Модернізація в дії: сучасні системи пожежогасіння захищають роторні комплекси

Загроза виникнення надзвичайних подій завжди залишається актуальною для великого промислового виробництва. В його роботі задіяно багато машин, систем та механізмів, які об’єднані між собою у складний ланцюг з безліччю електро- та інших небезпечних приладів. За їх справністю уважно слідкують фахові спеціалісти, руку на пульсі тримає і служба охорони праці. Та в процесі експлуатації гірничодобувних машин все одно виникають аварійні ситуації, однією з причин яких є збій в роботі електросистем – перегрівання, коротке замикання тощо. Як правило, подібні ситуації призводять до зупинки машини, але головне, щоб без виникнення загоряння. Хоча такі випадки в наших кар’єрах траплялись. Аби їх мінімізувати, на комбінаті запроваджено сучасну автономну систему пожежогасіння. Вперше її встановили два роки тому на модернізованому роторному комплексі (р/к) №9 Чкаловського кар’єру №2. Пізніше, за ініціативи Голови правління Сергія Шуваєва, подібні проекти було розроблено ще для двох комплексів. Буквально на днях нові пожежозахисні модулі посіли свої місця на машинах р/к №6 та р/к №2 великих кар’єрів. Що вони собою являють і як працюють – “ЗМ” дізнавалась, попрямувавши до окисних кар’єрів разом із компетентною комісією, котру очолив директор з охорони праці Юрій Голов.

     Перша зупинка – роторний екскаватор верхнього р/к №6 Північного кар’єру, котрий як раз був зупинений для переміщення конвеєрів. Тут нас зустрів енергетик Костянтин Устименко, котрий і вказував необхідний шлях. У полі зору комісії були всі приміщення, в яких розташовані трансформатори та електропанелі, розподільчі пристрої, ємності з мастилом, машинні зали. Саме вони у першу чергу мають бути захищеними від несподіваних займань. Раніше, як розповідає енергетик комплексу, ці приміщення забезпечувались достатньою кількістю вогнегасників, щоб у разі потреби екіпаж міг їх використати для гасіння пожежі. Та справа в тому, що займання у закритому приміщенні великої гірничорозкривної машини помітити дуже складно. Тому і виникла ідея доповнити традиційні вогнегасники більш ефективними протипожежними системами, котрі мають вигляд невеличких колб, закріплених на стелі.

     – Це ми з Вами бачимо автоматичний об’ємний модуль пожежогасіння, ефективний і сучасний засіб порошкового типу. У наш час подібна система отримала досить широкий спектр використання, бо є достатньо компактною та зручною. Вона призначена для захисту майна, об’єктів, приміщень і персоналу у разі виникнення пожежі, в нашому випадку – на роторному комплексі. Особливістю цих модулів є те, що вони реагують на підвищення температури, починаючи з +68 ºС (нагадаємо, що температура горіння дорівнює +100 ºС), шляхом миттєвого розпилення порошку. Таким чином, ми можемо розраховувати на швидку автоматичну локалізацію або навіть ліквідацію пожежі, без людського втручання, – розповідає перший заступник головного енергетика Андрій Остащенко.

     Треба зазначити, що на р/к №6 встановлено 29 подібних модулів у потенційно пожежонебезпечних місцях, чого, на думку Костянтина Устименка, має бути достатньо для надійного захисту.

     На нижньому р/к №2 Чкаловського кар’єру №2 кількість порошкових модулів сягнула 78 одиниць. Більше, бо особливість структури машини дещо складніша за попередню.

     Встановлення сучасної автономної системи пожежогасіння на двох комплексах обійшлося комбінату у 513 тис. грн. На черзі – р/к №4 Північного кар’єру, котрий ще не охоплений такою модернізацією. Але розробка проекту вже триває повним ходом, і не тільки для цієї машини. Протипожежні системи ще планують встановити у приміщеннях та на об’єктах Ремонтно-будівельного цеху, Центральної енерголабораторії і Служби забезпечення виробництва. Для їх проектування наразі у Програмі технічного розвитку заплановано 270 тис. грн.

     Головний інженер комбінату Юрій Коркодола висловив думку з приводу того, що подібні модулі у подальшому необхідно встановлювати і на крокуючих екскаваторах. Такий варіант розглядається, але потребує докладного аналізу.

     Безпека виробництва для нашого великого і досить складного підприємства – одна із важливих стратегічних складових, котра завжди у полі зору. Свою нішу серед них упевнено посідає сучасна система пожежогасіння. Тож, продовжуємо рухатись у напрямку зміцнення безпекової ситуації на комбінаті. Не змінюємо пріоритетів і націлюємось тільки на Перемогу!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11