Чехія всебічно допомагає Україні у війні з росією та візьме патронаж над Дніпропетровщиною в питанні післявоєнної відбудови держави

     У Києві, 31 жовтня, саме в той день, коли росія завдала масованого ракетного удару по наших містах, відбулися перші в історії міжурядові консультації між Україною та Чеською Республікою під співголовуванням прем’єр-міністрів України та Чехії — Дениса Шмигаля і Петра Фіали. За підсумками заходу обидві сторони підписали спільну заяву, у якій підтвердили рішучість у відновленні територіальної цілісності та суверенітету України в межах міжнародно визнаних кордонів. Серед основних питань, що розглядалися, були зміцнення підтримки України, відновлення, модернізація нашої держави та подальша європейська інтеграція. До речі, Чехія нині головує в Раді ЄС та відзначає сприятливі фактори у наближенні України до членства в Євросоюзі. Країна підтвердила готовність долучитися до відбудови нашої держави, зокрема, взяти патронаж над Дніпропетровщиною.

      Під час зустрічі політики обговорили залучення Чехії до підготовки українських Захисників і проєкти з будівництва та ремонту військової техніки, скоординували кроки щодо посилення санкцій проти рф за терор і притягнення її до відповідальності. На рівні двох держав підписали декларацію про підтримку вступу України до НАТО. Також відбулася знакова зустріч міністрів оборони союзних держав — Олексія Резнікова та Яни Чернохової, на якій обговорили понад 50 проєктів щодо посилення української армії за участю Чехії. Шановна гостя висловила чітку підтримку Україні та передала цікавий «подарунок для путіна».

За агресію росія заплатить ізоляцією, трибуналом та репараціями

      Вітаючи Петра Фіалу в Києві, Володимир Зеленський відзначив важливість цього візиту, адже він відбувається в час, коли Україна зазнає російських ударів по цивільній інфраструктурі, зокрема по енергетичних об’єктах. Президент України заявив, що росія свідомо йде на ескалацію, і таке нарощування агресії заслуговує на жорстку реакцію всього світу на рівні міжнародних організацій:

      — Росії не місце у G20, ООН та інших структурах, які були створені саме для захисту миру та співпраці між націями. Очевидно, що рф лише цинічно експлуатує всі такі структури для прикриття своїх злочинів. Будь-який злочинець повинен відповідати за скоєне ним. Тобто створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України та міжнародного компенсаційного механізму, який забезпечить відшкодування всіх завданих російською війною збитків за рахунок російських активів.

     Уряд Чехії, звісно, підтримав створення міжнародного трибуналу для засудження військово-політичного керівництва рф за злочинну війну проти України.

Захист українського неба

      Сторони також обговорили оборонну співпрацю, яка нарощуватиметься. Окремо зупинилися на питаннях посилення протиповітряного й протиракетного захисту:

     — Коли ми разом з нашими партнерами забезпечимо захист українського неба на 100%, це стане однією з фундаментальних гарантій нової європейської системи безпеки, оскільки позбавить росію значної частини її ескалаційних можливостей, – наголосив Президент.Це посилює захист України, дає нову силу Чехії, а також забезпечує Чехію новими робочими місцями й технологічними можливостями.

https://www.president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-zustrivsya-z-premyer-ministrom-chehiyi-u-78821

Влада Чехії розробила свій державний план допомоги Україні

      Під час засідання у Києві було розроблено програму гуманітарної й стабілізаційної допомоги на 2023-2025 роки на суму майже 20 мільйонів доларів щорічно.

      Про це за підсумками міжурядових консультацій повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він заявив, що військово-технічна співпраця між Україною та Чехією набирає обертів та подякував прем’єру Чехії за всебічну допомогу:

      — Візит чеської делегації до Києва в один із найскладніших періодів історії – це прояв величезної солідарності з Україною, — наголосив Денис Шмигаль та додав: — Чеські самохідні гаубиці “Дана”, танки, БМП та інша допомога вже сприяють суттєвому посиленню української армії та звільненню наших земель. На цьому не зупиняємось, готуємо агресору багато «неприємних сюрпризів».

     Також Чехія виділить 817 тисяч євро на дизельні генератори для Харківщини та Дніпропетровщини.

     — Україні потрібно набагато більше, я це бачив сьогодні, коли росія намагалася знищити енергетичну інфраструктуру України, тому ми швидко відреагували для того, щоб замістити ту електроенергію, якої зараз бракує у звʼязку з руйнуванням інфраструктури, і пропонуємо Україні 20 млн крон на дизельні генератори для Харківської і Дніпропетровської областей, — сказав Петр Фіала.

      Прем’єр-міністр Чеської Республіки поінформував, що сторони домовилися про співробітництво в багатьох галузях, зокрема економіці, енергетиці, охороні здоровʼя та інших. Він підтвердив, що Чехія буде залучена до післявоєнної реконструкції і поновлення Дніпропетровської області.

Солідарність українського та чеського народів у захисті європейських цінностей

      Володимир Зеленський відзначив змістовність і важливість переговорів для обох народів:

     — Роль Чехії, роль Праги в захисті миру та людей, які постраждали від війни, вже стала історично вагомою. І саме це відзначила Україна спеціальним званням, яке присвоєно місту Прага, – “Місто-рятівник”.

      Президент України нагородив Петра Фіалу орденом Ярослава Мудрого І ступеня, за визначний особистий внесок у розвиток українсько-чеського міждержавного співробітництва, підтримку незалежності й територіальної цілісності України.

      — Я хочу, щоб такий орден символізував цю історичну вагу наших відносин – відносин України та Чехії, України та Європи, які досягнуті завдяки вашим зусиллям, пане Прем’єр-міністре, шановний Петре. Я вітаю вас, – наголосив Глава держави.

     Президент України подякував чеському народові, який проводить акції на підтримку України та спільних європейських цінностей:

      — Напередодні візиту пана прем’єр-міністра в Празі відбувся саме такий мітинг – десятки тисяч людей були на площі. І я дякую всім, хто вийшов на цю площу, щоб нагадати, що Європа має бути сміливою, має бути справжньою і справді може перемогти в цьому протистоянні. І я впевнений, переможе. Коли європейці разом, нашу свободу – усіх на континенті – ніхто не зможе відібрати.

     Зі свого боку Петр Фіала зауважив, що сьогоднішні масовані обстріли Києва та інших українських міст, які збіглися з його візитом, чітко демонструють, що переживають українці щодня і якими нагальними є конкретні кроки та дії на підтримку України. Прем’єр-міністр Чехії відзначив мужність українського народу у відстоюванні демократичних цінностей, свободи й територіальної цілісності своєї держави.

       Володимир Зеленський і прем’єр Чехії підписали декларацію про підтримку вступу України до НАТО

      Спільну декларацію щодо євроатлантичної перспективи України під час зустрічі в понеділок в Києві підписали Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала. У декларації визначені “пріоритетні напрями співпраці між Україною та Чехією” в межах курсу на набуття Києвом повноправного членства в Північноатлантичному Альянсі.

      Крім того, Чехія в декларації закріплює намір продовжити надання потужної військової, технічної, оборонної та гуманітарної підтримки Україні. Як зазначив Володимир Зеленський, це – перший документ, який підписує Україна з метою прискорення євроатлантичної інтеграції. “Будемо працювати, щоб такі спільні декларації були підписані й з іншими державами-членами НАТО”, – додав президент.

Чехія вітатиме усі кроки України у напрямку наближення членства в Європейському Союзі

     Як заявив голова чеського уряду на спільній прес-конференції з Володимиром Зеленським, “Україна досягла великого поступу у наближенні вступу до Європейського Союзу”.

      — Ми будемо й надалі підтримувати Україну, бо бачимо, що дії росії стають більш агресивними. Вони проявляються у тому числі і в нападах на енергетичну інфраструктуру, які ми спостерігаємо сьогодні. Саме тому дуже важливо, аби Україна отримувала безпосередню допомогу: військову, гуманітарну, економічну. Щоб вона отримувала міжнародні гарантії та запевнення. Щоб Україна мала ясну перспективу вступу до Західних структур: до НАТО і Європейського Союзу, — заявив Петр Фіала та запевнив, що Україна може покладатися на Чехію у цих питаннях.

     Заслухавши презентацію щодо кроків, які Україна вже зробила у напрямку до вступу в ЄС, чешський премʼєр переконався, що наша країна досягла великого прогресу.

      Своєю чергою, Володимир Зеленський висловив сподівання, що під час чеського головування у Раді ЄС, яке триватиме до 31 грудня, з’явиться оцінка Європейської комісії щодо виконання Україною семи рекомендацій для вступу в Євросоюз, а також з’явиться ясність щодо початку переговорів про вступ України в ЄС.

https://mspu.gov.ua/news/spilna-zayava-za-pidsumkami-mizhuryadovih-konsultacij-mizh-ukrayinoyu-ta-cheskoyu-respublikoyu

Військова допомога Чехії для України

      31 жовтня також відбулася зустріч міністра оборони Олексія Резнікова з його чеською колегою Яною Черноховою. Міністри обговорили ситуацію на фронті та подальшу військову допомогу ЗСУ. Знаково, що переговори відбувалися у дружній атмосфері та мали чудовий результат.

     — Відмінна зустріч. На порядку денному: 50+ проектів щодо посилення української армії за участю Чехії. Ми обговорили: ситуацію на фронті, постачання озброєння та техніки, можливості розширення проектів у сфері протиповітряної оборони, — зазначив Олексій Резніков у Twitter.

https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1587183527140917251

     Міністерка оборони Чехії висловила чітку підтримку Олексію Резнікову та зробила йому “подарунок для путіна” — футболку з красномовним посланням.

     Нагадаємо, що днями Чехія виділила Україні новий пакет військової допомоги, але його вміст засекретила.

https://twitter.com/P_Fiala/status/1587006344388902914?s=20&t=PRktoHgWJrTVSr9TvoCsRQ

     Щиро вдячні чеським друзям, які продовжують всебічно допомагати нашій державі у протистоянні російським окупантам та пропонують свою підтримку у довгостроковій перспективі, радо відкривають для нас двері європейської родини та чекають на ЗСУ в альянсі НАТО. Бо наші Герої-Захисники надважкою ціною здобувають мир у Європі та світі, який настане лише з Перемогою України.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11