До Дня Незалежності: мальовничі куточки України. Файне місто Тернопіль – де прапора небесная блакить і запах волі в подиху повітря

     Наша могутня, вільна і нескорена країна має у своєму складі майже 30 тисяч населених пунктів. В кожному з них є свої неповторні особливості, які заслуговують на увагу. Сьогодні, у День Незалежності нашої держави, ми підготували для Вас цікаву подорож до Західної України.

     Він дихає старовиною і виблискує сучасністю, славиться архітектурою і символічними пам’ятками, квітучими насадженнями, «співочими» та «єлисейськими» полями, замками, соборами, неймовірно великою кількістю зелених насаджень, доброзичливих людей, смачних кав’ярень та ресторацій. Здогадались, про яке місто йде мова? Сьогодні ми Вам проведемо короткий туристичний екскурс мальовничим Тернополем, розташованим у самісінькому центрі Західної України. Це файне місто ввібрало неповторний колорит Галичини з австрійською архітектурою, красу Поділля та спокій Волині. Ходімо, разом пройдемось його центром – найбільш привабливим на пізнавальним місцем для гостей.

     Дуже цікаво, що подорож Тернополем (якому в цьому році виповнюється 482, до речі, 28 серпня) можна розпочинати прямісінько з рейок – залізничний вокзал вказує Вам шлях до центру міста – на Театральний майдан, який зустрічає подихом історії, культури, архітектури, вабить прохолодою фонтанів та запахом смачної кави. До речі, це місто захоплює своєю неймовірно цікавою архітектурою з величними будівлями та типовими вузьким вуличками і австрійськими будинками, що зберегли дух старовини, а також пам’ятниками видатним особистостям.

     В центрі Вас привітно зустрічає Тернопільський академічний обласний український драматичний театр імені Т. Г. Шевченка, який потроху оговтується від стресу та відновлює свою роботу. Розвертаючись на 180 градусів, перед Вами відкривається «різножанрова картина»: її очолює високий монумент, прикрашений Державним прапором і названий на честь Незалежності України. За ним – «Квітник матері», висаджений сучасними матусями. Його пейзажне різнобарв’я доповнює старовинний годинник, а продовжує – Алея освіжаючих фонтанів.

     З іншого боку Театральний майдан презентує висока красуня – пам’ятник Соломії Крушельницькій – неперевершеній оперній діві, яка народилась на Тернопільщині.

     Від центрального майдану міста, як паводки від річки, розбігаються вузеньки оживлені вулички. Кожну супроводжує своя відома українська особистість – Іван Франко, Данило Галицький, Тарас Шевченко, яка свого часу побувала на славній Тернопільській землі.

     Будучи в центрі, неможливо байдуже пройти повз Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (давніше Домініканський костел Пресвятої Діви Марії та монастир), який збудований у II половині XVIII століття. У Катедрі можна піднятися на дзвіницю та побачити місто з висоти, а також відвідати підземні крипти.

     Спускаючись вниз від драмтеатру та повз сквер Кобзаря, Ви прямуєте до окраси міста – Тернопільського ставу, у дзеркалі якого відображається старовинний замок. Це – найстаріша будівля міста, яка служила не тільки для оборони від турків і татар у XVI–XVII століттях, а й була резиденцією місцевих правителів. Під нею розташована ціла система підземель.

     Став – найромантичніше та найулюбленіше місце для піших та водних прогулянок, на катерах або катамаранах. Ваша подорож тут завжди супроводжується неймовірно красивими мелодіями від вуличних музикантів, котрі грають для задоволення перехожих і, водночас, збирають кошти на ЗСУ. З 2017 року на ставі відкрили нову атракцію – найдовший в Україні фонтан, довжиною 210 метрів. До початку війни він ще й підсвічувався кольорами прапора.

     Є на набережній і зелений оазис, який вже за схожістю прозвали єлисейськими полями. Це місце, що збирає на своїх газонах дружні компанії для спілкування та відпочинку. До речі, тут тобі і традиційна для міст України інсталяція – I love Ternopil, біля якої обов’язково треба сфотографуватись. А захід сонця над ставом – це чарівне явище, котре треба побачити на власні очі.  

     Від набережної до найбільш популярного серед тернополян парку культури і відпочинку з мелодійною назвою «Сопільче» – декілька метрів, довжиною у пішохідний перехід. Щойно Ви ступаєте на спускові сходинки, як перед Вами відкриваються великі простори цієї локації, котрі знаходяться під захистом найбільшого в місті Національного стягу. Тут Вам і атракціони, і безкоштовний зоокуточок, і дінопарк, і солодка вата, і озерце і козацька фортеця у мініатюрі – все, щоб отримати максимум задоволення та насолоди від відпочинку для людей різного віку.

     У ці дні найбільших державних свят все файне місто майорить жовто-блакитними прапорами, світлинами полеглих Героїв, вишиванками і військовими, які чатують спокій тернополян. Місто живе, намагається дотримуватись звичаїв мирного життя, але ніколи не забуває про війну, тому працює на Перемогу і вірить, що вона вже зовсім скоро буде ЗА Вільною та Незалежною Україною.

      При нагоді обов’язково завітайте до цього неймовірно яскравого, загадкового та привабливого міста, яке зачарує Вас красою минувшини та неординарним модерном.

                                                                                                                                                              Підготувала Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11