Вітаємо з Днем української державності!

     Сьогодні Україна вперше відзначає День української державності. Згідно з законопроєктом №5864 Верховна Рада України встановила його святковим. Тепер щороку 28 липня буде офіційним вихідним в Україні, але вже після закінчення війни.

     Дата нового свята недарма припадає на День хрещення Київської Русі, якому цьогоріч виповнюється 1034-та річниця.

     Саме в цей день 988 року відбулося таїнство хрещення киян, а згодом мешканців інших міст держави князем Володимиром Святославовичем, внаслідок чого християнство стало провідною релігією на Русі. Ця подія має особливе, символічне значення для українського народу, адже вказує на глибоке коріння нашого державного і духовного начала, давніх традицій.

   Та насправді зародження української державності відбувалося ще раніше — понад півтора тисячоліття, які минули від заснування Києва у 482 році. Державна і духовна столиця мала великий цивілізаційний вплив на сусідні землі та народи, відігравала важливу роль у світовій історії. Ми з Вами повинні памʼятати, що ми — українці, є спадкоємцями тисячолітньої славетної історії України, нам є чим пишатися і передавати з покоління до покоління.

      — Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності, в день хрещення Київської Русі-України. Точкою відліку української державності ми вважаємо рік заснування Києва — столиці Київської Русі-України, яку недаремно називають місцем, де все починається, — сказав президент України Володимир Зеленський, оголошуючи про запровадження нового свята під час параду на честь 30-річчя Незалежності України.

     Десятиліттями радянський режим заперечував самобутнє існування українського народу і нашої державності, намагався розчинити нашу національну ідентичність, розглядаючи їх як невід’ємну частину СРСР. Але українці, попри утиски, завжди прагнули етнічної та політичної самоідентифікації, зберігали єдність навколо віри та ідеї сильної держави, яка стала можливою лише з проголошенням Незалежності України. Тоді наша країна стала на шлях демократії, обрала європейський напрямок розвитку, українці відчули себе вільними та творили нову історію.

      Навіть у XXI столітті росія наважилась посягнути на нашу державність та розпочала широкомасштабну криваву війну. Жорстокі тирани вчиняють геноцид українського народу, безжально обстрілюють мирне населення тисячами снарядів, рашисти влаштовують небачені теракти, запускаючи в людні місця крилаті та балістичні ракети, знищують школи, музеї, історичні та культурні пам’ятки, руйнують підприємства та цивільну інфраструктуру, крадуть і спалюють врожай, щоб створити продовольчу і гуманітарну кризи. Очевидно, що мета рашистів — знищення українського народу та України як держави.

     Але наші хоробрі воїни руйнують наміри окупантів, ганебний план “спецоперации”. Досвід минулих поколінь показує, що українців не зламати. Сьогодні ми демонструємо неабияку єдність, стійкість, мужність та героїзм, захищаючи Батьківщину, кожен клаптик рідної землі. Про це влучно сказав Президент України:

      — День Української Державності буде утверджувати зв’язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру. Зараз у багатьох подвигах наших воїнів, у мудрості наших людей у боях, навіть просто в розмовах звичайних українців про те, що відбувається, ми можемо побачити, ми можемо почути і зрозуміти приклади таких же характерів, але сотні років тому. Можемо побачити приклади такої ж хоробрості, такого ж ставлення до життя, і, найголовніше, – ставлення до України й до ворога. Лише ті, хто абсолютно не знає правди історії й абсолютно не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати нас. Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття. Українці ніколи не віддадуть своєї незалежності!.

      Шановні колеги, земляки! Щиро вітаємо Вас з Днем української державності та хрещенням Київської Русі! Разом, з Божого благословення, з непорушною вірою ми день за днем, крок за кроком, впевнено та наполегливо йдемо до омріяної мети — Перемоги. Ми — вільний народ, господарі на рідній землі. Звільнимо та відновимо Батьківщину. Життя знову розквітне під мирним небом України!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11