то яким чином у даному випадку здійснюватиметься оплата? Чи виплачуватиметься матеріальна допомога на оздоровлення? Аналогічне питання стосовно лікарняних. Все це ми запитували у директора з управління персоналом. І вже маємо вичерпну відповідь:

     — Під час простою працівник має право брати відпустку згідно з графіком. Відпускні будуть виплачуватись, а от лікарняні і матеріальна допомога на оздоровлення – ні.  З цього приводу є коментарі і роз’яснення від фонду соціального страхування. Говорячи простими словами, перебуваючи на простої, працівник не залучається до виконання виробничих завдань, тому йому лікарняні не виплачуються, замість них під час хвороби він продовжує отримувати 2/3 тарифу. Непрацююче підприємство також не має економічної змоги перераховувати людям оздоровчу допомогу, тому з 1-го січня 2023 року ці виплати припиняються.

                                                    «Весь колектив комбінату спрацював дуже відповідально»

      Саме таку оцінку роботі персоналу за підсумками року дав Олег Черьомушкін:  

 

  • Всі – великі молодці. Зуміли подолати стрес, не сіяли паніки, а просто виходили на роботу і працювали на результат. Дякую за це всьому нашому трудовому колективу. Так тримати! Сподіваємось, що зовсім скоро святкуватимемо Перемогу на всіх фронтах, і знову повноцінно працюватимемо з ще більшим натхненням та в мирний час. Напередодні Нового року щиро бажаю нам якнайшвидшого здійснення єдиного на всіх заповітного бажання. Процвітання нашому підприємству, місту, області та рідній Україні. Нехай всі родини дочекаються своїх Захисників. Миру і злагоди всім нам.

                                                                                                                                                                             Бесіду вела Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11