Відбулося засідання Ради безпеки ООН. Про що йшлося?

11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, скликане у зв’язку із загрозливою ситуацією на Запорізькій атомній електростанції. Ініціатором засідання стала росія, яка звинувачує Україну в обстрілах території ЗАЕС. Під час засідання голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі зазначив, що на Запорізькій АЕС поки немає негайної надзвичайної небезпеки, але ситуація може змінитися будь-якої миті. Посадовець, вкотре закликав окупантів дозволити організації відвідати станцію.
Слід нагадати про те, що російські війська 4 березня захопили Енергодар Запорізької області – місто, в якому розташована найбільша в Європі атомна електростанція, а саму станцію обстріляли. Бої біля АЕС точились пару годин, за цей час окупанти кілька разів влучили в один із реакторів. Тоді спалахнув тренувальний центр станції. Пожежу ліквідували. З того часу Запорізька АЕС контролюється російською армією та представниками «росатому».
Та на цьому рашисти не зупинилися. 21 липня російські загарбники розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС. У зв’язку з такою загрозливою ситуацією, 3 серпня Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. Він закликав росію та Україну якнайшвидше сприяти відвідуванню комплексу спостерігачами МАГАТЕ. Не дивлячись на ці офіційні прохання, 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано п’ять «прильотів» у районі комендатури станції – безпосередньо поряд із дільницею зварювання та сховищем джерел випромінювання. Внаслідок цього на невеликій ділянці зайнялася трава, травмованих немає. Така ж кількість «прильотів» зафіксована в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС.

І навіть попри всі ці протизаконні дії, постійний представник росії в ООН олексій небензя заявив, що в ході конференції озвучуються «абсурдні та цинічні звинувачення в сторону росії», які підхоплюють західні ЗМІ.
– Все це робиться повз будь-який сенс. Станцію контролюють зс рф. Елементарна логіка підказує, що російська армія не буде обстрілювати ні місто, ні самих себе, – сказав у своєму виступі посадовець.
До того ж він має нахабство стверджувати, що кожного разу, коли нібито українські військові завдавали удари по ЗАЕС, катастрофи вдавалося уникнути лише завдяки російським військовим та працівникам Запорізької АЕС.
– Коли потрібна будь-яка допомога, наші військові працюють з працівниками станції пліч-о-пліч, що свідчить про те, що між нашими військовими та працівниками добре налагоджена комунікація, – стверджує він.
Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив, що росія вирішила піти ва банк, скликавши цю зустріч. Він акцентує на тому, що Україна вітає готовність відправити місію МАГАТЕ на окуповану станцію, з урахуванням повного дотримання законодавства України та міжнародного законодавства:
–Ми висловлюємо готовність забезпечити місію усім необхідним та допомогти здійснити поїздку через території , підконтрольні Україні.
Посадовець впевнений, що єдиний спосіб усунути загрозу заключається у виведенні російських військ та поверненні контролю України над станцією.
Важливо і те, що Сергій Кислиця додав, що росія має припинити обстріли міст Нікополь та Марганець, щоб забезпечити безпеку цієї місії:
– Російські сили використовують станцію як щит, обстрілюючи міста Нікополь та Марганець, що на Дніпропетровщині, системами залпового вогню. Персонал станції продовжує виконувати усі заходи, щоб забезпечити безпеку станції, – додав представник України в ООН.
За його словами, всі ці\ протиправні дії окупантів мають на меті відрізати станцію від української енергомережі та припинити постачання енергії в південні регіони України.
В свою чергу, заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс, відзначила, що для  безпеки ЗАЕС потрібно вивести звідти російські війська, створити там демілітаризовану зону і забезпечити доступ експертів МАГАТЕ.
США вказали на важливість полегшення доступу персоналу МАГАТЕ для розв’язання питань ядерної безпеки та гарантій на запорізькому об’єкті, а також на інших ядерних об’єктах по всій країні.

– США також підтримують пропозицію України створити демілітаризовану зону навколо Запорізької станції. Звіти, в тому числі МАГАТЕ, які ми чули сьогодні, підкреслюють терміновість ситуації, – наголосила представниця США.
рф, що й не дивно, виступила проти демілітаризованої зони навколо окупованої Запорізької атомної електростанції на пропозицію ООН за результатами засідання Радбезу.
–Демілітаризація станції може зробити її вразливою для тих, хто захоче її відвідати. Якими будуть їхні цілі та завдання, ніхто не знає. Ми не можемо виключати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми маємо захистити, — заявив небензя і додав, що голова ООН має пояснити, що він має на увазі під «периметром демілітаризації».
Як бачимо, просто так окупанти відступати не збираються. Ми не знаємо, яку насправді мету вони переслідують, але дуже хочемо вірити, що США, Європа та весь світ знайде сміливість зупинити державу спонсора тероризму, тим самим врятувавши не тільки Україну, але й всіх мешканців нашої планети.

За матеріалами
https://hromadske.radio/news/2022/08/12/oon-zaproponuvala-stvoryty-demilitaryzovanu-zonu-navkolo-zaes-rosiia-vidmovylasia/amp
https://zaxid.net/ssha_ozvuchili_vimogi_dlya_yadernoyi_bezpeki_na_zaes_n1547837

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11