Молоді спеціалісти стали ще на крок ближче до старту виробничої кар’єри

     Ні для кого не секрет, що запорука досягнення виробничого успіху полягає у професійно підготованих спеціалістах. Керівництво гірничо-збагачувального комбінату надзвичайно зацікавлене у співпраці з навчальними закладами-надавачами відповідної профосвіти для “вливання” потенційних молодих кадрів на підприємство. Таким у Покрові є Центр підготовки і перепідготовки робітничих кадрів (Центр), з яким комбінат співпрацює вже багато років. Десятки, а, може, вже і сотні, його випускників трудяться у наших виробничих підрозділах. Подібна продуктивна дружба між містоутворюючим підприємством та закладом техосвіти продовжується і зараз – у нелегкі часи для країни і нашого підприємства. Учні випускних груп Центру пройшли практичний “курс молодого бійця” на базі комбінату, і днями демонстрували спеціальній комісії, чому навчились. Як це було – бачили кореспонденти “ЗМ” та мали змогу поспілкуватись з учасниками екзаменаційного процесу.

Підприємство “ЗА” омолодження кадрів

     Покровський ГЗК, як і вся українська виробнича промисловість, відчуває дефіцит кадрів у зв’язку з мобілізацієї своїх працівників до лав Збройних Сил України. Тому у цей складний час поповнення потенціалу персоналу за рахунок молодих спеціалістів – досить актуальний напрямок роботи. Адже економічний фронт теж дуже важлива складова для Перемоги України, і його теж треба комусь міцно тримати.

     Начальник відділу кадрів та навчання Олександр Галанін акцентує на тому, що завдяки плідній співпраці комбінату і Центру учні мають змогу дізнатися про нюанси роботи безпосередньо на виробництві. Спробувати свої сили в обраній професії, застосувавши отримані теоретичні знання на практиці. Цього навчального року практику вони проходили в Електроремонтному та Ремонтно-механічному цехах, а також Чкаловському №2 й Олександрівському кар’єрах.

     Виробнича практика тривала з вересня 2021-го року, тому учні за цей час змогли відчути себе повноцінними членами нашого трудового колективу. Брали участь у спортивних змаганнях, захищаючи честь своїх цехів. Молоді кадри, без перебільшення, стали рушійною силою та потужним “струменем енергії” для кожного структурного підрозділу.

     – Кожен студент, який отримує практичні навички на комбінаті, потенційно може стати нашим працівником. У минулі роки випускники Центру, успішно здавши іспити, приходили до нас на роботу та довели, що вони спроможні стати частиною нашої великої виробничої родини. Більшість молодих спеціалістів демонструє найкращі якості, переймає досвід старших колег та прагнє стати фахівцями обраної справи, – зазначає Олександр Олександрович.

Було важко, але студенти довели, що стануть гідними спеціалістами

     Цей навчальний рік, не зважаючи на дуже неспокійне сьогодення – спочатку з карантином, а зараз з війною, не став винятком. Випускники Центру групи №932 «Електрослюсар (слюсар) черговий та з ремонту устаткування. Електрогазозварник. Стропальник» та групи №933 «Електрогазозварник, електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах» отримали змогу наочно показати результат свого навчання, взявши участь у пробних роботах, які відбулися 15 червня на базі Ремонтно-механічного цеху (РМЦ) комбінату.

     Неозброєним оком було видно, що кожен студент надзвичайно хвилюється, адже саме зараз підводиться підсумок їхнього 3-річного навчання та відкриваються двері подальшого професійного майбутнього. Практикантам потрібно було довести свої вміння з різки металу, а також виконання зварювальних швів. Протягом всього часу, поки студенти складали виробничі іспити, цех освітлювали спалахи сотень іскорок. І серед всієї цієї мерехтливої краси кожен майбутній зварювальник сумлінно та натхненно виконував поставлені задачі. Ми поспілкувалися з випускниками та дізналися яким було навчання для них, поцікавилися і їхніми планами на майбутнє.

     Студенти групи №932 брати Богдан та Данило Жадько розповіли, що проходили виробничу практику в ПМЦ. За словами хлопців, вони навчилися різати метал, а також виконувати його зварювання.

     – Нам дуже сподобалось проходити практику в РМЦ. Ми вдячні нашій наставниці Юлії Капустян, яка допомагала підтримувала нас, ділилася своїм безцінним досвідом. Ми брали участь у зварюванні понтонного мосту, а також допомагали виготовляти траки для карєрного обладнання. Спочатку було важко, багато чого не зрозуміло, але потім, протягом навчання, стало виходити. В майбутньому ми хочемо розвиватися в обраній професії. А ось після закінчення навчання та захисту дипломних робіт, плануємо влаштуватися на роботу до комбінат. Віримо, що у нас все вийде! – зазначають випускники.

     Одногрупник хлопців Олександр Слукін також поділився своїми враженнями від проходження виробничої практики. За словами студента, йому надзвичайно подобається займатися зварюванням металу. Його наставником у РМЦ стала електрогазозварниця ділянки з ремонту та виготовлення металоконструкцій Ольга Кожанова:

     – У Центрі я отримав гарні теоретичні знання, але цікавіше було застосовувати їх на практиці – бачити результати своєї роботи. Мені траплялися дуже гарні люди, які завжди були готові прийти на допомогу. Я наварював зірочку, брав участь у зварюванні деталей понтонного мосту. У мене виходило, і це надихало на подальшу працю.

     Олександр планує спочатку попрацювати на комбінаті, а потім хоче вступити на навчання, щоб отримати додаткові знання, які допоможуть йому вдосконалитися в обраній справі.

     Випускник Михайло Мішньов відзначив, що теж проходив виробничу практику в РМЦ:

     – Мені надзвичайно сподобалося виконувати різні завдання з різки та зварювання металу. Я вдячний моєму наставнику електрогазозварнику ділянки з ремонту та виготовлення металоконструкцій Євгену Білобородову, який зумів зацікавити мене, а також передав свій досвід.

     У майбутньому Михайло планує розпочати своє робітничу кар’єру у складі колективу нашого комбінату та вступити до вишу, щоб розвиватися в обраній професії.

     Єдиною представницею прекрасної статі, котра того дня здавала практичний іспит, стала студентка групи №933 Анна Глущенко. Дівчина проходила практику на експериментальній дільниці. Вона розповіла, що зварювала металеві пластини і в цілому у неї все виходило:

     – Наставник був задоволений моєю роботою. І я була надзвичайно рада цьому.

Наставники пишаються своїми вихованцями

     Майстер виробничого навчання Василь Допіро розповів, що його підопічні дуже добре себе зарекомендували впродовж всього терміну проходження виробничої практики:

       – Студенти навчилися працювати зі зварювальним обладнанням, виконувати шви, різати метал. Окрім цього, вони дотримуватлись виробничої дисципліни, відчули себе частинкою великого колективу підприємства. Вважаю, що навчальний заклад спільно з містоутворюючим підприємством АТ «ПОКРОВСЬКИЙ ГЗК» дали нашим випускникам справжню путівку до дорослого життя. Їм залишається тільки не втратити цей шанс та в повному обсязі його реалізувати!

     Підтримала Василя Івановича і майстер виробничого навчання електрогазозварників Тетяна Кучерява. Вона розповіла, що випускники дуже відповідальні, особливо ті, хто проходив практику у структурних підрозділах комбінату:

     – Всі учні отримали ґрунтові теоретичні знання, які закріпили на практиці. Я надзвичайно пишаюся кожним! Адже завдяки своїй наполегливості вони здолали страх та гідно виконували поставлені завдання. Я хочу сказати, що впевнена в їхньому успішному виробничому майбутньому. Та все ж найголовніше, що хочу побажати – це якнайшвидшої Перемоги ЗСУ та миру на нашій рідній землі!

     Високу оцінку практичним умінням випускників Центру надала і майстер дільниці з ремонту та виготовленню металоконструкцій Юлія Капустян. За словами Юлії Володимирівни, всі практиканти проявили себе з найкращої сторони: протягом всієї виробничої практики добросовісно ставилися до доручених завдань, не порушували трудової дисципліни:

     – Особливо хочеться відзначити трьох студентів: братів Богдана та Данила Жадько, а також Олександра Куглера. Ці хлопці дуже добре виконували всі завдання та довели, що дійсно закохані в обрану спеціальність. Мені б хотілося, щоб вони прийшли до нас на комбінат вже в якості молодих кваліфікованих працівників.

Тримаємо курс на Перемогу разом з молодими кадрами!

     Тим часом, пробні роботи були завершені. Олександр Галанін високо оцінив старання студентів, відзначивши, що кожен з них продемонстрував впевненість у своїх знаннях та навичках:

     – Сьогодні ми всі побачили, що випускники Центру дійсно гідно завершують своє навчання. Стає зрозуміло, що на цьому, одному з завершальних етапів навчальної стежки, вже можна говорити про них, як про потенційних працівників нашого підприємства. Ми хочемо, щоб кожен з них і надалі розвивався у професії, був корисним рідному місту, регіону та всій Україні!

     Ми, у свою чергу, віримо, що випускники з гідністю пройдуть останній іспит а саме захист дипломних робіт, який відбудеться в стінах їхньої альма-матер 24 та 25 червня. Отримають документ про завершення освіти, і вже в найближчому майбутньому продовжать свій виробничий шлях на комбінаті, міцно тримаючи економічний фронт та спільними зусиллями наближаючи Перемогу України!

Підготувала Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11