У Покрові підвищено вартість тарифів на комунальні послуги

     14 січня 2021 року відбулося засідання Громадської ради, на якому розглядали тарифні питання. Зокрема – підвищення вартості послуг на централізоване водопостачання та водовідведення, обслуговування прибудинкової території та внутрішньобудинкових систем, вивезення побутових відходів на території м.Покров та прилеглих селищ.

     На засіданні Громадської ради були присутні: заступник міського голови Олександр Чистяков, секретар міської ради Сергій Курасов, представники комунальних підприємств – МКП «Покровводоканал», ТДВ «Дніпрокомунтранс» та ТОВ «Універсал-Сервіс ЛТД», а також голова цехкому Автотранспортного цеху Покровського ГЗК Віталій Гомон. Він і розповів нам про те, що відбувалось на зібранні.

Вирішили підвищити

     Засідання проходило під головуванням Людмили Носевич. За регламентом на розгляд присутніх виносилися 3 питання. Перше – стосовно виникнення соціального напруження серед населення громади у зв’язку з підвищенням основних тарифів на комунальні послуги на місцевому та державному рівнях. З цього приводу секретар міської ради Сергій Курасов зазначив, що на минулій позачерговій сесії Покровської міської ради депутати ухвалили звернення до вищих органів влади України з проханням переглянути Постанову Кабінету міністрів «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року №483» та відновити всі пільгові тарифи на електроенергію, скасувати підвищення тарифів на розподіл природного газу.

     Ще одне питання порядку денного стосувалося постанови Національної комісії, що здій-снює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та встановлення єдиного тарифу на розподіл природного газу у 2021 році. Заступник міського голови Олександр Чистяков звернув увагу присутніх на те, що з 1 січня 2021 року ціна на транспортування природного газу зросла.

     А далі перейшли до найголовнішого – обговорення вартості надання комунальних послуг населенню територіальної громади Покрова. Для пояснення запросили представників комунальних підприємств міста. Всі вони наполягали на необхідності підвищення тарифів, аргументуючи це зовнішніми чинниками, які, мовляв, болісно впливають на діяльність комунальних підприємств. Найперше, що їх штовхає на такий вимушений крок – це зростання мінімальної заробітної плати, а отже – збільшення витрат на оплату праці комунальників. Суттєвим фактором також є здорожчання енергоресурсів у країні.

     Так, наміри підвищити тариф на централізоване водопостачання та водовідведення аж на 32% (з 29,05 грн до 36,8 грн) у МКП «Покровводоканал» пояснили зростанням вартості електроенергії.

     У ТДВ «Дніпрокомунтранс» вважають, що діючі тарифи не достатні для надання якісних послуг у подальшому. Адже це питання в організації назрівало давно. Раніше підприємство ще якось могло надавати послуги за рахунок зниження ціни на дизпаливо, але наразі економити більше не вдається. За думкою представниці ТДВ «Дніпрокомунтранс», підвищення в межах 5 гривень на послуги з вивезення сміття в перерахунку на одну особу не суттєво позначиться на фінансовому стані родини, але врятує ситуацію на даному комунальному підприємстві. Дасть змогу вчасно виплачувати заробітну плату персоналу, підтримувати техніку в належному стані.

     У ТОВ «Універсал-Сервіс ЛТД» наміри підвищити тариф пояснили тим, що кошторис для будинків не змінювався з 1 січня 2020 року, а витратна частина за цей період зросла.

     У бурхливій дискусії Громадської ради наш колега Віталій Гомон висловив свою думку:

     – Вимоги комунальних підприємств можна зрозуміти, але як у такій ситуації виживати соціально вразливим категоріям населення? Якщо взяти до уваги пенсіонерів, то розмір виплат для них залишається майже незмінним, а ціни на «комуналку», харчі і ліки зростають у геометричній прогресії.

     Відповіді на його репліку не надійшло

     В кінці обговорення питання доцільності запровадження нових тарифів, запропонованих комунальними підприємствами, поставили на голосування. Більшістю присутніх вимоги надавачів послуг міста були підтримані.

     Представникам громадських організацій доручили поінформувати інститути громадського суспільства про прийняте рішення.

    Так, судячи з вищезазначених аргументів, здорожчання послуг комунальних підприємств у Покрові можна було б назвати обґрунтованим. Але чи буде воно прийнятним для містян? Ми вже спостерігали протестні настрої людей на мітингу проти підвищення тарифів на електроенергію та розподіл природного газу, який відбувся 11 січня біля будівлі виконкому. На фоні стрімкого зростання цін, наступний крок у бік підвищення тарифів за ймовірним рішенням виконавчого комітету може ще більше посилити хвилю невдоволення в суспільстві.

Мітинги не допомогли – нові тарифи затвердили

     Дати владі шанс і мінімізувати ризик соціального невдоволення вирішили активісти міста. 27 січня, у день проведення засідання виконавчого комітету Покровської міськради, вони зібрали людей на ще один мітинг. Не дивлячись на проливний січневий дощ, під стінами міськради зібралися приблизно 50 покровчан, переважно пенсійного віку. Люди були обурені та висловлювали своє невдоволення стосовно підвищення тарифів. Організатори зібрання довели до відома присутніх, що вони вимагають від місцевої влади залишити тарифи на рівні 2020-го року, а також провести незалежний аудит щодо обґрунтованості тарифів на водопостачання та водовідведення. Все це пояснюється тим, що у людей немає коштів, щоб оплачувати захмарні рахунки, при цьому серйозно економлячи на всьому.

     Наші кореспонденти поспілкувалися з людьми, котрі зібралися на мітинг. Так, жителька Покрова Галина Іванівна прийшла під будівлю міськвиконкому, тому що виступає проти «тарифного геноциду». Жінка мешкає у двокімнатній квартирі будинку, що входить до складу ОСББ. За комунальні послуги сплачує майже 2000 грн (субсидію не отримує), а це – більша частина її пенсії. Тому подорожчання комунальних послуг вважає ганебним рішенням, яке ставить звичайних людей у дуже скрутне становище.

    Пенсіонерка Ніна Іванівна 40 років пропрацювала медсестрою. Жінка жалілася на мізерну пенсію та неможливість оплачувати комунальні рахунки, а також купувати необхідні продукти та ліки. Вона розповіла, що намагається економити, та це не допомагає – платіжки за комуналку не дають можливості жити, тільки – виживати.

     Таким чином, люди все ж сподівалися на те, що місцева влада їх почує та зробить все можливе, щоб стримати здорожчання комунальних послуг. Але ці надії виявилися марними.

     О 14.00 відбулося засідання виконавчого комітету міськради (за участю члена виконкому, технічного директора Покровського ГЗК Віктора Бондарця), на якому було прийнято остаточне рішення. Члени виконкому затвердили нові тарифи для Покрова, котрі вступають у дію, починаючи з 1 лютого 2021 року. Нагадаємо, що вони будуть стосуватися водопостачання та водовідведення, вивезення твердих побутових відходів, а також послуг з обслуговування прибудинкових територій багатоквартирних будинків і внутрішньобудинкових систем.

     Кореспонденти «ЗМ» мали намір потрапити на це зібрання, але, на жаль, нам це не вдалося. Представники влади закриті перед нами двері пояснили особливими умовами адаптивного карантину. Аргументували тим, що нам, як представникам ЗМІ, не передбачили вільного місця, бо ми заздалегідь не попередили про намір бути присутніми на засіданні. Хоча раніше цього від нас не вимагали! Кореспонденти «ЗМ» могли без перешкод виконувати свою журналістську діяльність. Ось так ми були позбавлені можливості особисто бути свідками засідання виконкому, під час якого вирішувалися соціально важливі для кожного мешканця нашого міста питання.

     P.S. За проєктами рішень виконкому, опублікованими на Офіційному сайті Покровської міської ради, вартість 1 м3 централізованого водопостачання та водовідведення складе 36 грн 80 коп. А ось вивезення побутового сміття для населення багатоквартирних будинків та приватного сектору складе 21 грн за одну людину.

     За даними газети «Нове місто + ТВ», котра отримала офіційну відповідь на свій інформаційний запит стосовно прогнозованої вартості послуг ТОВ «Універсал-Сервіс ЛТД», 1 м2 загальної площі житла у багатоквартирному будинку Покрова коштуватиме 5 грн 10 коп. та 6 грн 20 коп. для тих, хто проживає у багатоповерхівках із ліфтом.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11