Україну відвідала делегація послів із 10 держав з альянсу НАТО

     3-го листопада посли при НАТО 10 країн-учасниць Північноатлантичного альянсу відвідали Україну. Це були представники Албанії, Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Північної Македонії, Румунії та Чехії. У рамках візиту група відвідала Бучу та Гостомель. Посли мали низку важливих зустрічей в Офісі Президента, МЗС, зустрілися з представниками Міноборони та Генштабу. Сторони обговорили першочергові потреби України та заявку на членство в НАТО. Йшлося також про Комплексний пакет допомоги нашій державі, його фінансування через Трастовий фонд НАТО. Окремо зупинились на гарантіях в рамках Київського безпекового договору.

     На зустрічі із десятьма главами місій держав-членів НАТО при штаб-квартирі Альянсу, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак акцентував на необхідності напрацювання потужної позиції країн НАТО щодо низки важливих питань, зокрема повітряних атак російськими ракетами та дронами, а також спроб незаконної анексії росією українських територій.

     Посадовець наголосив на важливості відбудови України та ліквідації наслідків російського вторгнення. За його словами, відбулися дві великі конференції – у Лугано та Берліні, присвячені плану відновлення нашої держави. Втім, зараз українська сторона сконцентрована на реалізації Fast Recovery Plan, який передбачає відбудову знищених повністю або пошкоджених на 50 і більше відсотків об’єктів за кошти іноземних донорів.

      — Тому що 24/7 ми живемо в ситуації, коли всі наші служби працюють на те, щоб забезпечити громадян світлом і теплом, щоб люди мали де жити, – пояснив Андрій Єрмак та додав: — Ці вісім місяців, упродовж яких Україна за підтримки партнерів протистоїть російській агресії, показали, що можна не боятися, та підтвердили лідерство НАТО як найбільш потужного військово-політичного Альянсу світу. Україна демонструє, що може успішно боротися з агресором, підтверджує, що здатна перемагати з допомогою партнерів. Ми впевнені в нашій перемозі.

      Заступник керівника Офісу Глави держави Ігор Жовква поінформував іноземних партнерів про ініціативу Президента Володимира Зеленського стосовно укладення спільних декларацій щодо євроатлантичної інтеграції України. Він нагадав, що першу таку декларацію було підписано між Україною та Чехією на початку цього тижня, та висловив сподівання на солідарну підтримку з боку й інших країн.

https://president.gov.ua/news/andrij-yermak-proviv-zustrich-z-grupoyu-glav-misij-derzhav-c-78937?fbclid=IwAR3_Ji4_0VUs-de2T95RMOUTFMCOBi0rxU4QgDZPL1Qblpb5J649TBhJQds

     За результатами перемовин Андрій Єрмак повідомив наступне:

      — Я відзначив важливість їхнього візиту в Україну у дні, коли наша столиця та інші міста переживають чергову хвилю російських атак ракетами та дронами. Це потужний сигнал підтримки нашої держави з боку країн-членів Альянсу.

      Керівник ОП поінформував співрозмовників про актуальну ситуацію на фронті, відзначивши просування українських військ на півдні країни з метою деокупації українських земель.

      — Ми щодня звільняємо ділянки нашої території. Дуже складною залишається ситуація на Донбасі, зокрема в районі Бахмута, де сконцентрована значна кількість російських сил. Наприкінці вересня Україна подала заявку на вступ до НАТО, і багато країн уже підтримують можливість набуття нашою державою членства в Альянсі. Але для ухвалення такого рішення потрібен консенсус усіх країн-членів НАТО. Висловив сподівання на формування ширшої підтримки в межах Альянсу євроатлантичних перспектив України. Ми очікуємо підтвердження політики відкритих дверей Альянсу в контексті заявки України на членство, а також розширення допомоги Україні для посилення ППО. Очікуємо просування в діалозі з країнами-членами НАТО щодо отримання безпекових гарантій. Також важливою є їхня реакція на ядерний шантаж рф, — написав Андрій Єрмак у Telegram.

https://t.me/s/ermaka2022

     Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина підкреслила, що цей візит є дуже важливим і готувався вже давно. Команда Кабінету міністрів доклала всіх зусиль для того, щоб він відбувся.

      — Для мене цей візит важливий, адже посадовці з інших країн мають фізично побачити та відчути біль українців за злочини та знущання над нами, за наслідки війни, розв’язаної росією. Вони мають відчути особисту відповідальність за рішення, які ухвалюються в їхніх столицях і якою є їхня ціна. Тому ми були у Бучі та Гостомелі, зокрема, побачили знищений найбільший у світі літак «Мрія». Послам розповіли про важкі бої, що точилися за аеропорт і містечко. Українські оборонці зробили неймовірне і не дозволили створити плацдарм для висадки окупаційних військ. І це при абсолютній перевазі ворога у повітрі. У Бучі відвідали квартиру молодого подружжя, в яку потрапив снаряд. Лише щасливий збіг обставин врятував їхні життя.

     Віцепрем’єрка зазначила, що посли НАТО були шоковані тим, що побачили. Вона розповіла, що саме обговорили на зустрічі:

    1. Комплексний пакет допомоги Україні та його фінансування. Домовилися активізувати зусилля із використання цього інструменту для покриття термінових потреб України.
    2. Гарантії безпеки для України у рамках Київського безпекового договору. Україна потребує військового планування на роки вперед, що також вимагатиме відповідного планування і від союзників.
    3. Вступ України в ЄС та НАТО. Ця Десятка підтримує членство України в НАТО та розуміє, що такий крок посилить Альянс. Україна має виконати політичні критерії ЄС для початку процесу вступу, так само і для членства у НАТО.
    4. Деокупація українських територій.
    5. Загрози провокацій на Каховській ГЕС та Запорізькій АЕС.
    6. Подальша потужна військова підтримка України.

     Ольга Стефанішина також висловила сподівання на те, що Представництво НАТО незабаром повернеться в Україну.

https://www.facebook.com/olga.kravets.796/posts/5927524027272076

      Союз України і НАТО з кожним днем міцнішає. Даний візит представників Альянсу є яскравим доказом цьому та сигналізує про потужну підтримку України. Маємо дякувати за це нашим хоробрим Захисникам, які в боротьбі за Батьківщину виявили себе найкращими воїнами у світі. Тому Україна переможе і буде могутньою країною, в якій живе вільний миролюбний народ.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11