Будьте обережні з опаленням і подбайте про безпеку Ваших дітей!

Саме про це містянам нагадували працівники Покровського МВ ГУ ДСНС України в Дніпропетровській області під час профілактичної бесіди. Рятувальники запевняють, що зараз – під час опалювального сезону – вірогідність пожежонебезпечних ситуацій значно зростає. Справа в тому, що в холодну пору року до звичних побутових загроз, що можуть спричинити загоряння, додаються ще й опалювальні прилади або пристрої – електричні, газові чи пічні. А тут ще й діти пішли на вимушене дистанційне навчання через посилення карантинних заходів. У сукупності всі ці фактори є вагомою причиною для спілкування з людьми з метою застереження їх від небезпеки. Саме тому «ЗМ» у черговий раз відправилась у профілактичний рейд разом з надзвичайниками.

Під час діалогу з провідним фахівцем Покровського МВ ДСНС Владиславом Гавриленком та провідним інспектором Дмитром Петкевичем ми, в першу чергу, поцікавились статистичними даними, пов’язаними із загоряннями. Фахівці констатували, що 80% усіх пожеж виникає саме в житловому секторі. І наш Покров не є виключенням у цьому випадку. Основна причина – необережність із вогнем, у більшій мірі пов’язана з людським фактором. Так, протягом 8 місяців 2020 року в нашому місті зареєстровано 53 по-
жежі проти 43 за аналогічний період 2019 року (збільшення на 10%). У нинішньому році вогонь забрав життя двох покровчан, в результаті загоряння травмовано 1 особу. В минулому році під час пожеж загинуло троє містян. Слава Богу, діти не ставали жертвами вогню. Завдання рятувальників – не допустити зростання подібної статистики та максимально убезпечити людей від пожеж, особливо актуальних у зимовий період.

Щороку під час осінньо-зимового періоду збільшується вірогідність пожеж, травмувань та загибелі людей на них, через елементарне недотримання та нехтування правилами пожежної безпеки при користуванні нагрівальними електро- і газовим приладами, а також при експлуатації пічного опалення. Тому мешканці міста мають пам’ятати, що перед початком експлуатації теплогенераторні, калориферні та газові установки, печі та інші опалювальні прилади мають бути проревізовані й у разі необхідності – відремонтовані. Використовувати несправні та саморобні джерела опалення категорично заборонено. У більшості випадків саме вони і є причиною виникнення пожеж. В жодному разі не залишайте обігрівачі ввімкненими, коли лягаєте спати або покидаєте домівку. Перевантаження мережі або стрибок напруги можуть спричинити коротке замикання. А далі маленька іскра ймовірно переросте у полум’я, яке за лічені секунди знищить Ваше майно. У гіршому випадку може статися непоправне – загибель людей, – розповідають спеціалісти міськвідділу ДСНС.

Отже, щоб не допустити найстрашнішого, давайте разом повторимо основні правила пожежної безпеки під час осінньо-зимового опалювального періоду:

ревізія опалювальних установок перед початком їх експлуа-
тації (впевнені, що мешканці нашого міста виконали ці вимоги заради власної безпеки; якщо ні –
обов’язково перестрахуйтеся);

в жодному разі не використовуйте саморобні обігрівачі – це підступна бомба повільної дії, котра може зірватись у будь-яку мить (вибухи газових котлів та пожежі електроприладів частіше за все трапляються саме через такі пристрої);

не грійтеся за допомогою увімкнених газових конфорок чи плит (накопичення газу у приміщенні може призвести до отруєння людини, втрати свідомості і вибуху);

пам’ятайте, що нагрівальні частини електроприладів мають бути захищені від зіткнення з легкозаймистими та горючими матеріалами;

температура зовнішньої поверхні електроопалювальних приладів у найбільш нагрітому місці не повинна перевищувати 85°С;

відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і будівельних конструкцій, має становити не менше 0,25 м (якщо більша відстань не встановлена нормативними документами);

для попередження виникнення пожеж не залишайте опалювальні прилади без нагляду, навіть на короткий термін;

якщо ж електроприлад загорівся, ні в якому разі не гасіть його водою, адже вона добре проводить електричний струм. У першу чергу – відключіть прилад від живлення (наприклад, виверніть електропробки).

А тепер до найголовнішого – безпеки наших дітей. Більшість із них зараз дистанційно навчається вдома. І часто – без нагляду дорослих, котрі змушені працювати. Тому завдання батьків –
максимально убезпечити своє чадо від можливих ризиків.

Наші діти мають пам’ятати, що їм категорично заборонено:

бавитись із сірниками, палити папір та інші речі;

самостійно вмикати електричні та газові прилади;

переносити відкритий вогонь;

бавитись з розетками;

торкатись легкозаймистих рідин;

використовувати петарди, феєрверки та інші піротехнічні засоби на подвір’ї, тим паче –
вдома.

Шановні батьки, ховайте небезпечні предмети подалі від малечі та вимикайте прилади. Будьте завжди з ними на зв’язку. І не забувайте повторювати, що у разі виникнення будь-якої небезпеки – відразу необхідно зателефонувати за номером «101». Це потрібно зробити і дорослим, якщо Вас застала пожежа, або інша небезпека! Адже озброєний той, хто попереджений. Якщо людина знає правила безпеки, вона в змозі врятувати не лише своє життя, а й надати допомогу іншим.

На перший погляд, такі профілактичні рейди рятувальників можуть здаватись непотрібними. Адже людям притаманна надмірна впевненість у власній безпеці на кшталт: «Зі мною такого ніколи не трапиться». Але часто саме така легковажність і стає причиною надзвичайної ситуації. Тому дуже добре, що покровчани уважно слухали спеціалістів ДСНС і погоджувались, що повторити правила пожежної безпеки ніколи не завадить.

Так, мешканець селища Олександрівка Юрій Бадов, який проживає у будинку по вулиці Шевченка, розповідав, що як слід підготувався до опалювального сезону. Провів профілактику джерел тепла, але все ж таки занотував для себе деякі застереження від рятувальників. Чоловік подякував їм за інформаційно-розʼяснювальну роботу та запевнив що обов’язково дотримуватиметься правил пожежної безпеки.

Покровчанин Валерій Резвін також розповів, що відповідально ставиться до своєї безпеки та оберігає рідних від ймовірних ризиків. Правилами та основними заходами не нехтує, чого й іншим рекомендує дотримуватись.

Сподіваємось, що нашим читачам урок пожежної безпеки від надзвичайників пішов тільки на користь.

Пам’ятайте, що ніхто з нас не застрахований від біди. Але ми самі вирішуємо: чекати на неї, склавши руки, або заздалегідь подбати про свою безпеку. Бережіть себе, своїх рідних та оселі від загроз! І не забувайте: Народна служба порятунку – «101»!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11