Від їхньої праці залежить подальша робота комбінату

      Починаючи з 1999 року, у другу суботу березня своє професійне свято відзначають землевпорядники. В Україні ця професія завжди користувалася повагою, тому що вона присвячена збереженню, примноженню та раціональному використанню безцінного скарбу країни – її землі. Наша земля ховає у своїх надрах могутню силу та значні ресурси для успішного розвитку сільського господарства та промисловості. Головне – правильно ними скористатись. У цьому і полягає основна місія землевпорядників – забезпеченні охорони земельних ресурсів, створенні сприятливого екологічного середовища і формуванні раціональної системи використання земель. Виконання всіх перелічених завдань дуже важливе для діяльності Покровського гірничо-збагачувального комбінату. Взагалі-то територіальна площа нашого підприємства, разом з виробничим фронтом, простягається на 10 тис. га землі. І кожна ділянка розташована на ній має своє цільове призначення та цінність (у податковому та природоохоронному еквівалентах). Що там казати – без відведення землі наші кар’єри не мали б можливості видобувати руду, а комбінат припинив би своє існування. Але цього не станеться, доки на сторожі вирішення земельних питань, пов’язаних із діяльністю Покровського ГЗК, стоїть Відділ використання природних ресурсів (далі Відділ), який є структурним підрозділом Юридичного управління, і нараховує 7 осіб: начальник Надія Сємак, її заступник Сергій Педай, провідний інженер Андрій Науменко, інженери-землевпорядники – Валерія Труш та Олеся Башмакова. Керує цим підрозділом заступник начальника Юридичного управління (Людмили Сорокіної) із земельних питань Лілія Орлянська. Саме Лілія Василівна і стала нашим головним співбесідником та помічником у переддень професійного свята – Дня землевпорядника. Отже, коротко про важливу роль невеликого відділу у діяльності містоутворюючого підприємства.
     Перш за все, Лілія Василівна зазначила, що cпецифічна діяльність Покровського гірничо-збагачувального комбінату залежить від наявності вільних площ земельних ділянок, котрі знаходяться у користуванні чи оренді підприємства:
      – З метою видобутку корисних копалин загальнодержавного значення – марганцевої руди, необхідно оформити у користування землі державної та приватної власності на території Нікопольського району та комунальної власності – в межах Покрова. Тому основне завдання Відділу – укладання договірних відносини з власниками земельних ділянок, органами місцевого самоврядування, виконавчої влади та відповідними державними установами. Від компетентності наших спеціалістів залежить своєчасне та якісне виконання робіт щодо відведення земельних ділянок для стабільної роботи кар’єрів комбінату. Фахівці-землевпорядники також здійснюють контроль за виконанням робіт з біорекультивації, проведенням природоохоронних заходів на території Богданівського заказника, робіт з ґрунтово-агрохімічного стану земель, їхньої агрохімпаспортизації та інвентаризації, слідкують за раціональним використанням земель та сприяють поверненню використаних ділянок державі.
      Під час діалогу із заступником керівника Юридичного управління ми відчули її повагу та особливе ставлення до кожного працівника Відділу.
      – Наш колектив – це злагоджений механізм, а кожен його представник – безцінна частка єдиного цілого. Всі працівники – компетентні, цілеспрямовані, креативні та надзвичайно відповідальні, – з гордістю говорить Лілія Василівна.
      А інакше і бути не може, адже цим колективом керують надзвичайно досвідчені та компетентні у своїй справі спеціалісти.
      Результат роботи відділу природних ресурсів важко переоцінити. Тому просто констатуємо факти.
      З моменту введення в дію Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомості, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» працівниками Відділу і в цілому Юридичного управління виконана величезна робота по відведенню земель приватної та державної власності на території Нікопольського району. Результат – більше 1400 га земель, які оформлені в оренду комбінату, що дає можливість нашим кар’єрам працювати до 2022 року. З цією метою за останні декілька років проведена величезна роз’яснювальна робота, безліч переговорів з власниками земельних ділянок. Комбінатом профінансовані заходи по викупу та примусовому відчуженню земель, нотаріальні витрати на укладення договорів купівлі-продажу земельних ділянок, виготовленню експертних оцінок та проектів землеустрою щодо передачі земель в оренду. Крім цього, підписано приблизно 600 договорів оренди землі з Нікопольською районною державною адміністрацією, Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області, проведена їх державна реєстрація. Спеціалісти-землевпорядники уклали 627 договорів оренди землі загальною площею 373 га з Покровською міською радою. Земельний податок, який комбінат у 2020 році сплатив до міської ради, склав 10,8 млн грн, а ось орендної плати до “місцевої скарбниці” перераховано 46,8 млн грн. У 2021 році Покровський ГЗК планує перерахувати до бюджетів рад різних рівнів податкові платежі за землю у сумі майже 100 млн.грн. Слід також підкреслити, що за останні роки державі передано більше 760 га земель, на яких закінчено виконання робіт з біологічної рекультивації.
      У переддень професійного свята адміністрація Покровського гірничо-збагачувального комбінату щиро вітає наших землевпорядників та дякує за сумлінну працю. Ми переконані, що Ваша вірність професійному обов’язку стане подальшою запорукою успішного розвитку земельної справи та діяльності підприємства. Бажаємо, щоб у Ваших оселях панували мир та спокій, у справах – мудрість та натхнення, у серцях – весняний настрій та любов до рідної землі.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11