Пожежі в побуті. Статистика та методи запобігання

     Щорічно внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей, знищуються матеріальні цінності. Якщо звернутися до статистичних даних Покровського міськвідділу державної служби з надзвичайних ситуацій, то протягом 2020 року у нашому місті зареєстровано 57 пожеж проти 65 за аналогічний період 2019 року.

     Найбільше загорянь виникло через необережне поводження з вогнем: у 2020-у році їхня кількість склала 24, що на 10 менше, ніж за 2019-й рік. Нехтування правилами пожежної під час поводження з електроприладами призвело до 13 пожеж у 2020-у році, а в 2019-му таких було на 8 менше. Недотримання правил пожежної безпеки під час використання пічного опалення та теплогенераторів спровокувало виникнення 3 пожеж у 2020 та 2019-у роках.

     Таким чином, тенденція до виникнення пожеж за 2020 у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року зменшилась на 14%, але загибелі і травмування людей уникнути все ж таки не вдалося. У 2019 році пожежі забрали життя чотирьох осіб, внаслідок загорянь травмовано двох людей. Минулоріч подібні цифри зменшились вдвічі. Прямі матеріальні збитки від пожеж у 2020 році склали 133 тис. 236 грн та мають тенденцію щодо зменшення у порівнянні з аналогічним періодом 2019-го, коли цей показник був вищий у 4,3 рази, склавши 573 тис. 330 грн.

     Як бачимо, основна кількість пожеж виникає у побуті через необережність людини під час поводження з вогнем або електроприладами. Тому рятувальники у черговий раз закликають покровчан бути максимально обережними, дотримуватись всіх правил безпеки і дослухатись до порад рятувальників.

 

Якими ж повинні бути дії при виникненні пожежі?

      По-перше, якщо виникла пожежа, не треба панікувати! Одразу повідомляйте рятувальникам за номером «101».

      У перші хвилини загоряння велику роль відіграє використання первинних засобів пожежогасіння, тобто вогнегасників. Переносні вогнегасники (порошкові, вуглекислотні, водопінні) використовують згідно з інструкцією, наведеною у вигляді малюнків і тексту на їхньому корпусі.

      Остерігайтесь задимлення та обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалів.

     Що робити, якщо пожежа застала Вас у приміщенні?!

  •      Ви прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього на підлогу та повзіть до дверей вашого приміщення, але не відчиняйте їх відразу;

  •      обережно доторкніться до дверей тильною стороною долоні, якщо вони не гарячі, то відчиніть їх та швидко виходьте, а якщо двері гарячі – не відчиняйте їх, бо дим та полум’я не дозволять Вам вийти;

  •      щільно закрийте двері, а всі щілини і отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальшого проникнення диму;

  •      відчиніть вікно та кличте на допомогу;

  •      якщо Ви не в змозі відкрити вікно – розбийте віконне скло твердим предметом та приверніть увагу людей;

  •      якщо Ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтесь до виходу із приміщення (обов’язково зачиніть за собою всі двері);

  •      під час пожежі заборонено користуватися ліфтами.

      У разі пожежі не гайте часу, одразу телефонуйте до рятувального підрозділу за телефоном «101».

За інформацією Покровського МВ

ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11