Як правильно здавати кров заради спасіння людського життя?

     Ні для кого не секрет, що з початком повномасштабного вторгнення рф, багато сфер життєдіяльності України переформатувались, з огляду реакції на виклики воєнного часу. Працівники, котрі не залишили рідних домівок, навчилися пристосовуватись до нової реальності: виконувати поставлені задачі під звуки сирен та вибухів, котрі долинають з полів битв, де наші Захисники б’ють рашистську нечисть. Кожен українець намагається вкладати свій внесок до загальної справи, адже знає – саме спільна праця здатна максимально наблизити нашу Перемогу. Свій фронт тримають і медпрацівники, які рятують життя людей. Серед них – спеціалісти станцій переливання крові, перед якими наразі стоїть відповідальна місія – зібрати потрібну кількість крові і вчасно її доставити до запитуваних пунктів. З керівником одного з таких медзакладів Едуардом Васильовичем ми мали честь поспілкуватись. Очільнику та його колективу з початком війни довелось перебудовувати роботу на підсилений режим, щоб оперативно реагувати та допомагати пораненим військовим або цивільним.

     Медики цієї станції переливання крові (у кількості 30 осіб) з 24-го лютого працюють 6 днів на тиждень у 2 зміни. Вони виконують свою роботу попри фізичну та моральну втому.

     Очільник закладу відзначає, що у базі даних станції – інформація про майже 70 тис. донорів. Щороку своєю кров’ю тут діляться до 5 тис. людей. Є серед них і працівники комбінату. До речі, протягом лютого-квітня, наші колеги поповнили базу крові на 49,5 літрів. Таким чином, 110 осіб врятували життя 330 людям, які потребували переливання крові. Адже відомо, що одна людина, яка здає кров, спасає трьох. Такі благородні вчинки заслуговують на повагу і подяку. Ми пишаємося тим, що працюємо поряд з такими колегами, котрі у разі необхідності, одразу ж готові поспішати на допомогу ближньому. А це особливо актуально у такий важкий військовий час до країни. 

Як проходить процедура донації (здачі крові)?

      На станції є обладнання, за допомогою якого відбувається забір крові – тобто живої тканини організму, та відділення її на складові: цільну кров, плазму та еритроцити. Окрім цього, проводиться обстеження за 5 показниками: на гепатит типу В та С, СНІД-1 та 2, сифіліс. На базі станції функціонує своя клінічна лабораторія, де проходять перевірку й інші показники крові, а особливо небезпечні інфекційні складові відвозяться для відстеження на спеціальному обладнанні. Саме такий алгоритм дає можливість відділити браковані зразки, а якісні – відправити до поранених, які потребують екстреного переливання крові.

      Фахівці станції переливання крові дотримуються всіх норм з доставки компонентів. Так, за Едуарда Васильовича, з ночі в ізотермічній тарі їх охолоджують до відповідних значень, потім кладуть у сумку-холодильник зі спеціальними холодоагентами та везуть у банк крові:

     – Після того, як ми відвозимо кров, назад повертаємося з витратниками, необхідними у нашій роботі. На жаль, на сьогоднішній день їх катастрофічно не вистачає – починаючи від бахіл та завершуючи тест-реагентами. Станція в змозі приймати по 80 донорів щодня, але тільки за умови наявності витратних матеріалів. Особливо гостро відчувається нестача спеціальних мішечків для зберігання крові – гемаконів.

     Ці важливі виратники, як зазначає керівник станції переливання крові, виготовляють у Китаї та Польщі. Китай, у зв’язку з воєнним станом в Україні та зруйнованими логістичними шляхами, відмовився робити поставки, а Польща вже не може справлятися з величезними обсягами. Але нещодавно Уряд України домовився з країною-сусідкою, тому наразі поставки є. Скрутно зараз із компонентами для визначення групи крові, котрі виготовлялися у Харкові, який, на жаль, надзвичайно потерпає від ворожих обстрілів та бомбардувань.

 

 

Обсяг роботи зріс у декілька разів!

     В останні півтора місяці роботи у працівників станції переливання крові стало набагато більше – кількість бажаючих поділитися життєво важливим біоматеріалом збільшилася майже в 2-2,5 рази:

     – Ми даємо оголошення щодо заклику здати кров. І люди одразу відгукуються, приходять. Станом на початок квітня, ми прийняли більше 800 донорів. З них майже 90% – це добровольці, які висловили бажання допомогти нашим військовослужбовцям, котрі отримали поранення у бою, а також цивільним мешканцям. Серед таких добровольців, як ми вже зазначали, є також і працівники Вашого підприємства. Я висловлюю подяку всім, хто зголосився та став донором. Хочу додати: якщо раніше отримана кров відправлялася тільки по лікарням області, то наразі Міністерство охорони здоров’я видало наказ про те, що зараз відбувається відправка по всій Україні. Особливо потребують крові гарячі точки, де тривають бої, є багато поранених, – розповідає Едуард Васильович.

     Цікаво те, що людина переносить крововтрату до 1 літра без ускладнень для здоровя (якщо це не розрив аорти). Тоді не треба додаткового переливання, а кількість крові з часом збільшиться до звичного об’єму. А ось вже під час втрати 2 літрів, людині потрібно перелити 4 літри крові. Тобто об’єм живильної рідини, взятої від 10 донорів (з кожного по 450 г). 

Найцінніша – 3-5-денна кров

     Що стосується потреби у різних групах крові та резус-факторах, то вона постійно змінюється. Наразі існує необхідність у наймасовіших 1 та 2 групах крові з позитивним резус-фактором та всіх чотирьох груп з негативним. Керівник станції говорить, що наразі дефіцит є, але він швидко заповниться, а надлишків краще не накопичувати на тривалий термін:

     – Найціннішою вважається 3-5-денна кров. Саме впродовж такого терміну зберігається її найголовніша функція – газотранспортна, завдяки якій по організму інтенсивніше переноситься кисень. Ось чому не хочеться робити великих запасів крові. Тому ми намагаємося оперативно реагувати на потреби і надавати необхідну кількість саме свіжої крові. 

Як правильно підготуватися до здачі крові?

     Перш за все, слід подбати про правильне харчування. Донори повинні щодня отримувати певну кількість білків, жирів, заліза, мінеральних солей. Насичена мінералами та вітамінами кров зберігається набагато краще. У спеціальному мішечку з консервантами термін її придатності складає 42 доби. Саме така життєво важлива рідина буде надавати максимальну лікувальну дію для організму людини.

Не менш важливо перед донацією пити достатню кількість рідини. За словами медика, є правила, котрі стосуються збереження водного балансу.

     – Донору треба щоденно пити рідини на 1 літр більше, ніж зазвичай. Це можуть бути: світлі соки, вода, відвари, компоти. Додаткова кількість рідини допоможе збільшити обсяг циркулюючої крові. Як наслідок – серце зможе легше переносити процедуру донорства, – рекомендує лікар. 

Що не рекомендують їсти перед здачею крові?

     Краще відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:

  • копчена, гостра та смажена їжа з численними спеціями – табу мінімум упродовж 48 годин перед здачею крові;

  • соління;

  • молочні продукти, у тому числі йогурти, сир, вершки, масло, а також яйця;

  • горіхи, фініки та банани;

  • буряк рекомендують не вживати впродовж 48 годин перед процедурою;

  • чорницю варто припинити їсти за 72 години до забору крові;

  • ковбасні вироби – сосиска, ковбаса, балик, шинка та інше;

  • чіпси, сухарики, халва, насіння, снеки, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади містять безліч шкідливих синтетичних речовин, які допомагають продуктам довгий час зберігати смак, колір і свіжість (якої в них бути не може, адже це – штучна їжа);

  • солодкі магазинні напої містять шкідливі барвники;

  • алкоголь, енергетичні напої. Про вживання таких рідин донору слід забути назавжди, але, якщо випили, то слід утриматися від донації найближчі 48 годин;

  • лікарські засоби не вживати впродовж останніх 72-х годин.

     Паління – ворог здоров’я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. У день донації від цигарок доведеться відмовитися. Дихати тютюновим димом також заборонено мінімум півтори години до процедури і стільки ж після.

Що їсти перед процедурою?

     Едуард Васильович говорить, що перелік рекомендованих продуктів набагато менший, але корисніший для здоров’я донора.

     Порція напою обов’язкова безпосередньо перед здаванням крові з метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.

     Легкий сніданок повинен бути за 2-3 години до процедури. У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами, без додавання вершкового масла. Можете з’їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів.

Коли не слід здавати кров?

     Не слід йти на здачу крові під час хвороби. Також не рекомендується ставати донором після прийняття антибіотиків, краще почекати 7-10 днів. Якщо людина перенесла коронавірус, то треба зачекати 1 місяць, і тільки тоді йти на кровоздачу. Після проведеного щеплення дозволено здавати кров через декілька днів. Жінкам не слід здавати кров під час менструації, за 5 днів до та після. Звісно донорами не можуть бути онкохворі, люди з хронічними хворобами. Не приймуть кров і у тих, хто нещодавно набив собі тату.

     Якщо Ви маєте бажання врятувати життя поранених воїнів чи цивільних людей, котрі потребують допомоги, Ви можете це зробити. Уважно прочитайте всі умови та рекомендації, а потім зателефонуйте за номером: 095 034 2268. Назву закладу і пункт розташування станції не називаємо, аби уникнути ризиків, пов’язаних з військовим часом. Підтримуємо один одного та наближаємо ПЕРЕМОГУ разом!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11