Виробничі будні вересня: виправляємо помилки та готуємось до зимових випробувань

     Саме на цих двох питаннях акцентував увагу Голова правління Сергій Шуваєв під час наради з керівниками структурних підрозділів. Сергій Павлович проаналізував поточну ситуацію на підприємстві та окреслив основні актуальні завдання на найближчий час. Одним з таких є підготовка комбінату до надскладних осінньо-зимових умов з урахуванням факторів ризику відключення чи обмеження подачі електропостачання. Відповідний наказ з розробкою плану дій та переліком заходів для кожного підрозділу наразі розробляється. Коли цей документ буде затверджено, ми обов’язково ознайомимо Вас з ним. Паралельно, як говорять в народі, не відходячи від каси, теоретичні засади та вказівки відпрацьовуються на практиці. «ЗМ» мала можливість поспостерігати за процесом підготовки одного з енергетичних підрозділів (Цеху мереж та підстанцій (ЦМП)) до дій у разі відключення живлення. А Ремонтно-механічний цех (РМЦ) продемонстрував перші результати своєї роботи з виготовлення експериментальних  печей на альтернативному паливі. Про все це і трохи більше читайте далі.

            Про поточну ситуацію. Звертаючи увагу на виробничі справи сьогодні, Сергій Шуваєв поінформував про складну економічну ситуацію на комбінаті. Попит на нашу продукцію, на жаль, поки що не зростає, тому доводиться триматись на плаву, у переважній більшості, за рахунок партнерів-феросплавників. У той же час, така картина у жодному разі не свідчить про зупинку підприємства. Можна навіть сказати навпаки – тримаємось, працюємо, більше того – запустили ще одну потужність.

  • Незважаючи на складні умови роботи, комбінат не зупиняється. Ми продовжуємо працювати у повному складі, згідно із запланованою виробничою програмою. З огляду на це, дуже тривожить не зовсім вдалий початок виробничої осені: маємо несправності низки основного обладнання та аварійні простої, пов’язані з вимушеною зупинкою. Треба зосереджуватись, акумулювати зусилля та виправляти ситуацію. З 1-го вересня, як ви уже всі знаєте, ми запустили в роботу Богданівську збагачувально-агломераційну фабрику (БЗАФ). Таким чином, отримали додаткове джерело збуту власної готової продукції та плюс 130 робочих місць,– прокоментував очільник підприємства.

     На даний момент БЗАФ практично укомплектована персоналом, а Відділ кадрів та навчання комбінату чекає на спеціалістів за такими професіями: водій технологічного транспорту, машиніст екскаватора, машиніст бульдозера

     Готуємось до зими. Поряд з поточними виробничими питаннями, фахівці абсолютно всіх підрозділів готуються до холодного осінньо-зимового періоду. Окрім звичних заходів, розробляють варіанти дій у разі відключення електропостачання. І все це в умовах обмежених фінансових та інших ресурсів.

     Наприклад для РМЦ, новим став фронт робіт з виготовлення нагрівальних печей на альтернативному паливі. За словами начальника цеху Георгія Бормаченка, це завдання виконували спеціалісти Дільниці з ремонту та виготовлення металоконструкцій, керівник – Едуард Бахтін. Результат експерименту виявився досить успішним, за що велика подяка таким електрогазозварникам: Євгену Бєлобородову, Олександру Кацилу, Ользі Кожановій, Сергію Сергунову, Дмитру та Олександру Слабкам.

     ЦМП відточує майстерність, тренуючись оперативно діяти у разі знеструмлення однієї з головних підстанцій. Днями за готовністю фахівців ЦМП прослідкували: директор з економічної безпеки та режиму Віталій Бочаров, директор з охорони праці Юрій Голов, начальник виробничо-технічного відділу Сергій Котій, головні інженер та енергетик Юрій Коркодола і Павло Літун, на чолі з Сергієм Шуваєвим. Доповідав начальник ЦПМ Василь Ткачов.

     Головний енергетик комбінату прокоментував, що таке протиаварійне тренування – процедура, цілком стандартна для енергетиків. Вони періодично проводять її як у цеху, так і з залученням оператора системи розподілу, а саме ДТЕК «Дніпровські електромережі»:

     – Таким чином, у разі відсутності напруги на основних повітряних лініях, які живлять електроенергією обладнання підрозділів комбінату, ми зможемо перевести навантаження на резервні лінії. В умовах холодного сезону, що наближається, це питання стає надзвичайно актуальним. Адже ми прагнемо мінімізувати ризик виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі зникненням напруги, життєво важливої для безперебійної роботи нашого обладнання.

     Аби особисто переконатись у практичній готовності енергетиків до оперативного забезпечення підприємства резервним джерелом живлення, учасники наради відправились на одну з підстанцій. Там Василь Ткачов продемонстрував присутнім обладнання, яке забезпечує подачу електроенергії до підрозділів підприємства, а також розповів про технологію, яка була розроблена на випадок зникнення напруги у мережах комбінату:

     – Якщо виникне аварійне вимкнення ліній, якими живиться сама підстанція, перестануть працювати трансформатори. Це означає, що напруга зникне і на інших, локальних підстанціях – в кар’єрах комбінату. В такому випадку ми будемо проводити перемикання основної повітряної лінії електропередач на резервну. При живленні від цієї лінії все наше обладнання не зможе повноцінно працювати, бо для цього не вистачатиме потужності. Гірничі машини будуть отримувати ремонтну напругу, знаходячись в режимі «очікування» відновлення подачі електроенергії.

     Після цього начальник ЦМП дав старт тренуванням, зазначивши, що оператор повинен обов’язково дистанційно перевірити виконання всіх дій, які задаються.

     Подібний перехід від основної до резервної лінії займає близько 2 годин. Виявляється, даний алгоритм використовується енергетиками комбінату не вперше:

     – Цією схемою ми вже користувались 3 роки тому, коли на підприємстві відбувався перегін ЕК №127 з Олександрівського в Покровський кар’єр. Тоді обмеження в роботі відчули виключно енергоємні роторні комплекси. Все ж інше обладнання працювало у штатному режимі. Таким чином, ми на практиці отримали підтвердження ефективності переходу на резервну електролінію.

     Після завершення тренувань учасники наради обговорили їх хід та внесли свої слушні корективи до порядку дій та оперативності їх виконання фахівцями ЦМП. В цілому були задоволені побаченим, подякували нашим енергетикам за високий професіоналізм та злагодженість дій.

     Так сьогодні живе комбінат… В режимі готовності до будь-яких сценаріїв розвитку подій, котрі можуть виникнути у зв’язку зі складними військовою та економічною ситуаціями. При цьому всі ми міцно тримаємо свій виробничий фронт і націлюємось упевнено працювати на Перемогу.

     – Вже готуємось до наступного року – розробляємо програми виробництва і технічного розвитку. Дякуємо нашим Захисникам за те, що маємо можливість бути у трудовому строю. Продовжуємо їх підтримувати та разом наближати нашу спільну Перемогу!– підсумував Голова правління.   

     … З таким упевненим настроєм все незабаром точно буде Україна. От побачите…

                                                                                                                                                      Підготували Наталія ЧЕПЕЦЬ та

                                                                                                                                                                   Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11