«Тиловики» працюють, святкують і вшановують

     28-го серпня славний і нескорений Тернопіль відзначив свій 482-й День народження. Файне містечко, розташоване у самісінькому центрі Західної України, було засноване у 1540 році державним діячем Польського королівства Яном Амором Тарновським. Протягом своєї багатої та насиченої історії Тернопіль знаходився у складі Королівства Польського, Речі Посполитої, Російської та Австрійської імперії, Австро-Угорщини, Західноукраїнської Народної Республіки, а під час існування Радянського Союзу входив до Галицької СРР. Таким чином, культуру, побут, звичаї і традиції сучасного файного міста формували поляки, євреї, татари та австрійці, москалі теж залишили тут свій слід. Саме тому сучасний Тернопіль – політико-адміністративний, економіко-діловий, релігійний та культурний центр Тернопільської області – унікальне містечко, пронизане історичною самобутністю, українською національною ідентичністю, високим патріотизмом та сучасною яскравістю у всіх її проявах.

     Жителі кажуть, що 28 серпня – це більш храмове свято, а офіційний день заснування міста датований квітнем. Та, як розповідають фахівці Тернопільського історико-інформаційного центру (ТІЦ), високо шануючи релігійні обряди та духовні цінності, День міста вирішили відзначати саме 28-го серпня – на Успіння Пресвятої Богородиці. У цей день зранку в храмах проводять святкові літургії, прославляючи Тернопіль у молитвах і вклоняючись його давній покровительниці Святій Теклі. Після служби віряни, разом із своїми родинами, друзями та близькими, відправляються святкувати. Працівники ТІЦ стверджують, що зазвичай, у цей головний день для міста, в усіх його куточках вирує неймовірна атмосфера. Всі тернополяни приєднуються до загальних святкувань, а відповідний настрій створюють місцеві творчі колективи та виступи відомих зірок української естради. Подивитись на це цікаве дійство до Дня народження міста приїздить багато туристів, які із захопленням спостерігають та із задоволенням беруть безпосередню участь у святкуваннях.

     Але не цього року… Бо проклята війна, розв’язана росією, відібрала у нас можливість святкувати… Минулої неділі, 28-го серпня, в День Успіння Пресвятої Богородиці, тернополяни молились за мир та спокій України, за кожного її Захисника, тих, хто нині на полі бою і тих, хто вже у складі Небесної варти, за Перемогу нашої держави та мирне майбутнє дітей на своїй рідній землі. Затим іменинники та гості міста мали змогу приєднатись до локальних «тихих» заходів: мистецьких виставок, розіграшів, творчих виступів та екскурсій. Основні дійства вдень проходили на Театральному майдані. Тут тернополяни, особливо підростаюче покоління, з цікавістю розглядали і приміряли на себе зброю та амуніцію російсько-української війни, залюбки фотографувались і жертвували кошти на ЗСУ. Поряд лунали щемливі та патріотичні, веселі та романтичні, сучасні і народні пісні від місцевих талантів – теж з метою збору коштів для української армії.

     Спеціалісти Тернопільського історико-інформаційного центру до Дня міста запропонували його жителям і гостям безкоштовно доєднатись до костюмованих екскурсій, які супроводжувались прекрасною грою талановитих акторів та дегустацією тернопільських смаколиків. Серед таких невеличких груп були і ми. Скажемо так – отримали неймовірні враження від надзвичайно цікавої подачі історії міста – із згадками історичних постатей та важливих подій і фактів, котрі відбувались за часів минувшини і безпосередньо вплинули на формування сучасного Тернополя. В числі оглядачів було дуже багато вимушених переселенців, котрі, рятуючись від війни, знайшли прихисток у затишному і привітному краї. Самі люди і працівники ТІЦ впевнені, що подібні подорожі минулими та сучасними стежками такого історично багатого, загадкового і фантастичного Тернополя – допомагають людям відволіктись від війни. Відчути себе частинкою мирної, а головне на сьогодні – безпечної громади.

     Ми дякуємо файному місту й іншим громадам-тиловикам, які з розумінням приймають до себе в гості всіх українців, котрі рятуються від обстрілів та руйнацій російської орди. Західна Україна живе у відносному спокої, але ні на мить не забуває про війну, наполегливо та невтомно працює заради нашої спільної Перемоги.

                                                                                                                                                                                      Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11