Як захистити себе та дитину від надмірної тривоги?

     Відеоролики у соцмережах, повідомлення та заяви з новин про війну, напад агресора з Росії на нашу рідну Україну сьогодні тримають у напрузі всіх нас. З кожним днем тривога та страх тільки наростають. Як же реагувати на те, що відбувається? На всі повідомлення, багато з яких можуть виявитися помилковими в ситуації, яка не залежить від нас? Практикуючий психолог Олександр Галанін поділився рекомендаціямипро те, як допомогти собі впоратися з почуттям тривоги та страху у такий неспокійний для нашої країни час.
     –Як угамувати тривожні думки і зуміти впоратися з почуттям страху?
     – Є таке поняття як «усвідомленість», тобто здатність подумки та фізично відчути те, що відбувається зараз. Важливо розуміти те, де ми перебуваємо, де і що відбувається навколо. В іншому випадку унас з’являється безліч фантазій та галюцинацій, які з’їдають всі ресурси організму зсередини. Страх – це те, що загрожує життю, тривожність – це певний дискомфортний стан, який викликає дратівливість нервової системи. Дуже багато енергії витрачаєтьсяна роботу мозку, і коли ми весь час перебуваємо в стані тривожності, страху та постійної метушні, то енергетично вичерпуємося, тому протягом дня, відчуваємо себе як вичавлений лимон. Ми не маємо права цього допустити! Щоб привести себе в нормальний стан, основні моменти, які насамперед мають бути присутніми – це усвідомленість та розуміння того, що відбувається тут і зараз.
     Переживаючи стресову ситуацію, важливо займатися звичною рутиною (ходити на роботу, готувати їжу, прибирати, прати, грати з дитиною і т.ін.)це заспокоює та відволікає. Жити в очікуванні апокаліпсису, що насувається, і підпорядковувати цьому своє життя вже зараз – це позбавляти себе і своїх близьких підтримки, важливого ресурсу для боротьби з тривогою і страхом. Звучить не так вже й складно, але в умовах реального життя дуже мало людей користуються цими правилами.
     Якщо Вас все ж таки наздогнали страх і тривога, приділіть увагу тілесним реакціям та диханню. Необхідно відновлювати ритм дихання через спеціальні практики: повільний вдих носом, видих ротом, поставити стопи на підлогу, подумки чи тактильно пройтися від кінчиків пальців на ногах до верхівки, намагаючись відчути окремі частини тіла. Обов’язково їсти, організму потрібні сили, навіть якщо здається, що голоду немає, але при цьому не треба заїдати тривогу. Якщо плачеться, плакати! Сльози виводять речовини, які підвищують гормон стресу, тільки дихайте при цьому. Потім знову пийте та знову дихайте.
     – Як говорити з дитиною про війну? І чи варто?
     – Так, безумовно, варто. Намагайтеся пояснити ситуацію в короткій формі. Дорослому важливо показати дитині впевненість: «Я знаю, що ми робитимемо, ти можеш мені довіритися». Говорити правду, але не залякувати: «Ми поїхали з дому, бо там стало небезпечно», а не «Не до тебе, відчепися, я так сказав». Важливо намагатися зберігати зв’язок із дитиною через такі посилання: «Я з тобою, ти лякаєшся – і це нормально, я про тебе подбаю, я знаю, що робити». Обіймайте свою дитину і кажіть, що ви її любите, так вона почуватиметься в безпеці.
     Вивчіть заздалегідь правила безпеки. У разі реальної загрози важливо заздалегідь засвоїти порядок дій у разі бойової небезпеки та дотримуватися правил. Потрібно знати, де шукати притулок, як реагувати, якщо перестрілка у вас під будинком, що брати із собою, якщо вирішуєте залишити місце бойових дій, куди їхати. Головним завданням буде збереження фізичної безпеки. Психологічна шкода буде меншою, якщо кожен заздалегідь знає, що робити у надзвичайній ситуації.
     Думаю, що ці поради наразі стануть у нагоді кожному з нас. Давайте разом намагатись стійко переживати жахливі історичні події, котрі відбуваються на нашій Батьківщині. Вірити у ПЕРЕМОГУ, молитись за наших захисників, за кожного з нас! Все буде УКРАЇНА!!!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11