Тримаємо енергетичний фронт. Як можна зекономити електроенергію?

Підступний ворог перейшов до наступного етапу знищення України. Якщо раніше цілями рашистів ставали місця великого скупчення мирних людей (в тому числі, торговельні центри, вокзали), то в останній тиждень орки вирішили завдавати серйозних руйнувань енергетичної інфраструктури, і тому скеровують ракети саме на такі важливі об’єкти у регіонах. Внаслідок ворожих атак, в багатьох областях країни спостерігаються проблеми з безперебійним забезпеченням електроенергією.
Звісно, наші героїчні енергетики раз за разом відновлюють енергопостачання, при тому у надшвидкі терміни. Але, зважаючи на активізацію ворожих обстрілів, слід треба завжди бути готовими до нових викликів, тобто до можливих проблем з електроенергією. Це значить, що українцям слід навчитися раціонально використовувати електроенергію, аби полегшити балансування енергосистеми, даючи спеціалістам час на її відновлення у разі нових пошкоджень.
Як же можна зекономити електроенергію? Давайте дізнаватися відповіді від профільних експертів, Міністерства енергетики, НЕК «Укренерго» та компанії YASNO.

Аргументи «за» економію
По-перше, це – прагматично. Якщо ви будете економити електроенергію, то зможете заощадити сімейний бюджет, а, отже, рахунки в платіжці будуть меншими.
По-друге, це – підтримка всієї держави. Зараз Україна переживає надзвичайно складні часи. Тому важливо зменшити споживання електроенергії. В тому числі економити вугілля, яке взимку будуть спалювати ТЕС для того, щоб виробити електрику. Особливо актуальним цей пункт став після тимчасової втрати Запорізької АЕС.
По-третє, соціально направлено. Якщо ми хочемо, щоб енергетики якомога швидше відновили пошкоджені ланки в енергосистемі, а також захистити всю систему від надмірного перевантаження, слід використовувати світло, так би мовити, з розумом. Тобто зменшити використання електроенергії в пікові години: 8:00 ранку до 11:00 дня та з 17:00 вечора до 23:00 ночі. Протягом вказаного часу слід обмежити використання найбільш енергоємних побутових приладів.
Саме таким чином енергетики отримають найвищі шанси відновити пошкоджене обладнання, що, в свою чергу, не призведе до так званих, «віялових відключень» побутових та промислових споживачів.
Але, зважаючи на підступність ворога, ризик відключень все одно залишається надто великий.

Як дізнатися, чи будуть відключати електроенергію в конкретному населеному пункті?
Якщо виникне необхідність у «віялових відключеннях», то диспетчерський центр «Укренерго» повинен визначити величину та тривалість обмежень електропостачання. Ці дані передаються по областям в обленерго. І саме останні проводять обмеження щодо споживачів на місцях.
Дізнатися про відключення електроенергії можна на сайтах, в особистих кабінетах або через чат-боти.
Мешканці Дніпропетровської області можуть дізнаватися таку інформацію на сайті енергетичної компанії «ДТЕК Дніпровські електромережі» за посиланням: https://www.dtek-dnem.com.ua/ua. У разі застосування відключень, на головній сторінці буде опубліковано відповідне оголошення.

Економимо енергоносії. Коротко про головне
Для того, аби відповідально підійти до використання електроенергії, слід звернути увагу на потужність побутових приладів. Так, Міністерство енергетики зазначає, що найбільш енергоємною слід вважати варильну поверхню – потужність 7,5 кВт-год, теплу підлогу – 3,8 кВт-год та духову шафу – від 2,5 до 4 кВт-год.
А ось побутовий водонагрівач (бойлер) споживає від 1,5 до 2,5 кВт-год. Тому буде економніше нагрівати воду безпосередньо перед її використанням. При цілодобовому використанні цього енергоємного приладу значно збільшується споживання електроенергії, при тому що гаряча вода використовується тільки за потреби.
В умовах, коли в приміщеннях стає холодніше з кожним днем, кондиціонери та обігрівачі краще вмикати лише на ніч, тобто у час, коли навантаження на енергосистему країни суттєво зменшується.
Якщо говорити за пральні машини, то більшість з них обладнана спеціальною функцією – «відкладене прання». Маючи таку можливість, доцільніше запрограмувати машинку на нічне прання.

Теж саме стосується й зарядки акумуляторів та повербанків. Ці прилади краще заряджати вночі для подальшого використання вдень.
Що стосується ламп, то, звісно, оптимальним варіантом стане використання LED-ламп замість їхніх старих аналогів. Також світло краще завжди вмикати тільки у тій кімнаті, де ви знаходитеся.
У підсумку треба додати, що треба максимально обмежити використання енергоємних побутових приладів, в крайньому разі – постаратися не вмикати їх у години пікового навантаження.
 
 
Ось такі зовсім нескладні правила допоможуть знизити навантаження на енергосистему України. А отже, завдяки ним ми й надалі будемо міцно тримати енергетичний фронт. Віримо тільки у краще! Ми 200% вистоїмо та здобудемо Перемогу!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11