Більше зброї та 1,5 млрд євро допомоги Україні — підсумки конференції у Копенгагені

     Конференція північноєвропейських союзників щодо військової підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені (Данія) цього тижня стала продовженням і розширенням формату “Рамштайн”. Ініціаторами зустрічі виступили Міністри оборони Данії Мортен Бодсков та Великої Британії Бен Воллес. Третім формальним лідером конференції став український Міністр Олексій Резніков. Загалом в ній взяли участь представники 26 країн-союзниць, переважно з Північної та Східної Європи.

     До присуніх цього важливого заходу звернувся Президент України Володимир Зеленський, виступивши онлайн. Свою промову він почав з того, що “росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції та прирівняв ймовірну радіаційну катастрофу на ЗАЕС до ядерного удару. Володимир Зеленський підкреслив, що для оборони нашій країні потрібні зброя, снаряди та фінанси.

     — Реагування зараз має бути повномасштабним, як і війна, яку почала Росія. Нікому не потрібні нові катастрофи. Треба зробити висновки з катастрофи 1986 року. З десятиліть, які росія використовувала, щоб підготуватися до цієї підлої війни проти всієї вільної Європи. З восьми років війни на Донбасі та зі 170 днів терору проти України після 24 лютого. Жодного замовчування – тільки правда. Жодного зволікання – тільки рішучі дії. Жодної розгубленості – тільки впевнена єдність, — наголосив Президент.

     Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив партнерам, що завдання України – зупинити росію, стабілізувати лінію фронту (а це понад 2500 км) та підготувати контрнаступ. Він закликав до скоординованого опору росії у війні проти України.

     Всі 26 країн погодилися підтримати подовження військової допомоги Україні. Для цього було оголошено 1,5 мільярда євро.

      В ухваленій за підсумками зустрічі декларації ідеться, що учасники конференції домовилися надавати Україні допомогу за чотирма напрямами:

    • постійне довгострокове фінансування;
    • виробництво озброєнь, зокрема артилерії та боєприпасів;
    • підготовка українських солдатів;
    • сприяння зусиллям України щодо розмінування.

     На конференції було ухвалено рішення, що Велика Британія створить фонд, який займатиметься фінансуванням виробництва озброєння. Польща і Словаччина погодилися збільшити виробництво військової техніки. Ісландія очолить підготовку місії з розмінування. Данія ж повідомила про виділення пакета допомоги для України на суму 110 млн євро.

     Міністр Олексій Резніков розповів на пресконференції, що задоволений результатами зустрічі.

      — Багато інформації під грифом «таємно», і тому я не можу говорити публічно про неї. Але ми досягли чітких ініціатив та зобов’язань щодо розмінування. Ми погодилися щодо діяльності у середньо- та довгостроковій перспективах. Ці перспективи також стосуються виробництва озброєння, — поділився Міністр.

      Наступну зустріч групи заплановано на вересень, вона відбудеться в онлайн-форматі.

https://www.fmn.dk/en/news/2022/ukraines-president-and-the-danish-prime-minister-to-open-conference-copenhagenukraine/

https://zaborona.com/navchannya-rozminuvannya-zbroya-u-daniyi-projshla-zustrich-soyuznykiv-ukrayiny-u-novomu-formati/

     Дякуємо всім світовим лідерам, які дієво підтримують нашу державу! Допомагаючи Україні в боротьбі проти агресії росії, іноземні партнери винайшли ефективний формат чіткої і злагодженої взаємодії, який прискорить нашу спільну Перемогу.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11