Як захистити персональні дані і не допомагати ворогу? Прості правила кібергігієни, яких має дотримуватись кожен

     У військовий час надзвичайно важливим питанням стає дотримання кібергігієни. Це поняття містить у собі персональну інформацію про людину. Тому всім слід чітко розуміти, як ненароком не допомогти ворогу. Про це йшлося на брифінгу, який днями відбувся у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації за участі заступника голови Дніпропетровської ОВА Івана Начовного та заступника начальника Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Володимира Богоноса. Читаємо і запам’ятовуємо разом.

     Основні правила захисту персональної інформації. Є декілька важливих порад, які захистять ваші особисті дані. По-перше, слід подбати про якість пароля. Варто збільшити його до 8-12 символів. «Слабкі» паролі з простих комбінацій дуже легко зламати. По-друге, обов’язково використовуйте двофакторну аутентифікацію. Вона є в усіх месенджерах і соціальних мережах. Це додаткове підтвердження входу з іншого пристрою.

     Переходити за сумнівними посиланнями – не можна! Не менш важливо робити регулярне резервне копіювання цінної інформації, а також аналізувати додатки, деякі з них мають приховані функції. Повинно насторожити, якщо додаток для перегляду тексту запитує доступ до фотографій, геолокацію.

     –  Не переходьте за сумнівними посиланнями навіть від близьких друзів. Дізнайтеся в іншому месенджері або зателефонуйте та запитайте, чи дійсно посилання надіслав ваш знайомий, — порадив Іван Начовний.

     Якщо захист даних не буде достатнім, то персональна інформація людини може потрапити не тільки до зловмисників, але й навіть до рук ворога й агентів російських загарбників.

     Як ненавмисно можна допомогти ворогу? Володимир Богоніс зазначив, що, враховуючи те, що ворог може отримати доступ до месенджерів, не можна пересилати фотографії та відео прильотів, переміщення техніки та іншу критичну інформацію, навіть близьким людям.

     Адже, якщо ці дані отримають окупанти, то людина, котра їх ненавмисно надіслала, стане посібником ворога.       

      Крім того, за пересилання фотографій, відеозйомку об’єктів критичної інфраструктури, військових об’єктів, роботи сил протиповітряної оборони можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Ненавмисний «злив» важливої інформації також карається.

     Побачили як хтось робить фото чи відео будівель – телефонуйте до поліції.

     Про це переконливо просив Заступник начальника Головного управління Національної поліції:

     – Якщо ви бачите, що якась підозріла людина намагається приховано сфотографувати чи зробити відео будівель, особливо поблизу військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, або ж уточнює інформацію про графіки роботи адмінбудівель, рух поїздів та інші деталі, то це має насторожити. У такому випадку слід телефонувати до поліції за номером «102» або повідомити у чат-бот СБУ «Знайди зрадника» в Telegram. Обов’язково треба вказати місце, час та інформацію про підозрілу особу. Робити фото чи відео підозрюваного не треба. Диверсанти чи їхні посібники можуть бути озброєними, тому не варто діяти самостійно. Залиште цю справу фахівцям з поліції.  

     За словами посадовця, з початку війни на Дніпропетровщині вже затримали понад 1 тис. 800 підозрюваних у пособництві ворогу осіб.

     В умовах воєнного часу слід бути дуже обачними та обережними. Пам’ятайте: ворог атакує не тільки на полі бою, але й на інформаційному фронті. Саме тому кожен з нас повинен чітко дотримуватись нескладних правил інформгігієни. Це допоможе уберегти себе, не стати наживою для ворога та допомогти спецслужбам виявляти зрадників або їх посібників.

      За матеріалами:

https://adm.dp.gov.ua/news/meshkancyam-dnipropetrovshchini-nagadali-yak-zahistiti-personalni-dani-i-ne-stati-posobnikom-voroga

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11