Знову COVID -19? Чи загрожує українцям карантин?

     З початком повномасштабної війни українці, здавалося б, стали менше хворіти на Covid-19. Насправді ж зниження захворюваності було зумовлене сезонним фактором. Восени поступово збільшується кількість інфікованих коронавірусом. За даними Міністерства охорони здоровʼя (МОЗ), в Україні за минулий тиждень зафіксовано 36 тис. 683 нових підтверджених випадків COVID-хвороби, 90 з яких – з летальними наслідками. Однак в МОЗ не планують вводити локдаун (суворий карантинний режим), хоча певні обмеження та заходи можуть запроваджувати в окремих регіонах, залежно від епідемічної ситуації. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

     – Захворюваність на COVID-19 очікувано зростає, і за минулий тиждень було виявлено майже 37 тисяч випадків. Це на 50% більше, ніж ми реєстрували тижнем раніше, тоді було 24 тис. випадків, – зазначив Кузін.

     До областей-лідерів по кількості хворих у переважній більшості відносяться регіони Західної України. Загалом перша десятка областей, де коронавірус прогресує максимально швидко, виглядає так: Вінницька, Чернівецька, Рівненська, Тернопільська, Миколаївська, Волинська, Луганська, Кіровоградська, Херсонська і Закарпатська. Дніпропетровська область серед інших посідає 16 місце, загальна кількість хворих на COVID -19 перевищує 319 тис. людей.

     У Покрові, за інформацією Центру первинної медико-санітарної допомоги, за добу, станом на 19 вересня, виявлено 6 нових випадків коронавірусу, 41 пацієнт перебуває на лікуванні.

       За весь період пандемії (з березня 2020 року) у місті зареєстровано 8025 випадків захворювання на COVID-19. На жаль, підступний вірус забрав 116 життів наших земляків.

     Як стверджує головний санітарний лікар, зростання захворюваності на коронавірусну хворобу в Україні реєструється з липня. Очікувано збільшується і кількість госпіталізованих пацієнтів: за минулий тиждень на лікарняні ліжка потрапило майже 6 тис. 300 осіб, тижнем раніше – 4 тис. 734 особи.

     За рішенням МОЗ, така ситуація не потребує впровадження загальнонаціонального локдауну або якихось обмежувальних заходів. Але на рівні областей, в залежності від безпекової, епідеміологічної ситуації, все ж рекомендується застосовувати профілактичні заходи з протидії коронавірусу.

     – Відповідними рішеннями комісії з техногенно-економічної безпеки (ТЕБ) та надзвичайних ситуацій (НС), окремі регіони можуть застосовувати масковий режим у місцях масового скупчення, в громадському транспорті, рекомендувати носити маски в закладах охорони здоров’я. Такі заходи допоможуть зменшувати кількість нових випадків коронавірусної хвороби. Ми закликаємо області все ж таки використовувати цей механізм, – сказав головний санлікар.

     Він наголосив, що при запровадженні карантинних обмежень важливо зберігати баланс між безпековими питаннями та впливом цих заходів на зростання кількості випадків захворювання на COVID-19.

     Лікарі переконані в тому, що як і раніше, побороти коронавірус допоможе вакцинація. Кузін повідомив, що друга бустерна доза вакцини від коронавірусу тепер доступна всім охочим в Україні.

     Нагадаємо, що у зв’язку з оголошенням в воєнного стану в державі, протиепідемічні заходи не були скасовані, їх лише призупинили. Отже, зараз настав час згадати про них і знову активно запроваджувати у своєму повсякденному житті. Не забуваємо мити руки, користуватись дезінфекторами, дотримуватись дистанції у людяних місцях. Дбаємо про профілактику свого здоров’я і бережемо його. Навіть у надскладний військовий час, коли здається фізичний стан людини відходить на другий план, згадайте про те, що ви зможете допомагати нашим ЗСУ тільки, коли будете у відповідній формі – з міцним здоров’ям, активністю і рішучістю у власних діях.

                                            Використовувалась інформація з сайту: ukrinform.ua, minfin.com.ua, korrespondent.net.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11