«Таке важко осягати, про таке важко писати…»

     Саме такими словами у своєму ранковому звіті про оперативну ситуацію на Дніпропетровщині висловився начальник обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. Акцент цієї репліки було направлено на ситуацію у Кривому Розі, де вчора російська ракета Х-101 вбила 4-х людей, 13 поранила, а 112 позбавила даху над головою. Докладніше про ситуацію у незламному місті гірників та металургів, а також в усій області читайте у нашій добірці зведень від керівників області.

     Буквально декілька хвилин тому начальник військової адміністрації міста Кривий Ріг Олександр Вілкул повідомив останні новини з місця надзвичайної ситуації, яку вчора спричинила чергова російська атака. Очільник зазначив, що ніч була важкою. У цілодобовому режимі продовжували і продовжують працювати рятувальники, енергетики та комунальні служби. Розбір завалів зруйнованого під’їзду багатоповерхівки завершено. На жаль, вночі з-під уламків дістали тіло маленького хлопчика, йому було 1 рік і 8 місяців… Мертвих батьків дитини – молоде подружжя у віці 30 років – знайшли ще вчора разом з їхньою 64-річною сусідкою. ДСНСники до останнього прислухались до всіх звуків у надії почути плач маленької дитини, але не судилося… Від кривавих рук окупантів загинула ціла молода родина, якій ще б жити і жити. Стало відомо, що подружжя мало ще одну трохи страшу дитину, яка під час трагедії перебувала у бабусі, чим врятувала своє життя. Тепер дитина залишилась сиротою…

     Олександр Юрійович додав, що 13 постраждалих внаслідок удару наразі знаходяться у лікарні, 4 з них – у важкому стані, в тому числі 7-літня дитина. 112 людей після руйнування їхнього житла були оперативно переселені до місць тимчасового перебування, їм забезпечені належні умови і триразове харчування.

            Крім багатоповерхівки, вибуховою хвилею пошкоджено і будинки, що розташовувались поряд,  а також школу та медзаклад. Наразі на місці вже працюють комунальники, вони усувають наслідки прильотів.

            Ворожа ракетна атака повністю знеструмила місто, зневоднила та позбавила тепла. Через аварійну ситуацію працівники ДСНС та гірничорятувалники  підіймали шахтарів, які на той час залишалися під землею. Рятувальна операція тривала понад 8 годин, в результаті всі 596 гірників були підняті на поверхню цілими та неушкодженими. Аналогічні операції тривали в Синельниківському і Павлоградському районах, де врятовано ще 2,5 тис. шахтарів.

     Наразі Кривий Ріг продовжує оговтуватись від удару:

  • В місті вже на 100% підключена вода, 90% котелень працюють. Електрика є тільки на тих лініях, до яких підключена критична інфраструктура. Працюємо над подальшим відновленням струму, – прокоментував Олександр Вілкул.

     За інформацією голови облради Миколи Лукашука, у різних районах Дніпропетровщини також було зафіксовано влучання по об’єктах енергетичної інфраструктури. В Нікопольському та Криворізькому троє працівників підстанцій дістали поранення, нині вони знаходяться в лікарнях області. Чотири пожежі ліквідовано рятувальниками.

     Подібна ситуація спричинила знеструмлення більшості регіонів області, у тому числі і Покрову, але вже ввечері світло, і поступово вода, повернулися у домівки жителів. Але енергетики та очільники громад попереджають, що ситуація в енергосистемі важка, тому люди мають заздалегідь підготуватись до тривалої відсутності електропостачання і заощадливо використовувати цінний ресурс.

     Остання пережита ніч на Дніпропетровщині підтвердила, що російські окупанти не збираються залишати регіон у спокої. Від ударів з важкої артилерії знову потерпали дві громади у Нікопольському районі – Марганецька та Червоногригорівська. Постраждали лінії електропередач та житлові будинки. Головне – люди не ушкоджені.

     Важко, надзвичайно важко усвідомлювати, що такий жах відбувається у ХХІ столітті і ми з Вами є його учасниками, як у страшному фільмі про війну. Але на жаль, це не кінострічка, а наші реалії, які ми з Вами повинні стійко і мужньо витримувати, пристосовуватись до нових, тимчасових, умов життя. Але не втрачаємо віри у світло в кінці темного тунелю. Ми його вже зовсім скоро побачимо! Його щодня виборюють наші Захисники, саме це заповітне бажання загадують наші діти на зимові свята, цілодобово вимолюють матері, які обов’язково дочекаються своїх дітей з фронту. Україна – НЕПЕРЕМОЖНА, бо вона – це кожен з нас, а ми ж з Вами – НЕЗЛАМНІ, бо «в серці маєм те, що не згасає». Гуртуємось, утеплюємось і віримо у краще. Дай Боже, щоб ці вихідні, напередодні Дня Святого Миколая Чудотворця, були тихими, мирними і освітленими.

                                                                                      За матеріалами офіційних сторінок очільників громад області у Фейсбук

                                                                                                                                   та офіційних виступів у марафоні «Єдині новини»

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11