Начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко про ситуацію з вимкненням електроенергії

     Після чергової масованої атаки енергосистеми України з боку російських агресорів більшість регіонів країни були практично знеструмлені. Задум окупантів – занурити нашу державу у суцільну темряву, закошмарити і вимкнути всі ресурси, необхідні для життєзабезпечення людей. Та наші Герої енергетичного фронту цілодобово роблять неймовірні речі – збирають енергосистему по шматочках, поступово знову і знову, заживлюючи об’єкти критичної інфраструктури та домівки українців. Ми їм за це дуже вдячні. Наразі єдина електромережа набирає свою потужність, але все ж таки у більшості областей України і досі застосовуються графіки аварійних відключень. У тому числі, і в Дніпропетровській області, до якої ворог останнім часом «надто небайдужий». Але рашистам не вдасться зламати потужну міць нашого регіону, і ми з вами маємо докладати для цього максимальних зусиль: допомагати ЗСУ, тримати свій фронт, не втрачати впевненість у Перемозі і з розумінням ставитись до ситуації з вимкненням енергопостачання. Добре, що воно взагалі нам подається, маємо цьому радіти, не переставати дякувати енергетикам і мужньо протистояти темряві. Декому, у кого зараз світло зникає частіше, ніж у сусіда з будинку напроти, здається це несправедливим. На перший погляд, претензія логічна, але насправді так відбувається через особливості влаштування електромережі. Роз’яснення стосовно цього питання надав начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

  • Наразі, у зв’язку з лімітом потужності, енергетики не мають можливості подати напругу в кожен будинок та вимушені застосовувати віялові відключення. Останні дозволяють підтримувати необхідні параметри напруги і частоти в мережі, якщо цього не робити — енергосистема країни вимкнеться автоматично, – констатує Євген Вячеславович.

      Очільник райдержадміністрації говорить, що багато нарікань викликає не сам факт віялових відключень, більшість людей сприймає це з розумінням, а те, що частину будинків періодично відключають, а інші – ні. Далі пояснює, що в першу чергу енергетики заживлюють об’єкти критичної інфраструктури:

  • Ці об’єкти живляться від трансформаторів, до яких також під’єднана певна кількість абонентів. Під час віялових відключень критична інфраструктура не знеструмлюється. Відповідно, напруга залишається і в будинках жителів, яким поталанило живитись від тієї ж лінії. Інші жителі, на лініях до будинків яких не має об’єктів критичної інфраструктури – підпадають під відключення. Тут немає злого наміру, або розділення жителів району, на тих кому можна вимикати світло, а кому ні.

     Євген Євтушенко пояснює, що такі алгоритми відключень пов’язані з особливістю побудови та роботи енергосистеми. Тому два будинки, що знаходяться поряд, можуть живитись від різних трансформаторів. І навпаки — об’єкти, розташовані далеко один від одного, можуть отримувати електричну напругу від одного трансформатора. Тому і здається, що комусь ніколи не вимикають, а хтось постійно сидить без електрики. На жаль, зараз в Україні дуже важкі часи. Нам треба пристосовуватись до умов і виживати з огляду на ситуацію. Керівник району запевняє, що влада готується до різних сценаріїв розвитку подій:

  • Всі ми врахували досвід цього масового відключення. Наразі, органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади готуються до можливих повторних обстрілів енергетичної інфраструктури.

Євген Вячеславович просить і жителів району готуватись до можливих повторних атак на енергосистему. При цьому пропонує дотримуватись такого алгоритму дій:

     — створити запас технічної та питної води, консервованих та фасованих продуктів харчування, готових до вживання;

     — зарядити ліхтарі та подбати про запас джерела енергії до них;

     — тримати зарядженим паувербанк;

     — якщо маєте хронічні хвороби, котрі потребують постійного прийому медикаментів – створити їх невеликий запас;

     — дізнатись у представників місцевої влади адресу найближчого до вас Пункту незламності (місця, де можна буде зарядити телефон, випити чаю та зігрітися за потреби);

     — на випадок відсутності зв’язку – домовтеся про зустріч з потрібними вам людьми у заздалегідь визначених місцях та в обумовлений час;

     — запастися теплими речами та взуттям.

     – Ми всі повинні підтримувати одне одного, та продовжувати боротьбу. Кожен з нас має свій фронт. Все буде добре, все буде Україна! – підсумував посадовець.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100025234411163

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11