Ізюм – українське місто з душею, закатованою нелюдами

Місто Ізюм – стародавня козацька фортеця на Слобожанщині, третє за величиною у Харківській області. Станом на 2020 рік, його населення становило майже 47 тис. людей. В його історії вже були сторінки протистояння з московитами. Рівно 100 років тому, у 1922-му, частини УНР та народні повстанці чинили опір російським окупантам-більшовикам. Тоді загарбники вщент зруйнували місто. Зараз, у ХХІ сторіччі, рашистські покидьки знову посягали на це мальовниче місто, систематично руйнували його ракетними та артилерійськими обстрілами, окупували і влаштували на його території справжню катівню.

Хронологія військової атаки Ізюму

Російська армія почала масовано обстрілювати з артилерії та бомбардувати Ізюм з повітря з 6-го березня 2022 року. В результаті вся інфраструктура була знищена, фактично на 80% зруйнована житлова забудова. Деякі будинки в Ізюмі окупанти розстрілювали прямим наведенням з танків.
Як зазначив радник міністра оборони Олексій Копитько, окупанти випустили по місту більше ракет, ніж по Маріуполю, хоча населення в Ізюмі до повномасштабного вторгнення було вдесятеро менше:
– Є житлові багатоповерхові будинки, на які свідомо скинули авіабомби. Склалися цілі під’їзди. В результаті маємо десятки невинних жертв російської агресії.
З 2-го квітня місто було повністю окуповане. Його мешканці залишились без електрики, води та газу. 
Таким чином, люди потерпали від рук окупантів, чекаючи на українських Захисників та щодня промовляючи молитви до Бога… І вони, нарешті, були почуті…

 

ЗСУ звільнили Ізюм та підняли синьо-жовтий прапор над міськрадою

Стрімкий контрнаступ українських військ на початку вересня дозволив звільнити практично всю Харківську область, в тому числі й місто Ізюм. Згідно з офіційною інформацією, «10-го вересня, внаслідок вдалої контрнаступальної операції на Харківщині, українські війська звільнили Ізюм».
Президент України Володимир Зеленський прибув до Ізюму 14 вересня, щоб зустрітися із українськими військовими і подякувати їм за деокупацію території. У присутності глави держави над будівлею міської ради багатостраждального міста символічно підняли Національний прапор.
– Раніше, коли ми дивилися вгору, завжди шукали синє небо. Сьогодні, коли дивимося вгору, шукаємо тільки одне – прапор України. Наш синьо-жовтий стяг уже майорить у деокупованому Ізюмі. І так буде в кожному українському місті й селі. Рухаємося лише в одному напрямку – вперед і до Перемоги, – промовив Президент.

Окупанти чинили звірства, знущаючись над українцями

Як відзначив міський голова Ізюму Валерій Марченко, місто пережило близько 500 авіаударів, внаслідок яких втратило понад 1 тис. мешканців.
Багато хто з убитих закопаний на кладовищі, на околиці лісу. Саме тут російські окупанти облаштували свої позиції. За даними української влади, в Ізюмі були свої катівні, де окупанти знущалися з полонених бійців ЗСУ і цивільних. Тіла військових загарбники скидували в яму. Про масове поховання розповіли місцеві, коли армія рф втекла.
За словами Володимира Зеленського, на місці масового поховання виявлено тіла дорослих та дітей, військових та цивільних, які були закатовані, застрелені та загинули внаслідок обстрілів. Акцентував, що наразі триває ексгумація тіл:
– Зараз вже встановлено понад 440 могил. Про кількість похованих там людей ще рано говорити, слідчі дії продовжуються. Є свідчення того, що російські солдати стріляли по похованнях просто для розваги. Було, наприклад, виявлене тіло людини, яку задушили мотузкою, так з нею на шиї і закопали. Тіла зі зламаними руками, з іншими слідами знущань. Братська могила з убитими військовими. 17 тіл, частина з них з явними слідами катувань … Ви бачили Бучу, ви бачили Маріуполь, тепер – Ізюм. Росія повторила в Ізюмі те, що зробила в Бучі. Світ має на все це негайно відреагувати, – закликав Володимир Олександрович.

За одну мить чотирьох поколінь родини

Глава держави повідомив, що ексгумація тільки почалася, однак уже є докази чергових звірств, скоєних російськими окупантами. Так, на місці масового поховання в Ізюмі було знайдено могили 8 членів однієї сім’ї Столпакових: від прабабусі до праонуків.
Найменшій дівчинці Лесі було лише 5 років. Вона загинула під завалами будинку по вул. Першотравневій, який зруйнувала російська авіабомба 9-го березня. Разом нею загинули: мама – 31-річна Олена, тато – 33-річний Дмитро і 8-річна сестричка Саша. Після рашисти прицільно добивали будівлю з танку, поки вона остаточно не рухнула. Під час авіаудару у підвалі перебували батьки Олени, її 13-річна сестра та бабуся, які теж не вижили. Чотирьох поколінь родини, котра до війни жила щасливим мирним життям, не стало за одну мить. Загалом під завалами цього будинку загинуло щонайменше 44 людини, більшість з яких переховувалися у підвалі…
Однокласниця Олени Столпакової Анастасія розповіла, що люди померли не відразу, вони задихнулися під завалами, від нестачі кисню.
Вони не заслужили такого, вони були дуже хорошими людьми, світлими та добрими, – зазначила Анастасія.

Світ має без вагань визнати росію – державою-спонсором тероризму

Зважаючи на ті звірства, які вчинили окупанти на нашій рідній землі, знущаючись з українців, Президент Володимир Зеленський звернувся до міжнародних організацій та лідерів держав світу з закликом визнати росію державою-спонсором тероризму. 
Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак після відвідування Ізюму теж був вражений кількістю поховань мирних мешканців, які загинули від рук російських окупантів:
– Ізюм… Черговий злочин російських терористів, за який відповідатимуть кілька поколінь ізольованої недоімперії.
Радниця Офісу президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дарія Герасимчук, у свою чергу, зазначила: «Найстрашніше, що може бути, коли звільняють населені пункти – це знаходити убитих та встановлювати їхні імена. Сотні і тисячі невинних людей, яких росіяни убили просто за те, що вони жили в Україні».

 

Це – жах!!! Це – просто страшний жах констатувати у своїх матеріалах подібні факти звірства жорстоких нелюдів. І вони ще й досі сміють промовляти, що прийшли нас «асвабаждать»?! Хоча, мабуть, російські окупанти під словом «асвабаждєніє» розуміють звільнення від життя, позбавлення власного житла, звільнення міста від будинків, інфраструктури, від людей, які десятиліттями вкладали в нього свою душу і серце. Вони ж прийшли і просто звільнили …. прицільним залпом дороговартісних снарядів, котрі, по суті, перетворили життя мирного містечка на купу металобрухту, якими бродять привиди зі скаліченими душами. Ми цього ніколи не пробачимо! І світ просто зараз має максимально підтримати Україну, щоб шалена російська навала не вийшла за кордони нашої держави.

Використана інформація з наступних джерел:
https://bigkyiv.com.ua/rosiyany-vbyly-chotyry-pokolinnya-v-izyumi-znajshly-pohovannya-vosmy-chleniv-odniyeyi-rodyny/
https://korrespondent.net/ukraine/4517057-zelenskyi-yzuim-eto-novaia-bucha
https://glavcom.ua/country/incidents/zakatovani-vijskovi-ta-tsivilni-zelenskij-rozpoviv-pro-zvirstva-rosijan-v-izjumi-875799.html
https://podrobnosti.ua/2457386-mstse-zlochinu-scho-zalishili-po-sob-rosjsk-teroristi-v-zjum.html
https://www.radiosvoboda.org/a/photo-izium-pislya-zvilnennia/32033424.html
https://suspilne.media/282685-kativni-ta-bezimenni-mogili-so-znajsli-v-izumi-pisla-zvilnenna-mista-vid-okupantiv/
https://www.volynpost.com/news/210155-v-izyumi-znajshly-pohovannia-ciloi-rodyny-z-5-richnoyu-dytynoyu

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11