У Стамбулі завершився черговий етап перемовин між українською і російською сторонами

     Про що домовились розповів, очільник української делегації, глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.
     – Ми визнаємо лише ті кордони України, які визнані у світі. Жодних компромісів,– заявив Арахамія після перемовин.
     Він також сказав, що Україна розробила формат нової системи гарантій безпеки для нашої держави. Та додав, що у ході переговорів було підготовлено достатньо матеріалів для організації зустрічі президентів України та Росії Володимира Зеленського і Володимира Путіна.
     – Ми вважаємо, що вже достатньо напрацьовано матеріалів, щоб зробити можливою зустріч президентів України та Російської Федерації. Направили таку пропозицію протилежній стороні і очікуємо від неї відповіді, – сказав Арахамія.
     Отже, підсумки українсько-російських переговорів у Стамбулі
  • Наша перша перемога – переміщення перемовин із Білорусі до Туреччини. Ми бачимо Туреччину як одного із гарантів безпеки для України.
  • Ми знаємо, що система безпеки світу дала тріщину. Наша пропозиція: ми працювали над форматом, але ми нічого не підписуємо про нову систему гарантій безпеки для України. Це новий міжнародний договір, який ратифікують. Ми навчені Будапештським меморандумом.
  • Країни-гаранти, за аналогом 5 статті НАТО, протягом 3 днів будуть проводити консультації з приводу надання гарантій безпеки для України. У разі їх затвердження, вони будуть зобов’язані надати допомогу, в тому числі військову і захист неба.
  • Серед гарантів Україна бачить країни Радбезу ООН, включно з Великою Британією, КНР, США, Францією, Туреччиною, Німеччиною, Канадою, Польщею, Ізраїлем.
  • Ми пропонуємо зробити вільне приєднання до договору гарантій: якщо інші країни хочуть долучитися, ми дамо їм таке юридичне право.
  • У нас не врегульовані питання із ОРДЛО і Кримом, тому поки гаранти не будуть працювати на ці території. Деякі країни дали вже попереднє погодження. Це та система, на якій ми хочемо побудувати нове майбутнє України.
     Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк анонсував референдум задля імплементації (створення, підписання та виконання) договору щодо гарантій безпеки для України. Про це він сказав за підсумками перемовин у Туреччині. Після референдуму відбудеться ратифікація (затвердження) документу у парламенті України та парламентах держав-гарантів безпеки.
     – Наразі тривають інтенсивні консультації з кількох важливих питань. Ключове – це договір про міжнародні гарантії безпеки для України, так ми можемо закінчити війну в інтересах України, – сказав Михайло Подоляк.
     Другий блок питань, які зараз обговорюють делегації, – це припинення вогню, щоб можна було вирішити всі гуманітарні проблеми.
     – І сьогодні маємо ще одну невирішену проблему – ескалації війни, ескалації ненависті, ескалації порушення звичаїв та правил ведення війни не лише на полях боїв. У нас і подекуди в прямому ефірі звучать заклики щодо знищення однієї чи іншої нації, що призводить до конфліктів, відеозаписів того, як порушується Женевська конвенція стосовно поводження з військовополоненими. Наші військові дуже принципово будуть займатися юридичною складовою того, щоб це не повторювалося, не мало наслідків або мало юридичні наслідки для людей, які порушують правила ведення війни, – сказав радник керівника Офісу президента Україні.
     Представник російської делегації Володимир Мединський заявив, що переговори з Україною пройшли конструктивно, Росія розгляне українські пропозиції, про них буде повідомлено президенту РФ Володимиру Путіну. Також він заявив, що Росія робить два кроки щодо деескалації (ослаблення конфлікту). Було вирішено кардинально скоротити бойові дії на Київському та Чернігівському напрямках.
     За словами Мединського, зустріч Путіна та Зеленського можлива одночасно з парафуванням (попереднім підписанням) мирного договору главами МЗС.
     Окрім цього, Україна надала РФ письмові пропозиції, що підтверджують прагнення нашої держави до нейтрального та без`ядерного статусу. Вони включають відмову від виробництва та розміщення всіх видів зброї масового ураження.
     Володимир Зеленський зазначив, що не слід довіряти обіцянкам росіян, а зважати лише на конкретні результати:
     — Сигнали, які ми чуємо з переговорного майданчика, можна назвати позитивними. Але ці сигнали не заглушають розривів російських снарядів. Звісно, ми бачимо всі ризики. Звісно, ми не бачимо підстав для довіри словам, що звучать від тих чи інших представників держави, яка продовжує воювати заради нашого знищення. Українці – не наївні люди. Українці вже навчилися й за ці 34 дні вторгнення, і за минулі 8 років війни на Донбасі, що довіряти можна лише конкретному результату. Тому ми не розхолоджуємось і не знижуємо наші оборонні дії. Оборона держави – це зараз для нас завдання №1. Адже поки що ми з Вами бачимо те, що ворог досі на нашій території, обстріли наших міст продовжуються, Маріуполь заблокований, ракетні та авіаційні удари не припиняються. Це – реальність, це – факти. Тому ЗСУ, наша розвідка – усі, хто долучився до оборони держави – це на сьогодні єдина гарантія нашого виживання, гарантія, яка реально працює. Безумовно, Україна налаштована на переговори і буде продовжувати цей процес у тій мірі, яка справді від нас залежить. Має бути реальна безпека для нас – для нашої держави, для наших людей. Російські війська мають залишити окуповані райони, суверенітет і територіальна цілісність для України мають бути гарантовані. І жодних компромісів з цього приводу бути не може і не буде.
     Посилання на відеозвернення Президента України Володимира Зеленського: https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/232223629087247
     І до цього конкретного результату – припинення вогню на території України, повернення всіх її адміністративних одиниць, незаконно окупованих російськими військовими, припинення терору всіх українців та їх звільнення, справедливий суд за всі злочини, справедлива розплата за кожні обірване життя та зруйнований будинок і справедлива компенсація коштом ворога всіх завданих збитків задля будівництва нової України, загартованою кров’ю. Саме цього прагнуть українці, саме це обов’язково стане нашою остаточною ПЕРЕМОГОЮ!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11