Що робити коли лунає сирена?

     На це питання відповів начальник відділу з надзвичайних ситуацій нашого Покровського ГЗК Володимир Малий.
     Володимир Іванович зазначив, що перші Ваші дії у разі звучання сирени мають бути такими: треба ввімкнути радіо чи телебачення, щоб прослухати інформацію про те, чому саме пролунала сирена та що вона означає.
     – Звук сирени – це не значить, що Ви повинні одразу ж бігти у сховище! Це – сигнал для отримання більш детальної офіційної інформації, – розказав начальник відділу з надзвичайних ситуацій.
     Отже, якщо в цей момент Ви знаходитесь на роботі, то треба чекати на команду від свого безпосереднього керівника, котрий надасть інформацію про подальші дії.
     Нагадую, що на території деяки структурних підрозділів комбінату, у межах міста, знаходяться облаштовані бомбосховища:
  • подвір’я колишньої пожежно-рятувальної частини №55 по вул. Гагаріна;
  • Ремонтно-будівельний цех;
  • Автотранспортний цех.
     Якщо Ви вдома, то моя Вам порада – залишайтесь на місці:
     – Вірогідність того, що зруйнується будинок, – одна на мільйон, а ось якщо Ви спробуєте бігти по вулиці, то наражаєте своє життя на реальну небезпеку!
     Якщо Вам відомо, з якого боку ведеться обстріл, то вибирайте найбільш віддалену кімнату з протилежної сторони. Найкращий варіант – сісти на підлогу біля стіни. Чим нижче сидить людина, тим більше шансів того, що її не зачепить уламком. У жодному разі не ховайтесь біля вікон – це найбільш небезпечне місце у помешканні. Їх можна навхрест заклеїти скотчем, щоб зменшити швидкість розлітання уламків. Вікна варто облаштувати диванними подушками (великими, щільними, але краще мішками з піском), закрити масивними меблями, але не порожніми (щільно набитими мішками з піском чи речами). Це краще, ніж незахищені вікна і скло.
     Якщо артилерійський чи ракетний обстріли трапилися, коли Ви знаходитесь на вулиці, то необхідно негайно лягати на землю (у канаву, яму – за якоюсь огорожею), щільно притулитися до виступу: бордюру, клумби, паркану або іншої бетонної конструкції, та накрити голову руками. Приймати лежачу позицію необхідно для того, щоб знизити шанс влучення уламків. Снаряди та міни розриваються у верхньому шарі ґрунту, уламки після підриву летять на висоті 30-50 см над поверхнею землі.
     Споруди, у яких не варто ховатись:
1) під’їзди будь-яких будівель, навіть у невеликих прибудованих спорудах;
2) від багатоповерхових/багатоквартирних будинків слід відбігти на 30-50 метрів;
3) під різною технікою (скажімо, під вантажівкою або під автобусом);
4) у звичайних підвалах будинків. Вони абсолютно не пристосовані для укриття від авіанальотів або ракетно-артилерійських обстрілів (у них слабкі перекриття, немає запасних виходів, вентиляції тощо). Є великий ризик опинитися під масивними завалами.
     – Навіть при незначному руйнуванні будинку можливий завал виходу із підвалу. Окрім того, у таких сховищах немає вентиляції, каналізації. Знаходитися там, особливо тривалий час, небезпечно для життя, – коментує Володимир Іванович.
     Якщо у Вас є можливість, залишайтеся вдома! Тримайте наготові документи, мінімальний запас ліків, води, свічки та ліхтарики.
5) Ніколи не слід ховатися зовні, під стінами сучасних будівель! Сучасні бетонні «коробки» не мають ані найменшого запасу міцності і легко розсипаються (або «складаються») не тільки від прямого потрапляння, а й навіть від сильної вибухової хвилі: є великий ризик зсувів і завалів.
6) Під стінами офісів і магазинів: від вибухової хвилі зверху буде падати скло;
7) Серед будь-яких штабелів, у місцях, закладених контейнерами, заставлених ящиками, будматеріалами і т.п. Це небезпечно тим, що навколо Вас можуть бути легкозаймисті предмети і речовини: виникає ризик опинитися серед раптової пожежі.
     Дії населення після закінчення обстрілу (бомбардування):
Зачекайте приблизно 10 хвилин.
Обережно підніміться, уважно огляньте місцевість навколо себе, пересувайтесь не кваплячись та уважно оглядайте маршрут руху, ноги ставте на
вільну від уламків поверхню.
Не піднімайте із землі жодних предметів!
Бойові елементи зазвичай розриваються під час падіння, але можуть вибухнути й
пізніше, у руках – від найменшого руху або дотику!
     Нехай кожен з нас всі поради візьме просто на замітку, і ніколи не використовує у реальному житті!
     Бережіть себе, своїх рідних та близьких і будьте пильними!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11