Військовий облік українських жінок – справа ДОБРОВІЛЬНА

     Тема про взяття жінок на військовий облік останнім часом активно обговорюється в суспільстві та викликає багато запитань. Річ у тім, що восени минулого року Міністерство оборони України видало Наказ №313, згідно з яким з 1 жовтня жінки певних спеціальностей повинні стати на військовий облік, а згодом оприлюднило доволі широкий перелік таких професій. Відповідно до нього, представниці більшості популярних професій ставали б військовозобов’язаними. Про це ми писали у серпні. Багатьох така новина обурила та викликала занепокоєння через те, що ставши військово зобов’язаними, жінки не зможуть, наприклад, вільно виїжджати за кордон. Але зараз стало відомо, що у Міноборони роблять усе можливе, щоб з 1 жовтня не було жодної обов’язкової постановки на облік жінок, професії яких є у переліку військово-облікових спеціальностей.

      Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі телемарафону спростувала інформацію про те, що начебто з 1 жовтня жінки, професії яких є у переліку військово-облікових спеціальностей, обов’язково повинні будуть стати на облік. За її словами, наразі в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

     Заступниця міністра оборони назвала такі спеціальності, в яких наразі Генштаб має потребу:

    • медики,
    • кухарі,
    • радіоелектроніки.

      Щодо інших професій йдеться про можливість добровільної постановки на облік.

      – Що це означає? Що жінки, які хочуть, які вмотивовані, мають право все-таки ставати на облік, ми не повинні їх цього позбавляти. Всі інші – можуть цього не робити. Принаймні, держава їх до цього поки що не зобов’язує, – пояснила Ганна Маляр.

     Щодо чуток про військовий облік жінок, які активно поширюються, посадовиця закликала не вірити фейкам:

     – Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Зараз працюємо над законопроектом разом з профільним Комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Ми вже неодноразово заявляли, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження Парламенту. У разі прийняття змін до згаданого Закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби. Йдеться про ДОБРОВІЛЬНУ постановку на військовий облік. Нагадаю, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила – лише за її згодою, – написала Ганна Маляр у Facebook.

https://www.facebook.com/ganna.maliar/posts/pfbid02QAqf4yCadpBcqjjJtN1cPn1VG49uiracR37zSeh3oDicTwm73GyM6TJsbL1w4VgAl

     Отже, ставити на облік у військкомат, а тим більше мобілізовувати до ЗСУ українських жінок примусово не будуть. Але й не позбавляють їх права захищати Батьківщину. У Збройних силах України служать понад 38 тисяч жінок, серед них 7 тисяч це ті, які пішли в армію після початку повномасштабної війни. Пишаємося нашими неймовірними хоробрими Захисницями, які нізащо не віддадуть країну загарбникам та на рівні з чоловіками бʼються за Перемогу!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11