На саміті ЄС погоджено санкції проти рф. Маємо гарні новини для України

     На тлі активного наступу російських військ на сході України лідери Європейського Союзу беруть участь у дводенному саміті, який розпочав свою роботу 30-го травня у Брюселі. Голова Європейської Ради Шарль Мішель розповів, що в центрі уваги лідерів Європи – Україна та вплив розв’язаної рф війни, у тому числі пошук шляхів для українського експорту продовольства з урахуванням блокади росіянами портів, енергетичні питання.

     Слід нагадати, що 29-го травня послам ЄС не вдалося дійти консенсусу щодо ембарго (ред. торговельно-економічні обмеження, накладені державою як репресії стосовно іншої держави, щоб завдати їй матеріальної шкоди) на російську нафту. Єврокомісія раніше пропонувала через півроку заборонити імпорт усієї російської сирої нафти, але Угорщина заблокувала цей крок.

     Важливо й те, що проект заяви нинішнього саміту ЄС передбачає «рішуче засудження загарбницької війни росії проти України», закликає рф «негайно припинити невибіркові напади на цивільне населення та інфраструктуру. Вивести свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

     Документ підтримує створення спільної з Україною групи з розслідування воєнних злочинів, обіцяючи, що «росія, білорусь і всі винні у військовій агресії, відповідно до міжнародного права, будуть притягнуті до відповідальності за свої дії».

     У проекті заяви також йдеться про те, що Європейський союз готовий надати близько 9 мільярдів євро допомоги Україні та відзначає необхідність «всебічної підтримки для відбудови країни». Держави ЄС також «вітають ухвалення рішення Європейської Ради про збільшення військової підтримки України».

Виникає багато «ЧОМУ?»

     Президент Володимир Зеленський 30-го травня у форматі відеоконференції звернувся до Євроради та заявив, що росія має залежати від ЄС, а не навпаки. Він нагадав, що п’ятий пакет санкцій ЄС проти рф, який передбачає, зокрема, поступову відмову від імпорту російського вугілля, було запроваджено ще 8-го квітня:

     – Відтоді кількість українських дітей, які загинули через дії російських окупантів, збільшилася з 169 до 243. Кількість ракетних ударів країни-агресора, за даними на 29 травня, складає майже 1600, а станом на 8 квітня їх було менше тисячі.

     Глава держави наголосив, що Україні дуже потрібен прогрес у санкціях стосовно російської агресії, який змусить ворога шукати миру. Жодних компромісів за рахунок територіальної цілісності нашої країни бути не може.

     – Чому ви залежите від росії та її тиску, а не навпаки? рф має залежати від вас. Чому країна загарбників й досі може заробляти майже мільярд євро на день, продаючи енергоресурси? Чому банки країни-терориста досі працюють із Європою та світовою фінансовою системою? Серйозні питання. Чому на території ЄС досі є активними російські пропагандистські канали – інформаційна зброя рф? Чому російські держслужбовці, які підтримують війну, та судді, які відкрито допомагають репресіям, досі не під санкціями? Адже кожне з цих важливих питань – не просто про санкційні пакети чи війну в Україні. Все це – про нас з вами. Все це – про саму Європу, – відзначив Володимир Зеленський у своєму зверненні до лідерів країн Європи.

Все ж гарні новини для України є

     Разом з тим, за результатами першого дня Саміту вже є певні позитивні зрушення. Так, Європейський Союз подолав опір кількох держав-скептиків, та ухвалив політичне рішення про запровадження нафтового ембарго проти росії.

     Про це в ніч на вівторок оголосили президент Європейської ради Шарль Мішель та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

     Шарль Мішель підкреслив, що рішення, прийняте консенсусом, об’єднало всі держави ЄС. Як відомо, Угорщина до останнього чинила опір запровадженню такої заборони, але на особистій зустрічі Євроради дала на неї згоду.

     – Ми хочемо зупинити російську машину війни, зупинити фінансування російської агресії за допомогою тиску на кремль. І вчора Європейська рада погодила шостий пакет санкцій, який включатиме також заборону на імпорт нафти з рф з тимчасовим винятком для трубопровідних постачань, – повідомив Шарль Мішель.

     За його словами, навіть з цим винятком нафтове ембарго буде болючим для рф, бо «відразу зачепить 75% російського нафтового експорту в Європу та 90% – до кінця року».

     Урсула фон дер Ляєн додала, що частина ембарго не набуває чинності невідкладно:

     – Рада ЄС тепер зобов’язана фіналізувати рішення, яке зупинить 90% російського нафтового експорту в ЄС до кінця року. І ми невдовзі повернемося до питання 10 %, які лишилися.

     За процедурами ЄС, рішення саміту мають бути юридично впроваджені окремими рішеннями Ради ЄС, які деталізують процедуру набуття чинності.

     Необхідно зауважити, що трубопровідна нафта становить 30%, а не 10% імпорту до ЄС. Однак дві держави Євросоюзу, що отримують російську трубопровідну нафту, Польща і Німеччина, погодилися добровільно зупинити також і ці постачання.

     – Це дає нам впевненість, що постачання північною гілкою нафтопроводу «Дружба» зупиниться до кінця року, – зазначила фон дер Ляєн.

     Президентка Єврокомісії оголосила, що інші елементи санкційного пакету також надзвичайно важливі:

     – Це десфівтизація «Сбербанку» – найбільшого російського банку – з часткою у 37%. Заборона на страхування і перестрахування російських кораблів європейськими компаніями. Під заборону потрапить й надання російським компаніям різного роду бізнес-послуг. І, що дуже важливо, – зупинка трансляції у ЄС ще трьох російських державних ЗМІ, котрі активно поширюють дезінформацію, свідками якої стали мільйони людей протягом останніх тижнів та місяців.

                                  Що таке SWIFT? І що для рф означає відключення від цієї міжнародної системи?

     SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) – «Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій». SWIFT не є платіжною системою. Це система передавання інформації, необхідної для того, щоб міжнародний платіж знайшов свого отримувача.

     Відключення росії від SWIFT вдарить і по простих громадянах, і по експортних галузях.

     Зокрема, громадяни країни-агресора втратять можливість здійснювати міжнародні розрахунки, грошові перекази з росії або в росію (зокрема, від трудових мігрантів). Країна буде ізольована в економічному сенсі.

     Власники карток міжнародних платіжних систем, таких як Visa та MasterCard, втратять змогу здійснювати безготівкові розрахунки. Після цього 90% росіян будуть платити за товари та послуги лише готівкою.

     Основний удар відключення від SWIFT завдасть по російській промисловості. До системи підключені всі великі російські банки у всіх куточках країни.

     Через ці банки здійснюються розрахунки російських компаній, зокрема енергетичного сектору, з іноземними компаніями-покупцями. Через ці ж банки російські компанії розраховуються за імпорт харчів, побутової техніки, гаджетів, сировини, послуг. Тепер нічого з перерахованого не буде.

     Що це означає для рядових росіян? Розташовані в росії компанії не зможуть закуповувати товари, які поставляються в магазини. Це означає поступове зникнення з полиць магазинів імпортних товарів. Усіх!

     Що ж, громадяни країни-агресора, повертайтесь назад – у Радянський Союз, адже саме цього прагне диктаторський режим путіна. А Україна поступово об’єднується із європейськими партнерами заради спільної безпеки. І надалі з цивілізованим світом протистоятимемо злу, яке рашисти принесли на українську землю. Відновимо справедливість та мир у нашому рідному домі. Не допустимо “терористичного витоку” до Європи!

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/05/31/7140321/

https://www.radiosvoboda.org/a/news-yes-samit-zelenskyy/31875566.html

https://ua.krymr.com/a/news-samit-es-ukrayina/31875163.html

https://suspilne.media/244921-es-naperedodni-samitu-ne-pogodiv-sostij-paket-sankcij-proti-rosii/

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/05/31/7140323/

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11