Як Україна переживатиме опалювальний сезон. До чого готуватись і як утеплюватись?

     Опалювальний сезон 2022-2023 стане надскладним абсолютно для всіх жителів України, а також підприємств, установ і організацій. Про це попереджує Уряд, говорять експерти та аналітики. З огляду на розвиток військової ситуації, ми і самі бачимо, що маємо утеплюватись, запасатись терпінням, засобами штучного освітлення та обігріву і бути готовими до будь-якого розвитку подій. Адже російський газовий та енергетичний шантаж і постійні терористичні акти на енергооб’єкти України призводять до ризиків відключення ресурсів, їх дефіциту та здорожчання на ринку. Це якщо в цілому оцінювати ситуацію по країні. Вже сьогодні ми розумієм, що деякі регіони (деокуповані, тимчасово окуповані, ті, де точаться бойові дії та прифронтові) Харківської, Херсонської, Донецької, Луганської, Запорізької та Миколаївської областей можуть взагалі залиштись без опалення через зруйновану інфраструктуру. Не забуваємо і про те, що російські війська досі контролюють Запорізьку АЕС і точно продовжуватимуть провокативні та підступні удари по енергетичним й іншим стратегічним об’єктам, якими живиться Україна. Уряд держави на чолі з Прем’єром Денисом Шмигалем робить все можливе, аби забезпечити країну необхідним об’ємом газу та електрики. При цьому закликають українців заощаджувати такі цінні енергоресурси, які у холодний сезон будуть на вагу золота. Ми ж з Вами маємо прислухатись до порад керівників держави і готуватись до випробувань холодами. Найпростіше, що можуть зробити споживачі у такій ситуації, – подбати про власне утеплення та утеплення помешкань, зокрема, і придбання альтернативних джерел опалення. Підготуватися до суворого опалювального сезону допоможуть універсальні практичні поради, які ми для Вас підготували.

Чим обовʼязково необхідно запастись кожній родині?

    • Електричним обігрівачем або конвектором. Це врятує Вас від замерзання, якщо виникнуть перебої з електро- та газопостачанням.
    • Теплим одягом і термобілизною. Купуйте речі з вовни та інших натуральних тканин: синтетика погано тримає тепло.
    • Пуховими ковдрами, щоб не замерзнути вночі. Вони дуже теплі, легкі і приємні на дотик.
    • Грілками, електроковдрами й електропростирадлами для обігріву ліжка.
    • Спальним мішком. Його можна викласти в ліжко, щоб спати було ще тепліше.

Подбайте про теплоізоляцію вікон і дверей

     Як це зробити:

    1. Заклеїти рами вікон паперовою стрічкою, щоб у щілини не задував вітер.
    2. Купити самоклеючі гумові ущільнювачі, щоб вікно щільніше закривалося і не пропускало холодне повітря.
    3. Безпосередньо на скло слід наклеїти енергозберігаючу прозору плівку. Її називають “третє скло”. Вона має термоізоляційні властивості.
    4. Використовувати пінополіетилен або пінистий поліетилен як ущільнювач. Це недорогий самоклеючий матеріал, який застосовують для теплоізоляції вікон. Продається він у будівельних магазинах.

Зменшуємо втрати енергії вдома

      Переконайтеся в відсутності щілин у віконних рамах. Якщо вони є, то, залежно від наявних у Вас коштів, або установіть сучасні склопакети, або обробіть скло за периметром силіконовим герметиком, вкладіть ущільнювач у рами.

      Переконайтеся у відсутності щілин в місцях кріплення підвіконня. Якщо вони є, заповніть їх монтажною піною.

     Почепіть на вікна жалюзі або щільніші фіранки (які, однак, не мають закривати батареї парового опалення). Їх необхідно відкривати вдень і щільно закривати вночі.

      Наклейте на скло вікон теплоощадну плівку.

     Встановіть тепловідбивний екран на стіни за батареями або відбивач з алюмінієвої фольги та аркуша пакувального картону.

      Переконайтеся у відсутності щілин між полотном дверей і дверними коробками. Якщо вони є, наклейте ущільнювач за периметром дверних коробок.

      Застеліть килимові покриття на підлогу хоча б у кімнатах, де проводитимете найбільше часу взимку. Ця порада найкорисніша для квартир, розташованих на першому поверсі будинку.

      Якщо Ваші двері не подвійні, оббийте їх дермантином, ізолювавши полотно ізолоном, скловатою, поролоном.

                                                                     Утеплення в приватному будинку

     У приватному будинку або на дачі набагато простіше утеплюватися. Для цього існує багато варіантів: генератор на дизелі або бензині, котел або дров’яна піч. Також в будинку можна безпечно поставити буржуйку. Все залежить від фінансових можливостей сім’ї.

https://www.unian.ua/lite/advice/yak-pidgotuvatisya-do-zimi-2023-shcho-kupiti-v-dim-pid-chas-viyni-11956815.html

     Сьогодні на всіх лініях влади розробляються різноманітні ефективні сценарії захисту наших людей у зимовий період. Президент України Володимир Зеленський констатує, що буде нелегко, але запевняє, що наразі робиться все можливе для того, щоб мешканці країни могли максимально безпечно та комфортно пережити холодний сезон. Ми ж маємо вірити керівництву держави і зі свого боку робити все можливе для власного утеплення. Тож, зігріваємо свої оселі і рідних, користуючись наведеними вище практичними порадами. Не забуваємо оточувати близьких людей турботою, любовʼю і душевним теплом, допомагаємо один одному. Памʼятаємо, що в єдності наша сила, яка веде Україну до Перемоги!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11