Денис Шмигаль: про економіку України у воєнний час та план відновлення держави

     Повномасштабне вторгнення в Україну з боку рф, без сумніву, має на меті повне знищення української держави як такої. Про це свідчать терор та масові вбивства мирного населення, жахливі звірства окупантів, удари по критичній інфраструктурі, а також відчайдушні спроби ворога підірвати нашу економіку. Чи здатна вона оговтатись від шоку і встояти, рухаючись воєнними рейками, доповідав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ексклюзивному інтервʼю в ефірі інформаційного телемарафону «Єдині новини». Ми окреслили основні тези його виступу.

     Запроваджені в березні податкові нововведення впливатимуть на наповнення бюджету в квітні:

     — Перший квартал держава прожила з перевиконанням бюджету на 10%. Це сталося і за рахунок надходжень від сплати податків сумлінним бізнесом, і за рахунок авансування податків. Фактично це дало нам змогу вчасно виплатити всі пенсії, навіть проавансувати квітневі виплати, всі соціальні платежі, у тому числі і додаткові, пов’язані з війною, безпосередньо військові платежі. Тобто фактично держава виконала в березні і в частині квітня всі соціальні зобов’язання, – поінформував прем’єр-міністр. — Бюджет у квітні знаходиться під певним тиском обставин, під тиском тих податкових нововведень і полегшень для бізнесу, які ми запровадили. У березні ми фактично скасували оподаткування, дали змогу сплачувати 2% від обороту. Це відобразиться на бюджеті. Ми скасували частину митних платежів і мита. Це відобразиться на зборах, які буде давати митниця. Безумовно, частину бюджету ми будемо перекривати за рахунок співпраці з нашими партнерами – іншими країнами, міжнародними фінансовими організаціями.

     Уряд продовжить виконувати всі соціальні зобов’язання.

     — Всі гроші ми бачимо. Будемо бачити, як буде рухатись квітень, будемо чесними і відвертими з нашим суспільством. Якщо війна буде призводити до того, що нам необхідно буде скорочувати наші витрати, ми будемо про це говорити, пояснювати, чому, де і як це буде, – підкреслив Шмигаль.

     Уряд країни відмовився від всіх капітальних видатків:

     — Ми можемо лише ремонтувати пошкоджені речі, але нічого зараз не будуємо. Не робимо ніяких капітальних закупівель. Зупинили абсолютно все, що стосується капітальних видатків. Також частково скоротили поточні видатки на 10%. Це дало нам змогу буквально три дні тому наповнити резервний фонд держави на 73 млрд гривень. Ми зробили переміщення грошей з поточних видатків в резервний фонд для фінансування, в першу чергу, потреб армії.

     Окрім витрат на військовий блок, уряд зосередився на фінансуванні гуманітарних та соціальних потреб.

     — Окрім зосередження на армії, на військових потребах, держава виконує соціальні зобов’язання, тобто це весь гуманітарний блок – сплата заробітних плат, і весь соціальний блок – пенсії, соціальні платежі. Це те, з чого сьогодні переважно складається бюджет України, – доповів прем’єр-міністр.

За його словами, залежно від того, як виконуватиметься бюджет у квітні, Уряд буде розуміти, чи скорочувати далі державні витрати.

     Загальні витрати на сплату заробітних плат держслужбовцям, крім бюджетників, скорочено на 10%.

     Денис Шмигаль зауважив, що скорочення зазначених витрат стосується Кабміну, Офісу Президента, Верховної Ради (а не вчителів та медиків). Від чого можна відмовитися, держава відмовляється і відправляє кошти на потреби армії.

     Росія прагне створити продуктову кризу в світі, знищуючи зерносховища і нафтобази на території України:

     — Росія сьогодні цілеспрямовано знищує наші склади пального для того, щоб зірвати посівну. Більше того вони перейшли до прямого знищення зерносховищ. Це цільова їх програма по створенню продуктової кризи в світі, тобто це не лише проти України. Вони заблокували наші порти, щоб створити продуктову кризу для перерозподілу сфер впливу і продуктових ринків. Так само, як взимку вони створили енергетичну кризу в Європі і світі, так само вони планомірно створюють продуктову кризу, знищуючи інфраструктуру харчового забезпечення багатьох країн світу тут, в Україні. І цим зумовлені, власне, такі удари по базах з пальним, зерносховищах, забирання техніки у фермерів, мінування полів.

     Запасів продуктів харчування в Україні вистачить на кілька років. Україна збирає у 7 разів більший врожай, ніж споживає.

     Прем’єр запевнив, що Україна не матиме проблем із забезпеченням продовольством своїх громадян:

     — Україна дуже багата своїм аграрним потенціалом… Ми в сім разів більше виробляємо, ніж можемо спожити. У нас є великі запаси зерна, круп, олії. У нас запасів олії на 13 років вперед. Ми є експортер олії №1 у світі. Тобто у нас достатньо продуктів.

     Війна призведе до зменшення врожаю на 20% у порівнянні з тим, що Україна зібрала минулого року:

     — Посівна розпочалася. На сьогодні вона триває у 22 областях України на 80% тієї площі, яка засіювалася минулого року. При цьому озимі засіяні на 5% більше, ніж було минулого року. Приблизно, ми матимемо на 20% врожаю менше.

     Денис Шмигаль констатував, що влада ще має налагодити нову логістику експорту врожаю.

     Через знищення нафтобаз в Україні виник дефіцит пального, але потреби військовослужбовців повністю задовольняються:

     — Завдання держави – в першу чергу забезпечити пальним військових, і ми це робимо на 100%, далі – посівну, тому що це питання нашого виживання. Ми розуміємо, що дефіцит пального в країні існує і буде існувати. У нас війна, у нас обмежені логістичні спроможності по ввезенню пального. Але ми розуміємо, як розподіляти пальне так, щоб його мали в першу чергу військові, і громадяни також, не дивлячись на дефіцит і зовнішні складнощі. 

     Є декілька джерел фінансування, які компенсують дефіцит бюджету, який виникає наразі внаслідок війни:

  • продаж військових облігацій;

  • економічна підтримка партнерів;

  • гуманітарна допомога і благодійні внески міжнародних організацій.

     — Ми не друкували грошей. Ми не переживаємо за гіперінфляцію. У нас є інструмент військових облігацій. Сьогодні відповідальний бізнес викуповує ці державні цінні папери з відповідним рівнем дохідності. На сьогодні вже більше 40 млрд гривень залучено в бюджет завдяки цьому інструменту. Це дає нам частину тих коштів, які допомагають компенсувати дефіцит бюджету, – пояснює Шмигаль. – Історія всіх війн, принаймні за останні 100 років, демонструє, що жодна країна не може існувати сама в рамках свого бюджету. Завжди потрібна підтримка партнерів. Тому ми працюємо з країнами-партнерами України і міжнародними фінансовими організаціями – МВФ, ЄБРР, Світовим банком та іншими. І є ще міжнародні благодійні та гуманітарні організації, «Червоний хрест», ЮНІСЕФ та інші, які також сплачують певні кошти нашим громадянам.

 

 

     Націоналізація майна громадян росії, а також жителів України, які публічно заперечують війну, відбуватиметься за новим механізмом, продиктованим умовами воєнного часу. Наразі триває напрацювання підзаконних нормативних актів:

     — Безумовно, механізми прописані в законі. Зараз буде підзаконна відповідна документація, є ряд рішень, також нормативних актів РНБО, тобто всі ці речі тепер будуть відбуватись в умовах українського законодавства, – розʼяснив Шмигаль

     Створення фонду United 24 recovery fund – план відновлення України.

За ініціативи Президента України Володимира Зеленського Кабінет Міністрів вже почав працювати над розробкою умовного плану, спрямованого на відновлення України, на кшталт плану Маршалла.

     — Ми вже розпочали нашу роботу. Дуже багато країн уже працюють і вносять свої пропозиції до такого плану відновлення. Станом на сьогодні ми погодили з Президентом утворення на базі Уряду, Офісу Президента, парламенту великої робочої групи. Також погодили узагальнення всієї інформації, яку ми будемо отримувати від наших партнерів, – зазначив Прем’єр.

      Він пояснив, яке символічне підґрунтя являє собою цифра 24 в назві фонду:

— Ми розуміємо, що має бути правильне сприйняття цього фонду. United 24 recovery fund, де 24 – це День незалежності, день нападу, це кількість країн, які ми хочемо, щоб стали гарантами безпеки України, це 24 години, які ми працюємо на добу для того, щоб досягти результатів і перемоги. Тобто в цій цифрі дуже багато важливих меседжів… Це ще може бути такий символізм: United 24 – це рік об’єднання з Європейським Союзом.

     Прем’єр зауважив, що наповнення фонду відбуватиметься з заморожених активів росії (які будуть конфісковані), з коштів партнерів України та міжнародних фінансових організацій:

     — Ми розуміємо, що прямих збитків завдано більше 560 млрд доларів – тобто це той еквівалент, який мав би бути в цьому фонді на певну кількість років для того, щоб Україна могла відновитися.

     Надання Україні можливості на членство в ЄС стане вагомим кроком на шляху до приєднання до Євросоюзу. Денис Шмигаль акцентував, що інші країни до цього йшли роки, деякі – десятиліття, а Україна пройшла буквально за місяць:

     – Ми розуміємо, що Європа дає нам хороші сигнали і чекає на нас у Європейському Союзі, хоче бачити нас у своїй родині.

     Такі конструктивні відповіді Прем’єр-міністра України говорять про те, що уряд ефективно працює в умовах воєнного часу, має стратегію підтримки економіки та вже готується відновлювати країну після нашої ПЕРЕМОГИ. А ми ж можемо пишатися тим, що – українці, та живемо в найсильнішій країні світу – нашій єдиній УКРАЇНІ!

 

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11