Перемога у нас в крові! 14 червня – Всесвітній день донора

     Військова агресія рф проти України, яка розпочалася повномасштабним вторгненням 24 лютого 2022 року, стала справжнім лихом для кожного українця. Мирні люди відчули на собі всі жахи слова «війна». Від неї постраждав кожен…

     Немає жодної сфери життєдіяльності, на яку б не вплинули нинішні події. Особливе напруження у роботі відчули медичні заклади, котрі з початку війни відкрили свій «фронт». На ньому цілодобово, незважаючи на втому, лікарі борються за здоровя та життя кожного нашого Захисника.

     Окремої подяки заслуговують медики, які працюють на станціях переливання крові. В нинішніх реаліях переоцінити їхній вклад у нашу Перемогу надзвичайно складно. Адже вони виконують вкрай потрібну місію – беруть участь у зборі і підготовці крові та її компонентів до транспортування за потрібними напрямками. Не можна забувати й про головних учасників “донорського «фронту”, а саме людей, котрі, дослухаючись до поклику серця, поповнюють банк крові та діляться життєдайною рідиною.

     14-го червня 2004 року світове суспільство, на знак пошани та визнання неоціненного дару тих, хто добровільно та безкоштовно ділиться найціннішим, що є у кожного з нас, заснувало та вперше відзначило День донора. Ця дата обрана не випадково. У цей день народився Нобелівський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в галузі вивчення крові. Зокрема, він відкрив систему її поділу на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську кров для лікування.

     Наш комбінат, розуміючи важливість порятунку людей в цей непростий для України час, також не стоїть осторонь. З початку війни наш колектив активно долучився до «донорського фронту». За період з 24 лютого 185 працівників підприємства стали донорами.

     Як це бути донором та що спонукає людей до такої благородної справи, кореспонденти «ЗМ» цікавилися під час чергової поїздки до Нікопольської станції переливання крові. Також ми поспілкувалися із заступником генерального директора структурного підрозділу у м.Нікополь Дніпропетровської обласної станції переливання крові Едуардом Ковтуном. З керівником медзакладу обговорили актуальні теми та поділились корисними порадами для майбутніх донорів.

Потреба у поповненні банку крові не втрачає своєї актуальності

     Перш за все, Едуард Васильович наголосив на тому, що, Нікопольська станція переливання крові обслуговує 5 районів області – а саме м.Нікополь та Нікопольський район, м.Покров та Марганець, а також Томаківський район:

     – Завдяки нашому банку крові ми маємо можливість забезпечувати життєдайною рідиною більше 300 тисяч мешканців нашої області.

     Починаючи з 24-го лютого, потреба у донорській крові збільшилася у 3-4 рази. І якщо раніше Нікопольський регіон здавав до обласного банку крові 150 літрів щомісяця, то зараз ця цифра збільшилась утричі і склала 450 літрів! Більша частина відправляється до медзакладів, які приймають на лікування поранених бійців з «гарячих точок» фронту.

Люди свідомо приєднуються до «донорського фронту»

     – Хочу відзначити, що протягом останніх місяців свідомість багатьох людей значно зросла. Тому до нашої бази постійних донорів долучилося чимало тих, хто вперше зважився здати кров заради спасіння життів. І таких майже 50% від загальної кількості. Ми активно співпрацюємо з великими промисловими підприємствами: з Покровським, Марганецьким ГЗК, Нікопольським заводом феросплавів. Члени цих колективів дуже відповідально ставляться до донорства, розуміючи, що від них може залежати життя та здоров’я наших солдатів, які захищають Україну, – зазначив Едуард Ковтун.

     Якщо говорити про потреби у певних групах крові, за словами фахівців, ситуація змінюється буквально кожного місяця. Разом з тим, під час війни спостерігається необхідність запасу крові всіх, без винятку, груп, особливо з негативним резус-фактором.

Навіть поважний вік – не перешкода для благородної справи

     Як підкреслив керівник станції, згідно з європейськими стандартами, здавати кров можна кожні 60 днів, тобто 6 разів на рік:

     – Якщо людина стає донором хоча б 2 рази на рік, то її кров омолоджується, а організм отримує захист від серцево-судинних захворювань, що надзвичайно актуально у наш час. Окрім того, за рахунок вироблення стовбурових клітин, зміцнюється імунітет, з’являється захист від хронічних захворювань. Американськими та ізраїльським вченими науково доведено, що донорство подовжує тривалість життя мінімум на 7-10 років.

     Як виявилося, донором можна бути не тільки з 18 до 60-ти років, а навіть старше. За словами Едуарда Васильовича, якщо людина вже здавала кров раніше, і виявляє бажання знову долучитися до «донорського фронту», то вік не стане перешкодою:

     – Вперше ставати донором у поважному віці, звісно, не треба, а ось продовжувати – будь ласка. Просто треба взяти довідку у сімейного лікаря про те, що людина не має хронічних захворювань. Після підтвердження можна продовжувати здавати кров навіть до 70 років. У Дніпрі, наприклад, живе донор Володимир Миколаїв, якому 76. Він отримав звання «Герой України», бо здав кров більше 740 разів. Таким чином, врятував більше 1 тисячі життів! На Нікопольщині проживають більше 800  почесних донорів, що здали кров 40 і більше разів. Є і ті, хто поділилися своєю кров’ю понад 100 разів. Один із них – пенсіонер НЗФ Сергій Дятлов, що має звання «Заслужений донор України».

Вони зважилися стати донорами, щоб врятувати життя людей

     Як ми вже зазначали, 10-го червня працівники комбінату в черговий раз приїхали на станцію переливання крові, щоб врятувати життя людей.

Начальник сектора по роботі з персоналом Відділу кадрів та навчання Тетяна Мотичко розповіла, що вже не вперше долучається до «донорського фронту». Вона раніше здавала кров, потім була невелика перерва, пов’язана зі станом здоров’я.      На початку березня керівництво підприємства поставило перед нею задачу з організації збору потенційних донорів по підприємству:

     – І тоді я подумала: треба обов’язково допомогти нашим Захисникам, які, ризикуючи власними життями, рятують нас і всю Україну. Зараз я навіть зайнялася спортом, щоб наситити кров киснем, адже саме так вона принесе найбільше користі. Вперше після перерви здала кров 30-го березня. Хочу відзначити, що донорство дарує мені емоційне та фізичне піднесення, я отримую колосальний заряд енергії, бо розумію цінність такого вчинку!

     Тетяна відзначає, що розповідає про цю благородну справу всім знайомим, але закликає свідомо підходити до здачі крові: обов’язково неухильно дотримуватися всіх правил!

     Провідний інженер з охорони праці Покровського кар’єру Сергій Запускалов зазначив, що вперше зважився стати донором 10 років тому – у 2012-му. Тоді попросили здати кров з кар’єрів, і він також зголосився.

     На думку чоловіка, донорство – надзвичайно важлива місія, адже дарує шанс на життя тим, хто став на захист країни.

     – Звісно, я дотримують необхідних правил перед донацією: правильно харчуюся, вживаю достатню кількість рідини, намагаюся дати організму добре відпочити. Знайомим та друзям розповідаю про важливість донорства у цей нелегкий для країни час. Я готовий і надалі таким чином допомагати, знаючи, що моя кров врятує найцінніше – людське життя, – резюмував Сергій Запускалов.

     Інженер відділу вхідного контролю Юлія Волкова ще у студентські роки здавала кров для свого одногрупника. За її словами, тоді вона надзвичайно важко перенеса кроводачу.

     30-го березня у складі донорів комбінату знову вирішила здати кров. Відзначає, що страшно не було, до того ж її підтримав медперсонал:

     – Я відповідально ставлюся до здачі крові. Вважаю, якщо людина підходить по медичним показникам, у неї немає протипоказань, то боятися нічого. Адже саме так ми можемо допомогти всім, хто потребує переливання крові – будь-то дитина, вагітна жінка чи Захисник з передової.

     Інженер відділу вхідного контролю Олександр Арсеньєв розповів, що ступив на шлях донорства, коли його попросили допомогти задля порятунку людини:

     – Ось так я і став донором. Вперше було страшно, але потім це пройшло. Я здавав кров вже разів зо 5 точно. Рідні підтримують моє прагнення допомогти людям. За потреби й надалі планую це робити! Тим більше, зараз, у такий складний час для України, розумію необхідність такого надважливого внеску задля спільної Перемоги.

     Як бачимо, люди свідомо прагнуть допомогти іншим, діляться життєдайною рідиною та вірять, що завдяки їхній небайдужості буде врятоване не одне життя.

     Для тих, хто також хче долучитись до “донорського фронту”, ще раз надаємо корисну інформацію.

Протипоказання до донорства

     Здавати кров заборонено людям, які:

— хворіють чи хворіли на онкозахворювання чи мають хронічні захворювання: цукровий діабет, серцево-судинні, ниркові захворювання, захворювання центральної нервової або дихальної систем;

— мають проблеми з артеріальним тиском та «погані» вени;

— мали стоматологічне лікування або незначні оперативні втручання (після консультації з лікарем);

— приймають медикаментозне лікування (у т.ч. гормони);

— жінки за 5 днів до прогнозованого початку критичних днів та під час менструації (дозволяється здача крові після 5 днів після завершення менструації);

— мали побутовий контакт із хворими на гепатит В;

— мають татуювання або пірсинг.

     Тим, хто перехворів на COVID-19 без пневмонії, можна здавати кров через 30 днів; якщо ж була пневмонія, через півроку після одужання.

     Прийом вітамінів рекомендовано припинити за 2-3 дня до донації. Після здачі крові прийом можна буде продовжити.

Як підготуватися до здачі крові?

     Мінімум за добу до здачі крові потрібно:

— не вживати алкоголь і не палити за 2-3 години, а також протягом наступних 2-3 годин після процедури. Отруйні речовини, які потрапляють до крові з нікотином, дуже небезпечні для пацієнтів.

— не вживати гостру та жирну їжу, а також молочні продукти. Краще замінити її овочами, фруктами та борошняними виробами грубого помелу.

     Оптимальний час для того, щоб здати кров – кілька годин після сніданку. Не можна цього робити на голодний шлунок! Рекомендується зранку випити солодкий чай, мінеральну воду, зїсти хлібні сухарі. Важливо: перед донацією потрібно випити не менше двох склянок рідини.

     Дотримуючись цих нескладних правил, можна бути впевненими у тому, що донація пройде без ускладнень для Вашого організму. Пам’ятаємо, що отримана донорська кров – це цілющий еліксир життя, запорука національного опору ворогу, безцінний внесок у спільну Перемогу України. Зі святом Вас, почесні і незламні учасники “донорського фронту”!

                                                                                                                                          Підготувала Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11