Екосистема України потерпає від масштабних пожеж

     Останнім часом ця проблема особливо актуалізувалась. Її виникненню сприяють посушливі погодні умови весни, зі значними вітряними поривами та відсутністю опадів. Така ситуація спричиняє чисельні загоряння в екосистемах, про що свідчить невтішна статистика. Останнім часом кількість пожеж в екосистемах України збільшилася на 23%. Їх площа також розширилася до 30%. Ці дані повідомили під час брифінгу керівництва Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) України. Вже з другої половини березня щоденно у природних екосистемах виникає до 800 пожеж. Для забезпечення їх гасіння щодоби від ДСНС залучається до 3,5 тис. осіб особового складу та близько 1 тис. одиниць техніки. Не оминають подібні надзвичайні події і Дніпропетровщину. Докладніше про це та застереження рятувальників – дізнаєтесь із наступного матеріалу.

     Рятувальники щодня фіксують 700-800 пожеж в екосистемах України. Про це повідомив глава Держслужби з НС Микола Чечоткін:

    – Процес гасіння пожеж в екосистемах – дуже складний і виснажливий. Зараз триває гасіння спалаху в Чорнобильській зоні. Двічі на день ми проводимо заміри радіації. І сьогодні ці показники не перевищують допустимих значень. Однак, у Чорнобильській зоні є окремі ділянки, на яких фіксується перевищення радіаційного фону. Це відбувається там, де вирує пожежа. Тому під час її гасіння ми змушені один раз на добу змінювати особовий склад.

     За даними прес-служби ДСНС, з початку поточного тижня, крім пожежі в зоні відчуження, в Україні було зафіксовано ще два масштабних загоряння лісу – у Житомирській і Чернігівській областях. Аби їх ліквідувати, було здійснено 280 вильотів пожежної авіації і скинуто майже півтори тисячі тонн води.

     – Головна теза, яку я не втомлююся повторювати, і вона ж закладена в реформування ДСНС, – це формування високого рівня культури безпеки у нашого населення. У багатьох країнах на цих питаннях будується економіка, – додав глава відомства.

 

     Не оминають спалахи подібного характеру і наш регіон. Так, за три з половиною місяця 2020 року на території Дніпропетровської області виникло близько 1500 пожеж в екосистемах та 23 – у лісосмугах. Вогнем знищено більше 1200 гектарів рослинності та тварин. Якщо говорити про Покров, то в нашому місті було зафіксовано 2 пожежі в природних екосистемах, а саме: горіння сухої рослинності та сміття на відкритих територіях.

     З огляду на таку невтішну картину, рятувальники закликають зменшити людську участь, як фактор впливу на виникнення пожеж, себто не провокувати подібних надзвичайних подій та дотримуватись певних правил поведінки.

     Пам’ятайте, що при спалюванні сухостою, люди знищують не тільки сміття але і своє здоров’я, а також завдають значної шкоди довкіллю! Під час процесу горіння рослинних залишків виділяються мікрочастинки диму, до складу яких входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

     Пластик та поліетилен при згоранні виділяє у повітря до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини!

     Тому, випалювання, яке погіршує стан навколишнього природного середовища, завдає непоправної шкоди здоров’ю населення та винищує зелені насадження. Але катастрофічним наслідком спалювання сухих рослинних залишків є виникнення спалаху, який може перерости у великомасштабну пожежу.

     Швидкість поширення такого вогню за сухої вітряної погоди надзвичайно висока, тому локалізувати подібні пожежі на відкритих територіях дуже важко. Для цього необхідно залучати велику кількість особового складу рятувальників та спецтехніки.

     Не забувайте, що неконтрольовані пожежі становлять загрозу приватним житловим будинкам та тваринам, які перебувають на території угідь, можуть призвести до значних матеріальних збитків.

      При загорянні зелених насаджень гине безліч тварин, птахів та комах, які не здатні самостійно врятуватись. Хтось із них згорає заживо, а хтось – задихається від їдкого диму.

     Тож, шановні господарі приватних будинків, садиб, замисліться: чи варто випалювати суху траву, бур’ян, опале листя або сміття? Відвідувачі лісосмуг, не забувайте, що ми тут тільки у гостях, тому не маємо права смітити і легковажно залишати після себе недопалки! Адже, перетворюючи екосистеми на згарище, люди наносять шкоду навколишньому середовищу, собі й оточуючим. Ви додаєте роботи пожежним-рятувальникам, які змушені приймати виклик і боротись з небезпечними неконтрольованими пожежами, ризикуючи своїм життям та здоров’ям.

     Тому ми звертаємось до кожного – будьте свідомими. Не наражайте на небезпеку себе, Ваших рідних та близьких, бережіть навколишню природу. І не забувайте у разі виникнення пожежі одразу телефонувати за номером «101»!

Покровський

МВ ГУ ДСНС України

у Дніпропетровській області

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11