«Моя робота і є моїм хобі…»

     Так просто і невимушено в інтерв’ю «ЗМ» висловився начальник юридичного відділу нашого комбінату, права рука керівника Юруправління – Олександр Касьянов. Ми знайомі з цим керівником вже багато років, як з досвідченим працівником, котрий добре знається на своїй нелегкій професії. У 40 років він має багатий досвід, довжиною аж у 20 років (!!!), який щодня практично вдосконалює. До Дня юриста України, ми скористались слушною нагодою, і поспілкувались з начальником юрвідділу, поцікавившись його особистою професійною історією та особливостями роботи «служителів Феміди» на нашому підприємстві. До Вашої уваги спеціальна бліц-замальовка від нашої редакції.

     Рішучий вибір молодого початківця. Чому саме юрист?

  • Бо цікаво було пізнавати цю професію. Вона мені з юнацтва подобалась, – так перше запитання бліц-інтерв’ю відповів начальник юрвідділу комбінату.

     Олександр Касьянов усю свою трудову практику присвятив роботі на нашому комбінаті. Стартував у 2003 році, як і більшість початківців, з трудової спеціальності – електрослюсаря у Північному кар’єрі. Але вже тоді молодий хлопець знав, що хоче присвятити себе юридичній діяльності. У цьому напрямку і почав упевнено рухатись буквально з першого дня роботи на підприємстві. Вже за рік загартування гірницькою справою почав стажуватись на посаді юрисконсульта, паралельно вступив до Одеської юридичної академії. Зволікати та такій відповідальній посаді не було часу, тому наш співбесідник одразу поринув у специфіку юридичних аспектів діяльності «промислового гіганта». Та масштаби комбінату з його складною структурою його не лякали ні тоді, ні зараз. Навпаки – це розпалювало професійний інтерес та спонукало до пізнання нових особливостей улюбленої роботи.

  • Я одразу намагався заглибитись в усі напрямки діяльності комбінату. Вивчав різні аспекти, готував претензії, спираючись на законодавство, багато їздив і був присутнім на судових справах. Тоді розумів, а зараз підтверджую, що найкращий досвід набувається в процесі постійної практики, – стверджує наш співрозмовник.

     Що треба вміти спеціалісту Вашого фахового напрямку

  • Уміти треба все, що вимагається від юриста: у першу чергу – постійно навчатись і бути обізнаним в законодавстві. Дотримуватись правових принципів під час практичної діяльності, бути уважним, особисто дисциплінованим та відповідальним. Наполегливо здобувати необхідні навички шляхом осягнення нових особливостей і напрямків роботи, – відповідає Олександр Олександрович.

     У чому полягає специфіка роботи юриста саме на нашому підприємстві?

  • О, у нас цікаве і безмежне поле діяльності. Комбінат поєднує у собі стільки напрямків роботи, що юристи, працюючи тут, набувають колосального практичного досвіду абсолютно у всіх правових сферах – господарській, адміністративній, цивільній, конституційній. Ми дуже багато працюємо з контрагентами, які постачають для нас безліч ТМЦ, надають масу різних видів послуг. Наше завдання у даному питанні – перевіряти юридичну точність укладених договорів, слідкувати за їх дотриманням обома сторонами, якщо ні – готувати претензії і захищати права та інтереси комбінату у судах, – констатує керівник.

     Який напрямок діяльності Ви вважаєте найскладнішим?

  • Як на мене – це робота з контролюючими та державними органами. Підготовка до будь-яких перевірок завжди вимагає ґрунтовного підходу, аналізу та максимальної «юридичної гігієни». Для того, щоб досягти позитивного результату, нашому відділу разом зі спеціалістами певного напрямку треба бути максимально уважними, грамотними та підкованими. Ще один дуже серйозний аспект роботи у нас додався у 2019 році (Авт. до речі саме тоді Олександру Касьянову довірили посаду начальника), коли в Україні запрацював ринок електроенергії. У зв’язку з цим маємо постійні коливання з тарифами та електроенергію та газ, особливо у бік зростання, що дуже не вигідно для нашого енергоємного підприємства. Тому завдання юристів – допомагати відповідальним за цей напрямок фахівцям готувати листи-обґрунтування до держаних структур з доказами на нашу користь, – стверджує Олександр Касьянов.

     З початком війни росії проти України і введенням у зв’язку з цим воєнного стану на всій території нашої країни, змінився і ракурс роботи юридичної служби комбінату. І це підтверджує Олександр Олександрович:

  • Після 24 лютого діапазон юридичної роботи на комбінаті змінився – він розширився. З’явилося дуже багато нормативних актів, які раніше не були актуальними, приймається безліч нових законів, постійно вносяться поправки до вже існуючих. Тому нам доводиться безперервно вивчати нововведення, аби керуватись ними у своїй діяльності, постійно бути в курсі, залишатись компетентними.

     Можна з упевненістю сказати, що юридичний аспект у наш складний час актуалізувався абсолютно у всіх сферах діяльності України. Тим паче, він важливий на комбінаті, діяльність якого охоплює безліч напрямків – фінансовий, бухгалтерський, виробничий, комерційний, роботу з персоналом та в галузі охорони праці тощо. Тому на юридичний  відділ наразі лягла ще більша відповідальність, але його представники з гідністю виконують свої обов’язки.

     Олександр Касьянов пишається тим, що він мав і досі має змогу навчатись у таких досвідчених наставниць, як Людмила Сорокіна (начальник Юридичного управління) та Олена Добриніна (заступник начальника юридичного відділу). Наш співбесідник дуже вдячний цим жінкам, котрі є справжніми профі у своїй справі. Пишається Олександр Олександрович і своєю командою молодих фахівців: начальником договірного бюро Катериною Дворецькою, провідними юрисконсультами – Денисом Закревським та Григорій Колодочкою, юрисконсультами – Владиславом Скоробогатим та Оксаною Яриш.

     – У нас молодий і цілеспрямований колектив. Ми плідно працюємо в єдиному ланцюгу, де кожен чітко знає, за що відповідає і виконує своє завдання з максимальною самовіддачею. За це я дуже вдячний кожному зі своїх колег. Сьогодні, у день нашого професійного свята, хочу побажати їм мирного неба, міцного здоров’я, успіхів, побільше перемог у наших справах, стабільності в роботі, професійних здобутків та благополуччя в особистому житті, – підсумував Олександр Касьянов.

                                                                                                                                                                                     Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11