Чим живе Дніпропетровщина?

     На це питання в ефірі телеканалу «ДніпроТВ» дав відповідь голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук. Він  розповів, чим та як жив наш регіон з середини вересня і до сьогодні. Зупинився на військовій, соціальній, гуманітарній та безпековій ситуаціях.

                                            Рашисти завдають терору мирним мешканцям Дніпра,

                                                       Криворізького та Нікопольського  районів

     За словами посадовця, в останній тиждень окупанти здійснили більше ніж 50 атак на нашу область:

     – орки використовували проти мирних людей артилерійські системи залпового вогню, ствольну артилерію, запускали ракети та навіть іранські дрони-камікадзе. В результаті обстрілів зруйновано чимало приватних та багатоповерхових будинків, освітні заклади, магазини тощо. Найгучнішими серед надзвичайних подій стали обстріли Дніпра та зруйнований аеропорт у Кривому Розі. Так, від ракети Х-22, випущеної на обласний центр, загинула родина – 2 дітей та 2 дорослих, 7 людей, від 12 до 65 років, отримали травми різної важкості. Через потужний вибух зруйновано більше 60 будинків, велика кількість автівок тощо. Друга атака на Дніпро сталася з використанням більш нової ракети «Іскардер». Ці ракети дуже підступні, адже рашисти запускають їх вздовж води, і вони летять на висоті 6-7 метрів, де їх не може зафіксувати наше ППО. Внаслідок влучання ракети в Автотранспортне підприємство згоріло майже 100 автобусів! На мою думку, активізація терору проти мирного населення Дніпропетровщини пов’язана з проведенням  рф так званих, «бутафорських» референдумів. Саме тому я дуже прошу всіх надзвичайно відповідально ставитися до сигналів повітряної тривоги у найближчі дні та обовязково йти до укриття або ж користуватися правилом двох стін. У жодному разі під час загрози не перебувати на вулиці!

       Щодо ситуації  у Криворізькому районі, то за словами Миколи Лукашука, там спостерігається зменшення ворожих атак за рахунок того, що наші ЗСУ зуміли знищити шляхи забезпечення окупантів та відсунули нелюдів подалі від кордонів області:

     – Якщо раніше Криворіжжя обстрілювалося мінометами та ствольною артилерією, відстань дії якої складає 15-20 км, то останній раз рашисти використали «Ураган», зона ураження від якого – до 120 км. Тому величезне дякуємо нашим мужнім ЗСУ. Віримо, що вони й надалі будуть звільняти Херсонщину, а разом з тим убезпечать мешканців нашої області.

     Але, на жаль, триває жорстокий терор мешканців Нікопольщини. Доки не буде звільнена Запорізька область, це місто на березі Каховського водосховища здригатиметься від ворожих обстрілів. Та попри складну ситуацію, міська влада, а саме мер Нікополя Олександр Саюк, відзначає, що мешканці повертаються до рідного міста і вірять у нашу Перемогу.

     Разом з тим, за словами Миколи Лукашука, через постійні обстріли збільшився перелік громад регіону, постраждалих від воєнних дій. Нещодавно до нього включили Марганецьку територіальну громаду. Таким чином, на Дніпропетровщині офіційно постраждалими від бойових дій визнані 10 громад: Широківська та Зеленодольська (Криворізький район), Нікопольська,  Мирівська,  Червоногригорівська та Марганецька (Нікопольський район), Великомихайлівська, Покровська, Маломихайлівська, Новопавлівська  (Синельниківський район).

                                                                                   Наші ПВО – найкращі!

     Очільник облради акцентував на тому, що на Дніпропетровщині посилена протиповітряна оборона. Про це свідчать зведення Повітряних Сил України та невдалі запуски ворожих ракет, які не досягають цілей:

     – Саме тому хочу заспокоїти всіх мешканців області, адже докази цьому ми бачили вже неодноразово. Повітряне командування «Схід» робить все можливе, щоб зберегти мирне небо над регіоном та захистити життя людей від ворожих атак.

     Звісно, ми не маємо таких систем, які, наприклад, змогли би впоратися з надсучасною гіперзвуковою зброєю (такою, як ракети «Кинджал», які росіяни скерували на дамбу Карачунівського водосховища, маючи на меті перешкодити контрнаступальним операціям наших ЗСУ на Херсонщині). Але наразі Офіс Президента, Міністерство оборони працюють над тим, щоб Дніпропетровщина якнайшвидше отримала новітні системи протиповітряної оборони, які зможуть захистити нас від будь-якої ворожої повітряної небезпеки.

                                                Чи існує наразі радіаційна небезпека на території області?

     Як запевнив Микола Васильович, Штаб оборони області двічі на день отримує від ДСНС інформацію щодо показників радіаційного фону:

     –  На сьогоднішній день радіація в нашому регіоні знаходиться в межах норми. Звісно, загроза залишається, але всі датчики МАГАТЕ працюють, і фахівці тримають ситуацію на постійному контролі.

     Посадовець додав, що у серпні на базі обласної військової адміністрації, а вже у вересні безпосередньо на місцях, відбулося проведення спеціальних протирадіаційних навчань. Це, в першу чергу, стосувалося громад, які розташовані у радіусі 50 км від Запорізької атомної станції (в їх числі і Покровська міська тегромада). Були сформовані резерви, запаси йоду, а також розроблені маршрути евакуації населення у разі радіаційної небезпеки. Але, за словами Миколи Лукашука, такої загрози наразі немає, тому панікувати не варто. Радіаційний фон в межах області в нормі.

                                                               Що буде з житловими субсидіями?

     Ми всі знаємо про те, що майбутній опалювальний сезон буде проходити в умовах війни. Тому багато кого цікавить питання: а чи не буде зупинено виплату житлових субсидій населенню?

     Микола Лукашук зазначив, що все, звісно, залежатиме від Кабінету Міністрів. Але, разом з тим, він сказав, що влада вже неодноразово наголошувала на тому, що субсидії залишаться:

     –  Але відтепер за нарахування коштів по субсидіям буде відповідати Пенсійний фонд України. Віднині подати заяву на субсидію людина зможе у будь-якому населеному пункті, незалежно від місця її реєстрації.

                                                          Чи варто боятися заяв рф про ядерний удар?

     –  Військові аналітики інституту вивчення війни США дали свій висновок про те, що фраза про використання ядерної зброї – ніщо інше, як меседж країнам Заходу про те, щоб вони не здумали застосувати проти рф ядерну зброю. Генсек НАТО Йенс Столтенберг навіть заявив про те, що ця заява – умисна ескалація збройного конфлікту. Разом з тим,  НАТО зробить все для того, аби в москві зрозуміли, які наслідки їх чекають у разі використання ядерного потенціалу проти України. Тому я особисто вважаю, що ніякої ядерної зброї путін застосовувати не буде. Адже страхом війну не виграти. Ми повинні вірити у ЗСУ, нашого Президента та знати, що ми 100% Переможемо! – впевнений Микола Лукашук.

      Тому ми закликаємо дослухатися до вірних слів, не впадати у паніку, та знати, що світло справедливості обов’язково Переможе темряву зла і терору. Настане той день, коли над нашою рідною Україною зійде сонце у мирному небі, ми будемо радіти життю та впевнено дивитися у майбутнє!

      За матеріалами:

https://dnipro.tv/news-dnipro/aktualnye-novosty/mykola-lukashuk-my-ne-damo-rosii-dosiahnuty-svoikh-tsilei/

 https://dnipro.tv/news-dnipro/mykola-lukashuk-na-dnipropetrovshchyni-naikrashcha-ppo/  

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11