Україна готується до опалювального сезону

     Цьогоріч опалювальний сезон в Україні офіційно стартує 15 жовтня. Але його будуть запроваджувати з урахуванням погодних умов в регіонах. Незважаючи на складність ситуації через військові дії, наша держава всім ворогам на зло готується зустріти зиму у всеозброєнні.

Тарифи на тепло не зростатимуть

      Про це на брифінгу заявив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов. Він нагадав, що, за рішенням уряду, під час цього опалювального сезону тарифи на тепло не зростатимуть. Газ для населення буде постачатися за ціною7,40 грн за 1 м³ – тобто за наявною зараз ціною.

      За інформацією від прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, це рішення дозволить місцевій владі не підвищувати тарифи для населення ні на тепло, ні на гарячу воду. Фіксована ціна буде чинною до 31 травня 2023 року.

      Водночас, нормативні показники температури в приміщеннях вирішили не переглядати в бік зниження. Мінімальний рівень температури, який повинен бути забезпечений, становить не менше 18 .

     Денис Шмигаль зауважив, що Україна готується до різних сценаріїв проходження опалювального сезону. Достатній запас газу заплановано на рівні 19 млрд м³, вугілля – 2,5 млн тонн. Щодо фінансування, розраховують на допомогу західних партнерів.

Зміцнення енергосистеми України під час війни

      Для того, щоб українські теплові електростанції мали достатньо палива для безперебійного забезпечення побутових споживачів, лікарень, комунальних підприємств, а також наших військових, уряд доручив НЕК “Укренерго” профінансувати створення стратегічного запасу вугілля на 2,5 млрд грн.

      – “Укрвугіллю” необхідно закупити паливо та відправити його на відповідальне зберігання. Пріоритет надаватиметься вугіллю вітчизняного видобутку, щоб підтримати українських шахтарів, – зазначають в “Укренерго”.

      В рамках підготовки до опалювального сезону в “Укренерго” подбали про ревізію та відновлення магістральних мереж, пошкодженої інфраструктури егергообєктів та підприємств, забезпечили наявність резервів в енергосистемі.

      Задля забезпечення стійкості енергосистеми під час війни, українську енергосистему ще на початку року синхронізували з європейською мережею ENTSO-E. Це дає можливість для українських споживачів отримати взимку додаткові обсяги електроенергії з Європи, а учасникам ринку електроенергії – заробити кошти на експорті.

Альтернативні види палива

      За даними Оператора газотранспортної системи України, в минулому році наші люди спожили 26 млрд кубів газу, тому пройти цей опалювальний сезон з 19 млрд м³ “блакитного палива” буде непросто. Нестачу планують перекривати вугіллям та електроенергією.

     Міністерство розвитку громад та територій України Міністерство розвитку громад та територій України й органи місцевого самоврядування розглядають можливість переведення котелень зі спалювання природного газу на альтернативні види палива (пелети, дрова, щепа, солома, торф).

      Зокрема, обласним військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування рекомендовано оперативно підготувати регіональні плани заміщення природного газу паливом з альтернативних та відновлюваних джерел енергії. Це дозволить замінити природний газ місцевими видами палива у найбільш критичний час опалювального періоду. Наприклад, під час виникнення перебоїв з постачанням природного газу.

Як можна зекономити на опаленні?

      Директор аналітико-дослідницького центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко вважає, що і держава, і споживачі могли б зекономити, якби зменшили опалювальну площу.

      — Наприклад, у вас трикімнатна квартира, де живе двоє людей. Якби ви могли відключити одну кімнату від опалення, це і вам, і місту дало би економію тепла, – пояснює Олександр Сергієнко.

Дніпропетровська область в режимі готовності до старту опалювального сезону

      – Попри війну, комунальники проводять планову підготовку до опалювального сезону. В районах області створені оперативні штаби. За планом, до 1 жовтня всі технічні роботи будуть завершені, – розповів заступник голови Дніпропетровської ОВА Максим Беспальчук під час брифінгу. – Через війну лишаються ризики пошкодження критичної інфраструктури. Сьогодні аварійні бригади оперативно їх ліквідовують. У зимовий сезон вони працюватимуть в посиленому режимі. Аби створити додатковий резерв матеріалів та обладнання, ОВА веде перемовини з іноземними донорами.

      У ДТЕК працюють над модернізацією 160 об’єктів та майже 200 км ліній електропередач. Графік робіт розписаний до кінця року. Також розчистять 2,6 тис. км ліній від зелених насаджень, щоб у разі погіршення погодних умов, вони не пошкодилися.

     – Взимку багато людей користуватимуться електроенергією для догріву. Працюємо над тим, щоб мережі пройшли цей період з мінімальними пошкодженнями. Цього року усунули майже 26 тис. дефектів на лініях – це ізолятори, скручування на дротах, нагрівання контактних з’єднань. У разі підвищеного навантаження взимку вони могли негативно впливати на подачу електроенергії. Щодня майже 100 бригад працюють над виконанням цих завдань, – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

https://www.facebook.com/npcukrenergo/posts/421644850004346

https://adm.dp.gov.ua/news/dnipropetrovska-oblast-gotova-do-opalyuvalnogo-sezonu-vzhe-na-75

     Попереду на українців чекає найскладніший опалювальний сезон в сучасній історії країни – в умовах війни. Очевидно, що ворог намагатиметься пошкодити критичну інфраструктуру та залишити нас без тепла. Власне, російські окупанти вже це намагаються робити, завдаючи підступних ударів по нашій енергосистемі. Як бачимо, уряд докладає максимальних зусиль, аби запобігти енергетичному терору ворога. Влада на місцях, зокрема і в нашій області, робить все можливе, аби максимально підготуватись до осінньо-зимових випробувань. Адже треба врахувати всі можливі варіанти розвитку подій. Та будемо сподіватись, що тепло вчасно зайде в оселі кожного українця і залишиться там аж до самої МИРНОЇ ВЕСНИ. Разом перемагаємо на всіх фронтах, бо ми – згуртований народ, а Україна – сильна держава, котра здатна подолати будь-які катаклізми!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11