ЄС і 42 держави закликали росію негайно вивести війська із Запорізької АЕС та не заважати МАГАТЕ

     Європейський Союз і 42 країни світу виступили зі спільною заявою, в якій закликали росію невідкладно вивести свої війська із Запорізької атомної електростанції до міста Енергодар Запорізької області та не перешкоджати оператору та українській владі виконувати свої зобов’язання з ядерної та радіаційної безпеки, а Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) виконувати свій мандат за гарантіями.

      У заяві, опублікованій на сайті представництва ЄС при ООН та ОБСЄ у Відні, йдеться наступне:

     — Ми закликаємо рф негайно вивести свої збройні сили та весь інший неуповноважений персонал із Запорізької АЕС, її найближчих околиць та всієї України, щоб оператор та українська влада могли відновити свої суверенні обов’язки в межах міжнародно визнаних кордонів України та законний операційний персонал міг виконувати свої обов’язки без стороннього втручання, загроз або неприйнятно важких умов праці. Це також дозволить МАГАТЕ проводити перевірку відповідно до зобов’язань України щодо гарантій у безпечних і надійних умовах та своєчасно.

     Заява випущена від імені Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Японії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Чорногорії, Нідерландів, Нової Зеландії, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Південної Кореї, Молдови, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Туреччини, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, США, а також ЄС, як окремого підписанта.

     У тексті наголошується, що розміщення російського військового персоналу та озброєнь на ядерному об’єкті “неприйнятне і порушує принципи безпеки, захисту та гарантій, які зобов’язалися дотримуватися всі члени МАГАТЕ. Вторгнення росії і її присутність на ядерних об’єктах України значно підвищують ризик ядерних інцидентів і аварій”.

     Підписанти рішуче засудили використання росією дезінформації для виправдання своїх незаконних дій в Україні.

     — Міжнародна спільнота покладе на росію відповідальність за її агресію, і росія має відповідати за свої незаконні дії в Україні, — резюмується в заяві.

https://www.eeas.europa.eu/delegations/vienna-international-organisations/ukraine-joint-statement-situation-zaporizhzhia_en

     Чи дочекається міжнародна спільнота адекватної реакції росії на свій заклик? Вчора рашисти знову вели обстріли у бік ЗАЕС та промислової території, внаслідок чого загинув працівник станції та пес, якого він вигулював. Ми ж на власному болючому досвіді багато разів переконувались, що рф зневажає всі норми і правила, порушує угоди, використовує терор і шантаж, як основний метод досягнення своїх імперських амбіцій. Тому наші партнери мають докласти максимум зусиль, щоб знайти важелі впливу, які змусять росію зробити “жест доброї волі” та залишити атомну електростанцію, аби не допустити ядерної катастрофи в самому центрі Європи.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11