Благодійний фонд Сергія Притули інвестував «народні» 600 мільйонів гривень у мегакорисне придбання для ЗСУ

Передісторія цієї без перебільшення значної події наступна. 22 червня 2022 року благодійний фонд Сергія Притули оголосив серед українців збір коштів на купівлю байрактарів. Слід зазначити, що байрактар – це турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат (БПЛА) з великою тривалістю польоту, здатний виконувати дистанційно керовані або автономні польоти. Головне призначення цього БПЛА – нанесення ударів. Але Bayraktar використовують не лише, щоб завдавати ракетних ударів, а й просто для патрулювання і спостереження з повітря за ворогом.
Турецька компанія Baykar Makina подарувала Україні 3 байрактари!
Так ось, повернемося до збору коштів. Планувалося зібрати 500 мільйонів гривень. Цих грошей вистачило б для придбання трьох турецьких безпілотників. Українці виявилися дуже згуртованими, і вже за два (!) дні, 24 червня, стало відомо, що сума пожертв сягнула 600 мільйонів гривень, і цього мало б вистачити на чотири байрактари (залежно від комплектації).
Разом з тим, компанія, що виготовляє безпілотники, Baykar Makina, вирішила надати Україні три апарати безкоштовно. І так як зібрані гроші залишилися не використаними, благодійний Фонд почав шукати варіанти щодо придбання чогось справді корисного для наших Захисників.

Перемагати ворога стане легше завдяки інформації з супутника
18 серпня шоумен Сергій Притула записав відеозвернення, у якому лаконічно зазначив:
–Українці! Ми купили супутник! І не лише один супутник, а ще й доступ до бази супутникових знімків усієї мережі супутників ICEYE більш ніж на рік. І це дозволить отримувати дані для української розвідки з 21 супутника компанії.
На офіційному сайті компанії ICEYE повідомляється, що Україна за допомогою цієї угоди отримає «усі можливості одного зі своїх супутників SAR, що перебувають на орбіті, для урядового використання України над регіоном. Супутник SAR буде експлуатуватися ICEYE. Крім того, ICEYE надає доступ до своєї групи супутникових SAR, що дозволить військовим силам України отримувати радіолокаційні супутникові знімки критично важливих місць із високою частотою повторних відвідувань».
Що це за супутники?
Компанія ICEYE володіє найбільшою мережею супутників SAR у світі. Призначення таких супутників – моніторинг поверхні Землі, спостереження за погодними та кліматичними змінами. Вони надсилають сигнал на Землю, випромінювання відбивається від поверхні, приймається антеною, в реальному часі обробляється програмою і створює тримірне зображення ландшафту та наземних об’єктів.
Супутник пролітає над нашою територією двічі на добу. В інший час Україна має можливість отримувати знімки з інших SAR супутників сузір’я ICEYE, які також кожен день літають над Україною. Таким чином забезпечується безперервність отримання даних.
Роздільна здатність становить: від 0,5 метра до 1 метра залежно від площі охоплення знімка.
Супутник працює на сонячно-синхронній орбіті. За 24 години обладнання робить 15 обертів навколо Землі, рухається зі швидкістю 7,5 км на секунду. Супутник знаходиться на висоті 500-600 км над поверхнею Землі.
Характеристики знімків. 1 знімок може охоплювати площу до 225 кв. кілометрів.
Резюмуючи вищезазначене, слід додати, що супутники SAR – відносно нова технологія, оскільки більшість аналогів використовують оптичний діапазон хвиль, тобто знімають те, що видно, умовно кажучи, оком. Тому вони погано працюють уночі чи в хмарний день. SAR-супутники – це своєрідні радіолокатори, тому вони бачать і вночі, і крізь хмари, туман, попіл, дощ і навіть крізь деякі об’єкти, наприклад, маскувальні сітки чи гілки.
Важливість даних із супутників складно переоцінити під час війни. Особливо таких, що можуть надавати деталізовані та якісні знімки.
Наскільки виправдана така інвестиція?
Багато хто може закинути про невиправдано велику ціну за ці послуги (хоча доступ до комерційних супутникових зйомок на рік може коштувати й декілька десятків мільйонів доларів) та вже наявний в України доступ до знімків із супутників НАТО.
Насправді, Україна отримує супутникові знімки від іноземних розвідок, у першу чергу, від США. І саме іноземні уряди зараз оплачують доступ українських фахівців до супутникових даних. Тому, як вважають спеціалісти, мати власний супутник для України вкрай важливо. Адже ми не знаємо, скільки ще будуть ділитися з Україною власними даними інші розвідки. І скільки – сплачувати за доступ нашої розвідки до них. До того ж, як акцентує колишній голова Державної митної служби Максим Нефьодов, супутники НАТО, хоч як би того хотілося українцям, не працюють на українську розвідку цілодобово. Вони виконують багато інших завдань і не знімають планету в режимі реального часу – це вигадки. Тому мати власний супутник, який виконує лише українські завдання, – це безумовна Перемога.
 
Сергій Притула також відзначив, що віднині українська армія буде отримувати супутникові знімки високої якості у режимі 24/7, а отже зможе оперативно планувати воєнні операції і «ефективніше нищити ворога» та збирати «чимало бавовни»!
Ми також хочемо висловити слова щирої вдячності за таке придбання. Окремо подякуємо кожному українцю та українці, хто долучився до збору коштів. Всі ми – надзвичайна сила! Ми вистоїмо та однозначно Переможемо!
 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11