Переміщуватися територією України військовозобов’язаним вільно не можна заборонити

     Ми спробуємо розібратись і правильно поставити кому у заголовку до цієї статті. Цього тижня українське суспільство сколихнула заява Генерального штабу Збройних Сил України стосовно виїзду військовозобов’язаних за межі місця проживання. Мовляв, для цього вони мають отримати дозвіл у військкоматі (Територіальному центрі комплектування – ТЦК) за місцем реєстрації. Подібна інформація викликала серйозний резонанс у суспільстві. Отже, чи можна українцям вільно пересуватися країною? Спробуймо розібратись.

     Рішення Генштабу викликало миттєву реакцію президента Володимира Зеленського. Він попросив не ухвалювати без нього подібних рішень, а міністру оборони та командуванню ЗСУ доручив підготувати доповідь з приводу цього питання. Його розглянули на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

     Як виявилося, в Генштабі спиралися на Закон України “Про військовий обов’язок та військову службу” від 1992 року, який містить норму про те, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання, без дозволу керівника відповідного ТЦК. У зв’язку з цим було розроблено Порядок надання дозволів громадянам України, які перебувають на військовому обліку до ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

     Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підкреслив, що цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП, і не створював обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян. Це стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави.
     Тому начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням його на доопрацювання.
     –
Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна застаріла законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів, – повідомив Валерій Залужний.

https://t.me/CinCAFU/161

     При цьому Володимир Зеленський наголосив, що жодних непорозумінь з Генштабом у нього немає:

     –У нас – війна, і ми повинні працювати однією командою. Ми так і робимо. Якщо є якась неузгодженість, треба її виправляти. Подібні помилки дрібні, я вважаю, в порівнянні з єдність, яку демонструє наша держава, народ України, наші ЗСУ, як ми разом воюємо. Помилки треба виправляти, ось і все.

     Тим часом, народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7522 “Про вільне переміщення призовників, військовозобов‘язаних та резервістів територією України без отримання відповідного дозволу у військкоматі”.

     Тексту законопроєкту на сайті Ради ще немає, проте вказано, що його передали на розгляд керівництва парламенту.

     Нардепи сподіваються, що це питання вдасться вирішити в Раді уже наприкінці цього тижня.

https://www.facebook.com/CinCAFU

     Отже, підведемо підсумок: нині всі українці можуть вільно пересуватися країною, без будь-яких обмежень та дозволів від ТЦК. Таке рішення незабаром переросте у нормативний акт, затверджений Верховною Радою. Подібні внутрішні інформаційні конфлікти не повинні порушувати єдиний Переможний настрій у нашій країні. Ми просто не маємо права цього допускати! Генштаб, Офіс Президента, Захисники та Захисниці, волонтери, тиловики – ми повинні працювати тільки злагоджено. А помилки виникали, виникають і виникатимуть, як у мирний, тим паче, й у військовий час. Правильно говорить Володимир Зеленський, їх просто треба вчасно виправити і рухатись вперед. Тільки з рішучим, впевненим настроєм, з безмежною вірою та натхненням боремось із рашизмом, якому немає місця на нашій землі. Разом ми – нездоланна, нескорена сила!

     P.S.: Думаємо всім тепер зрозуміло, в якому місці потрібно поставити кому? Ключове слово – “Вільно”… За нього і боремось!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11