Операція-порятунок: 264 захисники Маріуполя евакуйовані з “Азовсталю”. Боремось за життя «сталевих лицарів»

     Щодня, переглядаючи стрічку новин, у кожного з нас стискалося серце, коли йшлося про заблокованих на заводі “Азовсталь” захисників Маріуполя, адже ситуація там насправді була катастрофічною. Підприємство перебувало під постійними бомбардуваннями, наші хлопці, ціною власного життя, продовжували тримати оборону, опинившись у повній блокаді ворога. А після знищення військового польового шпиталю багатотонними протибункерними бомбами та артилерією, важкопоранені бійці не мали можливості отримати медичну допомогу, продукти харчування і нормальну воду, страждали через антисанітарні умови перебування. Здавалося, що весь світ об’єднався заради порятунку героїв, але тривалими тижнями перемовини з російською стороною закінчувались нічим.

     І от вчора стало відомо, що з «Азовсталю» до медичного закладу у Новоазовську (Донецька область) евакуйовано 53 важко поранених українських військовослужбовця для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб були доставлені в окуповану Оленівку через гуманітарний коридор.

     Про це розповіла заступниця міністра оборони України Ганна Маляр:

     – Головне Управління Розвідки Міноборони, ЗСУ, Національна Гвардія, Прикордонна служба спільно розпочали операцію з порятунку заблокованих на території комбінату «Азовсталь» оборонців Маріуполя. Для подальшого повернення їх додому буде здійснено процедуру обміну.

     – Щодо оборонців, які все ще залишаються на території заводу «Азовсталь», спільними зусиллями перелічених вище відомств проводяться заходи з порятунку.

     Завдяки оборонцям Маріуполя ми отримали критично важливий час для формування резервів, перегрупування сил та допомоги від партнерів. Всі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали у повному обсязі. На жаль, ми не маємо можливості деблокувати “Азовсталь” військовим шляхом.

https://m.facebook.com/ganna.maliar?lst=100032564947693%3A100004471542280%3A1652772430

     Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що після стабілізації стану важкопоранених “сталевих Захисників” обміняють на російських військовополонених.

     – Працюємо над подальшими етапами гуманітарної операції. Дасть Бог, все буде добре.

https://t.me/vereshchuk_iryna/1348

Гарнізон “Маріуполь” виконав поставлене бойове завдання – зберегти життя особового складу

     Це підтвердили у Генштабі ЗСУ:

     – Захисники Маріуполя – герої нашого часу. Вони назавжди в історії. Це окремий загін спеціального призначення «Азов», 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя.

     Вищим військовим командуванням відзначається неймовірний подвиг Захисників Маріуполя, завдяки якому плани Кремля зійшли нанівець:

     – Утримуючи позиції на заводі “Азовсталь”, вони не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20 тис. особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя. Здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС.

     Сковування основних сил противника навколо Маріуполя дало нам можливість підготувати та створити оборонні рубежі, на яких наші війська знаходяться і сьогодні, та дають гідну відсіч агресору. Ми отримали критично необхідний час…

https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/pfbid02hwW3acrr8MBfz3fHqFs3nwgTrzVjgX8ViGiBwZteuQi3Jsaa1BntQpo81CKVN3r6l

Захисники Маріуполя 82 дні відтягували на себе переважаючі сили противника

     Командир полку “Азов” Денис Прокопенко заявив, що попри всі труднощі, наші герої виконали наказ та дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів:

     – Жодне озброєння не буде працювати без професійно підготовлених військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії.
     Задля збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування та сподівається на підтримку українського народу, –
зазначив командир “Азову”.

https://t.me/polkazov/4486

Найважливіше спільне завдання України та країн цивілізованого світу – зберегти життя оборонців Маріуполя

     Таку надію висловив Президент України Володимир Зеленський:

     — Українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина.

https://www.facebook.com/100007211555008/videos/697682731487047/

     Питання порятунку героїв “Азовсталю” для української влади було і залишається пріоритетним на всіх перемовних процесах найвищого світового рівня. І крига починає скресати. За 82 дні Захисники Маріуполя стали символом сталевої міцності, стійкості, нескореності, незламності духу українського народу. Як і президент України, ми глибоко переконані, що наші хлопці, наші любі рятівники, до яких весь цей час линули наші думки і серця, мають повернутися додому живими. Ми молимося за них і мріємо про зустріч під мирним небом Незалежної Україну, яку “сталеві герої” вберегли для нас!

                                                                                                                                                             Підготувала Анастасія ШАБЛЯ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11