До Дня енергетика. ЦМП на варті енергонадійності комбінату

     Рік, що минає, був надзвичайно напруженим для всіх працівників Цеху мереж та підстанцій (ЦМП), який очолює досвідчений спеціаліст своєї справи Василь Ткачов. Складнощів у роботі енергетичного підрозділу, яких і до цього завжди вистачало, додала війна. Та попри це, колектив невеликого, але дружнього цеху, як завжди, продемонстрував злагоджену роботу, націлену на досягнення високого результату. Слід зазначити, що перед енергетичною службою загалом та перед ЦМП, зокрема, завжди ставляться важливі задачі, реалізація яких має на меті підвищення енергоефективності та енергонадійності мереж і обладнання, а також заощадження такого цінного ресурсу, як електрична енергія, що особливо актуально у наш військовий час. Про те, що саме було виконано підрозділом протягом року, «ЗМ» розповіли керівник ЦМП Василь Ткачов та його заступник Олександр Потапов.

                                                                     В режимі простою тримають руку на пульсі

       Перш за все, Василь Васильович зазначив, що на обслуговуванні ЦМП знаходиться майже 280 км електромереж. Всі вони, незважаючи на складний період для підприємства, працюють у штатному режимі: підстанції подають напругу для потреб комбінату, все необхідне електрообладнання теж в роботі.

     – Разом з тим, хочу відзначити, що в період простою підприємства фахівці цеху не мають змоги регулярно виїздити до підстанцій для проведення їх планового обслуговування. Ми зараз реагуємо виключно на аварійні виклики. Вже після повернення до штатного режиму роботи цех буде підтягувати всі проблемні моменти: займатися ревізією обладнання, проводити заміри, необхідні ремонти та технічне обслуговування електромереж і підстанцій, – говорить керівник ЦМП.

 

                         Резервні джерела живлення та порядок дій на випадок екстрених ситуацій готові

      Спілкуючись з керівниками ЦМП, нас цікавило питання готовності електромереж підприємства до екстреного відключення світла та зникнення напруги.

     – Наш колектив, за мирних часів, об’єктивно не готувався до такої ситуації, але війна внесла свої корективи у повсякденну роботу. Ми змушені були максимально зміцнювати та укривати об’єкти, що подають електроенергію для підприємства і частини населення міста, відпрацьовувати злагодженість дій на випадок непередбачуваних відключень напруги. Таким чином, у разі аварійних вимкнень маємо декілька резервних джерел живлення від мереж енергокомпанії ДТЕК. Тобто, якщо там буде напруга, то, по узгодженню з постачальником електроенергії, зможемо подати живлення для потреб комбінату. Хочу додати, що минулого року підприємством було придбано акумуляторну установку для живлення оперативних ланцюгів на підстанції «Чкаловська-150». Там також є шафа оперативного струму, котра на певний проміжок часу зможе подати напругу для забезпечення підстанції аварійним освітленням і заживити радіостанцію. Але в глобальному розумінні подати струм на все обладнання у разі тривалої відсутності світла ми, на жаль, не зможемо, – розповідає Олександр Потапов.

                                                                             Економно, надійно, ефективно

      Під час підготовки до осінньо-зимового періоду фахівці ЦМП зуміли втілити у життя чимало важливих проєктів. Зупинимось на декількох з них.

     Один із найбільш вагомих полягав у реконструкції лінії енергозабезпечення санаторію-профілакторію, його підключення до мереж комбінату. Для того, щоб нашим читачам стало більш зрозуміло, пояснимо, що раніше напруга на наш соціальний об’єкт подавалась по повітряним лініям «Місто-1», «Місто-5». Таким чином, він відносився до споживачів 2-го класу із подачею електрики, незалежно від мереж підприємства. Аби виправити ситуацію і підвищити енергонадійність живлення профілакторію, було реалізовано достатньо складний модернізаційний проєкт. Для цього силами спеціалістів-енергетиків ЦМП побудовано повітряну лінію електропередач 6 кВ, протяжністю більше 800 метрів, здійснено прокладання електрокабелю та заживлення від нього соцоб’єкту.

     –  Завдяки такій модернізації ми зуміли досягти одразу декількох важливих цілей. По-перше, економії електроенергії, а разом з нею і фінансів. Справа в тому, що таке перепідключення дало змогу перевести наш профілакторій до споживачів 1-го класу, різниця за оплату між якими становить 80 коп. за 1 кВ. На перший погляд, нібито небагато. Але якщо врахувати те, що навіть в режимі неповного (на 50%) функціонування, цей соціальний об’єкт споживає 20 тис. кВт на місяць, то ми вже зекономили для підприємства 20 тис. грн таких важливих коштів. І по-третє, реалізувавши цей проєкт, ми забезпечили надійність і стабільність електропостачання санаторію-профілакторію, що досить актуально зараз. Адже це дало змогу уникнути віялових чи екстрених відключень електроенергії, які енергокомпанія застосовує до всього міста, – пояснили унікальність втіленого проєкту головний енергетик комбінату Павло Літун та керівник ЦМП Василь Ткачов.

     До речі, на днях, силами фахівців всіх енергетичних цехів, повністю завершено ще один важливий проєкт з енергоефективності – встановлення нових електрокотлів у котельних профілакторію та басейну. Тепер там поряд з газовими, функціонують й електроагрегати, тобто забезпечена можливість використання альтернативного, найбільш економічно вигідного та ефективного, джерела опалення.

     Крім участі у монтажі нових котлів, працівники Цеху мереж та підстанцій займалися підвищенням потужності встановленого електрообладнання шляхом заміни силових трансформаторів. Як зазначив Олександр Потапов, саме таке енергетичне обладнання допомагає заживити електрокотли, потужність кожного з яких сягає 540 кВт.  Тому встановлення нових комплексних трансформаторних підстанцій (КТП) – це необхідна умова для забезпечення сталої напруги у мережах і подачі тепла до будівель комбінату, які заживлені від котелень зазначених об’єктів.

     Докладніше про цей проєкт розповість начальник ТСЦ Сергій Полтавець, у матеріалі про заслуги його служби на енергофронті-2022. 

     Повертаючись до ЦМП, хочеться відзначити справжніх майстрів своєї справи, завдяки яким комбінат не тільки забезпечений сталим електропостачанням, а ще й ефективно використовує електроенергію. Отже, величезний внесок у реалізацію зазначених енергозберігаючих проєктів зробили фахівці дільниці мереж: начальник Андрій Буховський, майстер Олександр Панов, електрослюсарі: Сергій Гамзін, Іван Гафич, Геннадій Ігнатенко. Саме вони займалися побудовою повітряних ліній електропередач.

     Не відставали від колег і представники дільниці мереж та підстанцій. Вони замінювали трансформатори, встановлювали КТП, підключали електрокотли, прокладали дроти та монтували автомати. В їх числі: в.о. начальника дільниці Зоя Нємцева, старший майстер Олександр Проценко, майстер Андрій Волчков, електрослюсарі з ремонту устаткування розподільчих пристроїв – Леонід Литвинов, Вячеслав Нетребко і Павло Фісун.

     На завершення розмови Василь Ткачов провів нам екскурсію дещо спустошеними через простій адмінприміщеннями ЦМП, де з честю несли свою варту електромонтери Андрій Бойчук та Ірина Солоніна.

     Керівник ЦМП щиро подякував своєму колективу за відмінну та сміливу роботу протягом року. Привітав колег ЦМП і всієї енергослужби комбінату з професійним святом. Побажав безаварійної праці, незгасної життєвої енергії, найшвидшої Перемоги України та повернення до повноцінної роботи. Адже попереду ще так багато нереалізованих проєктів, покликаних зміцнювати енергофронт підприємства!  

                                                                                                                                       Олександрина ЛЕЩЕНКО, Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11