Перша невідкладна допомога при пораненнях

     Практичні рекомендації щодо надання першої невідкладної допомоги при пораненнях озвучила працівникам комбінату фельдшер швидкої допомоги Автотранспортного цеху Олена Цимарнікова під час огляду бомбосховища. До Вашої уваги коротка інструкція від Олени Василівни.

     Рана – це будь-яке механічне ушкодження організму, що супроводжується порушенням цілісності покривних тканин – шкіри або слизових оболонок.
     Для того, щоб збагнути обсяг допомоги, яку необхідно надати, спробуйте зорієнтуватись на такі речі:
  1. Яким предметом нанесена рана. Чим гостріше знаряддя, що ранить, тим більше виражена кровотеча. При розчавлених і забитих ранах кровотеча мінімальна.
  2. На локалізацію рани, де саме вона знаходиться, розмір рани. Найбільш виражена кровотеча при пораненні обличчя, голови, шиї й кисті руки, де тканини мають найкраще кровопостачання.
  3. Розмір рани, виразність розходження шкірних країв рани.
Невідкладна допомога
  1. Зупинка кровотечі. При венозній кровотечі обробити шкіру навколо рани 5% розчином йоду, або 70% етиловим спиртом і накласти тугу асептичну повʼязку.
  2. Знеболення (анальгін 50% — 2 мл, при значних ранах — промедол, морфін — але не при пошкодженні живота, бо симптоми будуть масковані, що може призвести до похибки під час діагностики).
  3. Видалити з тіла сторонні предмети невеликого розміру (якщо вони є) — обережно, за допомогою стерильного пінцета. Великі ж не чіпати, бо це призведе до збільшення кровотечі. Ні в якому разі не можна виймати з тіла осколки, бо це спричинить значну втрату крові та шок постраждалого.
  4. Транспортна іммобілізація проводиться при значних ушкодженнях. Вона полягає в накладанні шини підручними предметами (наприклад, гілкою, ганчіркою, резинкою тощо), щоб ушкоджена кінцівка була зафіксована та нерухома. Це допоможе уникнути збільшення кровотечі.
     При артеріальній кровотечі кров яскраво-червоного кольору «б’є фонтаном», пульсує, призводить до значної і швидкої крововтрати.
     Потрібно накласти не лише повʼязку, а й джгут. Джгут накладають вище рани, піднявши кінцівку вгору та заздалегідь притиснувши пальцями судину, що кровоточить. Під джгут необхідно накласти м’яку прокладку (чисту хустину, серветку) для зменшення болю і можливого затискання шкіри.
     Наприклад, кровотечу з плечової артерії можна зупинити шляхом вдавлювання тугого валика із вати в підпахвову ділянку. Кровотечу із ран на нозі зупиняти шляхом притиснення стегнової артерії всередині пахвового згину. Сильну артеріальну кровотечу на кінцівках зупиняти тільки накладанням джгута вище рани.
      Транспортувати потерпілого до травматологічного пункту, хірургічного відділення потрібно якомога обережно. У Покрові можна доправляти до приймального відділення.
     Вміст аптечки, яка має бути у кожного з нас:
  1. Знеболювальні препарати,
  2. Антисептичні засоби.
  3. Перевʼязувальний матеріал — бинти, джгут,
  4. Заспокійливі.
  5. Мастхев сумки з медикаментами – перекис водню. Він слугує не тільки як антисептик, але й, наприклад, допоможе зупинити носову кровотечу, спричинену внаслідок гіпертонічного кризу. Тампонаду носа проводять таким чином: вводять в ніс ватний тампон з 3% розчином перекису водню і на кілька хвилин затискають пальцями крила носа. При цьому голову нахиляємо вперед.
     Паралельно з наданням першої медичної допомоги телефонуємо до швидкої за номером “103”, бригада оперативної медичної допомоги з АТЦ: (05667) 5-30-03.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11