Тиждень охорони праці, людей праці та безпекового фронту у трудових колективах

     Cьогодні, 1 травня, у День Весни та Праці, завершується тиждень, присвячений Всесвітньому дню охорони праці, який датований 28 квітня. Ця дата є символом привернення уваги світової спільноти до надзвичайної важливості дотримання норм та правил охорони праці на робочих місцях. Про актуальність питання свідчить міжнародна статистика: щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві; близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату; через нещасні випадки та захворювання на виробництві щодня втрачають життя близько 5 тисяч осіб, за рік – від 2 до 2,3 мільйонів людей. Такі дані свідчать про те, що ефективна система охорони праці має бути фундаментальною основою, запорукою безпечної діяльності будь-якого підприємства. Особливо це стосується тих, технологія яких пов’язана із роботами підвищеної небезпеки. Порушення в організації виконання цих робіт нерідко стають причинами нещасних випадків та виробничого травматизму. Тому впровадження якісних засад системи охорони праці і належний контроль за їх виконанням – це “безпекова броня” підприємства. Її рушійною силою на нашому комбінаті є надійна команда професійних фахівців Напрямку з охорони праці, яку очолює директор Юрій Голов. У його безпосередньому підпорядкуванні більше 30 спеціалістів, об’єднаних у фахові осередки, покликаних організовувати безпечний виробничий процес у структурних підрозділах підприємства. Отже, «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» – девіз Дня охорони праці-2022. Що він означає для нашого комбінату – “ЗМ” дізнавалась у керівників Служби охорони праці – Юрія Голова і в.о. начальника Відділу охорони праці та пожежної безпеки Романа Рибакова.

     Праця в умовах війни у цифрах та фактах. Саме на цій тематиці акцентував увагу директор з охорони праці Юрій Голов, цитуємо:

     – Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, у тому числі, смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати у війні. І ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях. Так, під час збройної агресії у Держпраці вже зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, у результаті яких постраждав 191 працівник, у тому числі 115 – зі смертельним наслідком. При виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули. У середньому 3 особи в Україні гинуть щодня під час роботи. За всіма нещасними випадками утворені комісії і проводяться спеціальні розслідування.

     Подібна статистика, особливо у такий неспокійний для України час, свідчить про те, що охорона праця на кожному робочому місці наразі потребує ще більшої уваги. Хоча очільник відповідного напрямку на нашому підприємстві зазначає, що безпека на робочому місці має дотримуватись завжди, незважаючи на мирний чи військовий час. Якщо говорити про минулорічні результати плідної роботи системи охорони праці на комбінаті, яка витримала випробування нещасними випадками, займаннями на перевіркою фахівців Держпраці і Держслужби з надзвичайних ситуацій, то Юрій Голов зазначає про проведення великої роботи над помилками:

     – Вже усунено більшість зауважень. Хочу зазначити, що завдяки величезній роботі трудового колективу, зокрема, фахівців з охорони праці всіх структурних підрозділів, маємо задовільні результати, але нам ще є над чим працювати.

     Над чим працювали спеціалісти Напрямку з охорони праці у 2021-му році? Відділ оглядача будівель та споруд (начальник Сергій Плотницький, провідний інженер Євген Кузьменко, гідрогеолог Ірина Шаптала та маркшейдер Ольга Калюх) тримає на контролі 635 будівель та споруд, виробничого, адміністративно-господарського та інших призначень. Серед них 476 експлуатується, а повторну паспортизацію – дозвіл на підтвердження технічного стану споруди та продовження її використання у виробництві – у визначені періоди часу проходять 356. Наприклад, у 2021 році було паспортизовано 15 будівель, на 2022-й заплановано – 90.

      Зазначений відділ також слідкує за безпечним використанням 912 колодязів різного характеру – починаючи від каналізаційних і завершуючи зв’язковими. Головне правило – тримати їх закритими, щоб не наражати працівників на можливе травмування.

     Фахівці Відділу оглядача будівель та споруд здійснюють маркшейдерську зйомку підкранових шляхів вантажопідйомних механізмів, що допомагає дослідити та проаналізувати їх технічний стан. Минулоріч таких здійснено 159, на поточний рік заплановано – 187.

     За оглядачами закріплена і систематична перевірка стану шламосховищ – двічі на місяць протягом всього року. Під їхнім контролем стан покрівель будівель комбінату. Так, протягом 2021-го силами Ремонтно-будівельного цеху відремонтовано 5379 м² м’якої покрівлі. Працівники підрядної організації капітально перекрили 1620 м² корпусу промивання Чкаловської збагачувальної фабрики.

     Бюро нагляду за вантажопідйомними механізмами (ВПМ) очолює спеціаліст із багаторічним стажем Євген Генюк, йому допомагає Володимир Коротиш. Завдяки професіоналізму цього тандему за минулий рік виконано перевірку 187 кранів, проведено технічний огляд 14 ВПМ. У тому числі під їхнім контролем стан датчиків на конвеєрному транспорті, кріплень на воротах, драбин, страхувальних поясів, облік газорізів та манометрів.

     Лікар психофізіологічної експертизи Лариса Міхно – теж у складі команди фахівців з охорони праці. Психофізіологічну експертизу обов’язково мають проходити співробітники, котрі виконують роботи підвищеної небезпеки. У 2021-му ПФЕ пройшли 1620 працівників комбінату і ТОВ “Максипромгруп”.

     За забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, спецодягу та взуття, а також за комплексні заходи з покращення стану робочих місць відповідає Юліана Ємельянова. Під її чітким наглядом на придбання ЗІЗ та спецодягу минулоріч підприємством спрямовано 3 млн 775 тис. грн.

     Організацією своєчасного медичного огляду для працівників комбінату, а також за бюджетом напрямку займається провідний гірничий інженер з охорони праці та пожежної безпеки Олена Ткачова. Результат її роботи – 3077 людинооглядів у медзакладах Покрова та Нікополя.

     За належну організацію заходів з охорони праці Апарату управління та соціальної сфери відповідає Наталія Антипенко.

     Санітарно-промислову лабораторію, котра відповідає за дослідження робочих місць на відповідність встановленим нормам освітлення, мікроклімату, запиленості, вібрації, опромінення, очолює надійний та обізнаний спеціаліст своєї справи Олена Савчина. Завдяки жіночому колективу СПЛ протягом 2021-го проведено 2602 дослідження та 147 атестацій робочих місць.

     До професійної когорти Служби охорони праці також входить начальник Відділу ОП та ПБ Роман Руднєв, його заступники – Роман Рибаков і Тетяна Постельняк, молодий, але вже досить перспективний інженер Денис Омененко.

     Протягом останніх двох років. Кірм своїх безпосередніх обов’язків, фахівці Напрямку ОП протистояли пандемії, викликаній коронавірусом. В рамках цієї великої роботи, додалась закупівля та розподіл масок (видано 594 тис.176 масок), антисептиків, гіпохлориту, рециркуляторів, пірометрів, контроль за виконанням обробок пасажирського транспорту АТЦ (365 протягом року) та організацією роботи з проведення тестування працівників на наявність захворювання COVID-19. До речі, високий результат роботи з оперативного тестування – 70% вакцинованого персоналу підприємства.

     З початком війни до звичних обов’язків Служби з ОП увійшла перевірка та приведення до належного стану 10 бомбосховищ, котрі знаходяться на балансі комбінату. Всі укриття були облаштовані куточками пожежної безпеки, освітленням, санвузлами, аптечками, місцями для сидіння, водою, двома відкритими виходами.

     Всього на комплексі заходи з охорони праці у 2021 році витрачено майже 40 млн грн. Юрій Голов стверджує, що освоєння такої значної суми задля безпечної діяльності працівників – заслуга всього трудового колективу.

     Роман – достатньо молодий спеціаліст з 10-літнім досвідом роботи на комбінаті. Він закінчив Дніпропетровський гірничий університет, факультет “Відкриті гірничі розробки”. За вказаний період встиг попрацювати охоронцем, помічником машиніста крокуючого екскаватора, в.о майстра у Північному кар’єрі, гірничим диспетчером, а у 2020 році йому довірили посаду заступника начальника Відділу ОП та ПБ.

     Сфера його відповідальності – це контроль за виконанням заходів з пожежної безпеки, як на основному обладнанні кар’єрів і фабрик, так і в допоміжних підрозділах. Особливо гостро це питання постало стосовно наших роторних комплексів, крокуючих та гідравлічних екскаваторів. На кожному з перелічених видів транспорту протягом року були прецеденти із загоряннями. Слава Богу, що ніхто не постраждав. Важливо і те, що абсолютно в усіх випадках дії екіпажів підтверджували їх готовність до ліквідації подібних надзвичайних подій. Яких правил треба дотримуватись на виробництві, аби максимально запобігти виникненню пожеж? І чи наявні на роторних комплексах та крокуючих екскаваторах вогнегасники у достатній кількості? На ці запитання нам відповів в.о. начальника Відділу ОП та ПБ:

     – Пожежна безпека – дотримання визначених норм та правил, які розроблені для кожного підрозділу, виду обладнання та машин. Якщо ж узагальнити, то для запобігання загоряння у наявності мають бути вогнегасники, в достатній кількості, у справному стані – розетки, електроустановки, кабельна продукція. Персонал – підготовлений до оперативної реакції у разі виникнення пожежі. Для цього протягом року проведено 201 тренування, перезаряджено 2743 вогнегасника, облаштовано 116 пожежних щитів, 74 гідранти для забору води технічно готові до експлуатації. Заради інтересу можу сказати, що крокуючий екскаватор містить 13 переносних вогнегасників та один великий стаціонарний. На території одного окисного кар’єра зосереджено близько 200 первинних засобів пожежогасіння, 70 із них розподілені у визначених місцях роторного комплексу. До речі, і достатня кількість вогнегасників, і наявні навички персоналу допомогли відвернути масштабні загоряння на роторному екскаваторі №6, крокуючому – ЕК №128 та гідравлічному. Але ми знаємо свої слабкі місця і продовжуємо працювати над їх усуненням.

     Ще одна цікавинка, про яку нам стало відомо під час дискусії з Романом, – наявність на комбінаті автоматичних сучасних систем пожежогасіння. Виявляється такою вже обладнаний р/к №9 Чкаловського кар’єру №2. Подібний проект розроблено для нижнього р/к №2 цього ж підрозділу та для верхнього р/к №6 Північного кар’єру. Реалізовані вони, звичайно, будуть вже у мирний час. 

     Велика подяка колективу. І Юрій Голов, і Роман Рибаков висловлюють надзвичайну вдячність всій команді комбінату, котра працює над запровадженням, розвитком та вдосконаленням системи охорони праці на підприємстві.

     У зв’язку із військовими діями Відділ ОП та ПБ скоротився на 5 осіб: троє чоловіків стали на захист України, а дві дівчини поїхали за кордон, подалі від куль та вибухів. Але при цьому робота не зупинилась. Зараз колектив поповнили два інженери-новачки – Олена Дюбанова і Наталія Матюшенко, котрі набувають досвіду й активно допомагають досвідченим професіоналам. Адже всі разом вони розуміють високу значущість результатів їх діяльності, яка направлена на збереження здоров’я та життя кожного працівника.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11