Відомий історик Нікопольщини Мирослав Жуковський офіційно просить Україну та світ захистити людей від ризику ядерної катастрофи

Мирослав Жуковський – відомий у нашому регіоні краєзнавець, кандидат історичних наук. Проживаючи у Нікополі, він вже майже 2 місяці знаходиться під щоденними обстрілами орди, переживаючи всі страшні моменти війни. До того ж, радості в житті не додає й сусідство з найбільшою в Європі Запорізькою атомною електростанцією, до 30-кілометрової зони спостереження якої входить місто Нікополь та населені пункти, розташовані на березі Каховського водосховища.

На сьогодні станція, вже більше 6 місяців, знаходиться під окупацією російської армії. І навіть, не зважаючи на приїзд місії МАГАТЕ, від якої всі очікували позитивного вирішення ситуації, майже нічого не змінив. Рашисти, не зважаючи на присутність перевіряючих, продовжують обстріли мирних міст: Нікополя, Марганця та громад Нікопольського району.

Окрім цього, окупанти гатять з артилерії по м.Енергодар та по самій атомній станції, спричинюючи її руйнування та ускладнюючи подальшу роботу.

Так 5 вересня, внаслідок пожежі, яка спалахнула після чергового обстрілу, була відключена остання лінія електропостачання, яка зєднувала ЗАЕС з енергосистемою України. Як наслідок – був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6, який живить власні потреби атомної електростанції. Таким чином, терористи знову посягнули на ядерну безпеку України та всього світу.

Ось чому, зважаючи на ці обставини, Мирослав Жуковський вирішив писати звернення до керівництва України та міжнародних організацій, маючи надію на їхні рішучі дії. Так наприкінці літа він підготував та відправив чергові відкриті листи Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку та народному депутату від Нікопольського району Денису Герману.

Мирослав Жуковський акцентував, що метою його звернення є пропозиція до Парламенту України налаштувати контакти з головами Парламентів країн світу, щоб ті, своєю чергою, «тисли» на своїх президентів у прийнятті рішення про введення військового та інженерно-технічного персоналу в 30-км зону радіаційного контролю.

В листі до Руслана Стефанчука та Дениса Германа є суттєва деталь, пояснює Мирослав Петрович. В листі від нікопольців до Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Бріджит Брінк, Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі, Генсека ООН Антоніу Гутерреша та президента України Володимира Зеленського була сформульована ідея про введення міжнародного військового та технічного персоналу на ЗАЕС. В новому ж листі закладається механізм, як це зробити. Раніше Верховна рада України вже направляла звернення до міжнародних організацій і Парламентів країн світу, тепер можна напряму включати свої міжпарламентські коаліції, акцентує Мирослав Жуковський.

Історик вже отримав відповідь від народного депутата Дениса Германа. У листі зазначено, що «інформація про розміщення військової техніки та озброєння на території ЗАЕС, вчинення репресивних заходів та злочинних дій проти мирного населення систематично доводиться до відома керівництва країн-членів МАГАТЕ, а також є предметом обговорення під час двосторонніх зустрічей керівництва МЗС з представниками інших країн». Також депутат повідомляє, що він особисто направив ряд звернень до Голови Верховної ради, Керівника Офісу Президента, Міністра закордонних справ Міністра енергетики, одним із ключових завдань яких було закликати міжнародні організації до посилення зусиль для підтримки ядерної безпеки в Україні.

За словами Дениса Германа, завдяки направленим ним зверненням, було проведено чимало міжнародних засідань, які мали на меті покращення ситуації на ЗАЕС та закликали світове суспільство негайно вжити заходів щодо збереження ядерної безпеки.

Враховуючи трагічне минуле нашої держави через аварію на Чорнобильській атомній електростанції, ядерна безпека залишається головним пріоритетом для України. Саме тому ситуація на Запорізькій атомній електростанції постійно знаходиться у центрі уваги української влади. Наші дипломати, атомники, міжнародна комісія МАГАТЕ і ООН знаходяться у постійному контакті та працюють над поступовим поверненням до нормальної ядерної безпеки, — відповів на звернення нікопольця нардеп.

 

Як бачимо, всі намагання вирішити ситуацію мирним дипломатичним шляхом, поки не приносять бажаного. Здається, єдиний реальний позитивний результат ми отримаємо, коли наші мужні ЗСУ очистять Енергодар та атомну станцію від рашистської нечисті. Тому не припиняємо вірити у найкращих в світі Захисників, молимося за кожного та знаємо, що правда врешті-решт Переможе, а зло буде покаране!

Нагадаємо, що сьогодні, 6 вересня має відбутися засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації на окупованій Запорізькій АЕС, де гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі має представити звіт з оцінкою ситуації на станції. Є сподівання, що світ все ж зможе адекватно відреагувати на цей складний виклик і зробить все, аби запобігти техногенній катастрофі.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11