Літературний марафон відомих цитат та постатей до Дня Незалежності України

     Сьогодні, у День народження України, ми підготували добірку кращих цитат відомих українських класиків, що відображають сакральне значення нашої Незалежності, за яку боролися ще наші пращури, боремося і ми. Рядки, які навіть з часом не втрачають своєї актуальності, допоможуть краще усвідомити значення та цінність життя у вільній країні.

«Ми воїни. Не ледарі. Не лежні. І наше діло праведне й святе. Бо хто за що, а ми за Незалежність. Отож нам так і важко через то…»

     Ця цитата легендарної 92-річної української письменниці, поетеси-шістдесятниці Ліни Костенко, яскраво уособлює український народ в боротьбі за свободу та право бути вільними на власній землі.

     Ліна Василівна видала свою дебютну збірку поезій «Проміння землі» одразу після завершення навчання в 1956 році. Її творчість, сповнена любовʼю до Батьківщини, підкорила серця читачів, однак деякий час (з 1962 по 1977 рр.) цензура забороняла виходити в друк роботам талановитої поетеси через революційні нотки та активну участь в дисидентському русі. За час вимушеного мовчання народилися найкращі твори Ліни Костенко, які згодом побачили світ. Про велике визнання поетеси свідчить те, що вона в 1987 pоці була нагороджена Державною премією УРСР імені Тараса Шевченка за роман у віршах “Маруся Чурай”. Ліна Костенко – почесна професорка Києво-Могилянської академії, докторка Львівського та Чернігівського університетів. Усе своє життя письменниця не боялася говорити правду, чим заслужила любов і повагу прихильників. З-під її пера виходили геніальні рядки про долю України, сповнені мудрістю та пророчим змістом.

      Ще на початку російсько-української війни Ліна Костенко передавала в зону АТО гуманітарну допомогу й збірки поезій, щоб підтримати людей в пекельні часи. На звороті однієї з брошур поетеса написала від руки куплет про “маленького сірого чоловічка”, який “накоїв чорної біди”. І далекоглядно попередила світ: “Куди ж ви дивитесь, народи?! Сьогодні ми, а завтра — ви”.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11