Ситуація з електропостачанням в Україні залишається складною

На цьому наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду. Він також припустив, що наша енергосистема ймовірно буде повторно страждати від ударів російських терористів, які використовують зиму проти людей. Адже мета окупантів – «заморозити Україну та вчинити черговий геноцид українського народу. Однак тепер ми не беззбройні, ми не одні, і ми не скоримося під ударами ворога». Як же діє уряд і які нині завдання стоять перед енергосектором?

Денис Шмигаль наголосив, що попри постійні обстріли енергосистеми, вона залишається цілісною.

Так, ситуація складна, є дефіцит. Але при дефіциті в системі в 30%, витратах мережі та першочерговому заживленні критичної інфраструктури, для населення в кожній області залишається 50-60% на покриття потреб. Цього достатньо, щоб рівномірно розподілити навантаження вимушених відключень між усіма споживачами, щоб у оселях людей з’являлася електроенергія принаймні на 5-6 годин на день, – заявив посадовець.

Відповідальними за поставку електроенергії безпосередньо споживачам є розподільчі компанії, а саме – обленерго. Вони і визначають, за якими графіками подавати електропостачання почергово.

Працює це наступним чином. «Укренерго» доводить до обленерго обсяги споживання, які можна поставити в той чи інший регіон від електростанцій. Далі вже обленерго визначають — кого і коли вони вимкнуть, щоб дотримуватися встановлених лімітів, – надав пояснення керівник уряду.

Прем’єр розповів, що перед обленерго у нинішній ситуації стоїть два ключових завдання: по-перше, не перевищувати надані НЕК «Укренерго» ліміти, оскільки саме через це доводиться застосовувати екстрені відключення. І по-друге, мінімізувати нерівномірне відключення споживачів. Тому, є недопустимим те, що в одних будинках світла не було по 20-30, а інколи 40 годин, коли в інших світиться цілодобово.

Посадовець закликав місцеву владу пояснити людям, чому деякі будинки не відключають, з яких причин, а також з якими об’єктами критичної інфраструктури вони пов’язані.

Як на сьогоднішній день ситуація з електропостачання в різних регіонах України?

Про ситуацію з електропостачанням у регіонах держави

Львівщина. Наразі у Львівській області продовжують застосовувати аварійні відключення. Споживачам відключають електроенергію на 8 годин, повертають живлення на 4 години, а потім знову вимикають на 8 годин. Цю інформацію повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький у Telegram.

Разом з тим, у «Львівобленерго» наголошують, що відключення на 8 годин орієнтовне та може збільшитись на одну годину через те, що оперативним бригадам необхідно доїжджати до підстанцій.

Київщина. В регіоні відбуваються екстрені відключення світла.

Харківщина. В області зберігаються щоденні відключення електроенергії. Продовжуються роботи по відновленню живлення побутових споживачів. Темпи ремонтів сповільнюють складні погодні умови: через сильний вітер, дощ та мінусову температуру вночі до пошкоджень, завданих російськими ракетами, додаються обмерзання та пориви дротів у розподільчих мережах. Ремонтні бригади працюють цілодобово.

Енергетики роблять все, що від них залежить, щоб відключення тривали якомога менше часу.

Дніпропетровщина. Буквально кілька днів тому енергетики послабили режим вимкнення світла. Проте, за повідомленням Дніпропетровської обласної військової адміністрації, після цього регіон перевищив ліміти споживання електроенергії.

Через перевантажену систему знову запровадили екстрені вимкнення. Планові графіки при цьому не діють.

Електропостачальники області наголошують: енергію потрібно економити для відновлення балансу мережі, яку руйнують обстріли військ рф.

Мешканців просять не вмикати все одразу після того, як вдома з’явилося світло. Не користуватися одночасно кількома потужними приладами.

Віримо у краще

Наприкінці засідання Кабміну Денис Шмигаль відзначив, що сьогодні є два ключові компоненти, аби ситуація з електроенергетикою покращилася: потужна протиповітряна оборона, яка здатна захистити небо, і швидкі ремонти пошкодженого енергообладнання:

Стосовно ППО, то у цьому питанні за останній місяць є суттєвий прогрес. Насамперед, завдяки постачанню сучасних західних систем. А ось щодо ремонтів та постачання додаткового енергообладнання, то зараз у Європі практично немає держав, які б не допомагали Україні у цьому напрямку.

 

Як бачимо, країни Європи не залишають нас один на один з бідою – в силу своїх можливостей, відправляють нам важливе енергетичне обладнання, а також надають військову допомогу. Віримо, що разом зуміємо перемогти рашистське зло! А поки максимально ощадливо використовуємо енергоресурси, міцно тримаємо енергетичний фронт!

За матеріалами:

https://suspilne.media/326068-dnipropetrovsina-perevisila-dimiti-spozivanna-elektroenergii-v-oblasti-diut-ekstreni-vimknenna/

https://www.057.ua/news/3505675/sodo-pogodinnih-ta-avarijnih-vidklucen-elektroenergii-na-harkivsini-rozasnenna-oblenergo

https://gazeta.ua/articles/np/_smigal-zrobiv-zayavu-pro-vimknennya-svitla-ukrayincyam/1122861

https://lviv.media/lvivshchyna/60505-vidklyuchennya-elektroenergiyi-u-lvivskij-oblasti-svitlo-vimikayut-na-8-godin-ta-povertayut-na-4-godini/ 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11