Президент представив План перемоги України

Сьогодні, 16 жовтня, під час виступу у Верховній Раді Президент України Володимир Зеленський представив українській спільноті План перемоги. Він спрямований на завершення війни росії проти нашої держави та досягнення справедливого миру. План складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків, що містять у собі геополітичну, військову, економічну та безпекову складові. Про це йдеться на сайті офіційного інтернет-представництва президента України.

За словами глави держави, План перемоги – це посилення України, яке дозволить прокласти міст до проведення другого Саміту миру, який поставить справедливу для України крапку у війні.

На цьому шляху Україна має бути сильною. Об’єднаною. Та свідомою того, що росія не може відпустити Україну, але росія може та повинна Україну втратити, назавжди втратити контроль над Україною. Це гарантія життя для України. І водночас – гарантія спокою для Європи, підкреслив Володимир Зеленський.

План перемоги містить такі пункти:

1. Запрошення України в НАТО.

Під час свого виступу президент вказав на те, що оскільки Україна не є членом НАТО, це спокушало росію посягати на нашу безпеку. Але путін має побачити, що його геополітичні розрахунки програшні. Рішучість міжнародних партнерів у питанні НАТО для України також означає, що ми йдемо шляхом євроінтеграції та демократії.

Я прошу всіх вас працювати заради рішучості партнерів визнати Україну рівною іншим у європейській архітектурі безпеки, – промовив Зеленський.

2. Зміцнення української оборони.

Це реалістично – захищати наші позиції на полі бою в Україні й водночас повертати війну на територію росії, щоб росіяни справді відчували, що таке війна, вони мають відчути падіння російської армії. І це буде програшем їхньої ідеології війни. Завдяки курській операції ми побачили, що путін не має достатньо сили, щоб триматись, коли ми тиснемо справді міцно, – акцентував президент.

Ключем до реалізації цього пункту Плану перемоги є:

  • успішне продовження операцій Сил оборони та безпеки України у визначених районах ворожої території, щоб не допустити буферних зон на нашій землі;
  • посилення позицій Сил оборони, безпеки України та знищення наступального потенціалу росії на окупованій території України;
  • допомога партнерів у комплектуванні бригад резерву ЗСУ;
  • виведення ППО України на достатній рівень для захисту населених пунктів від російських ракет і дронів, спільні захисні операції з сусідами у Європі для збиття повітряних загроз у межах доступу повітряного щита партнерів;
  • розширення операцій із застосуванням українських ракет і дронів, а також інвестиції у збільшення їх виробництва в Україні;
  • зняття обмежень з боку партнерів на застосування далекобійної зброї по обʼєктах воєнної інфраструктури на всій окупованій території України й на території росії, надання Україні відповідних далекобійних ракет, дронів та інших засобів ураження;
  • надання Україні в реальному часі супутникових даних і необхідну інформацію, що отримується іншими засобами розвідки.

Як зазначив Володимир Зеленський, оборонний пункт Плану має таємний додаток. До нього мають доступ ті з партнерів, які мають відповідний потенціал військової підтримки України.

3. Стримування росії.

Цей пункт має таємний додаток, який отримали лідери Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Італії, Німеччини та отримають ще деякі держави, які можуть наповнити змістом для України концепцію стримування росії.

Російське керівництво агресивно діє лише тоді, коли переконане, що не отримає адекватної руйнівної відповіді. Коли росія знає, що відповідь буде, і розуміє, яка це буде відповідь, вони обирають переговори та стабільне співіснування навіть зі стратегічними противниками, – пояснив президент.

В рамках Плану Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який забезпечить захист України від будь-якої воєнної загрози з боку росії.

Цей пункт можна реалізувати, зокрема, фінансуванням у межах уже укладених безпекових угод та визначених обсягів фінансової підтримки партнерами.

4. Стратегічний економічний потенціал.

В Україні зосереджені природні ресурси, і зокрема критично важливі метали ціною в трильйони доларів США. Це, зокрема, уран, титан, літій, графіт та інші стратегічно цінні ресурси, які посилять у глобальній конкуренції або росію та її союзників, або Україну та демократичний світ. Поклади критичних ресурсів в Україні разом із глобально важливим потенціалом України у виробництві енергії та продовольства є одними з ключових загарбницьких цілей росії у війні. І це наша можливість економічного зростання, – підкреслив глава держави.

Економічний пункт має таємний додаток, який передається лише визначеним партнерам.

Україна пропонує Сполученим Штатам, країнам Євросоюзу та іншими партнерами у світі укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних в Україні критичних ресурсів, яка передбачає спільне інвестування та використання економічного потенціалу. Ця угода доповнить та посилить систему економічного та санкційного тиску на росію, зокрема обмеження нафтової ціни, експорту в росію та інші заходи впливу.

5. Використання українського досвіду для зміцнення оборони Альянсу в післявоєнний час.

Після війни, у разі згоди партнерів, пропонується заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, які дислоковані у Європі, українськими підрозділами.

Після цієї війни Україна матиме один із найбільш досвідчених та великих військових контингентів. Це люди – наші воїни, які володітимуть реальним досвідом сучасної війни, успішним досвідом застосування західної зброї та різнобічним досвідом взаємодії з військовими НАТО. Цей український досвід має бути використаний для зміцнення оборони Альянсу та гарантування безпеки у Європі. Це достойна місія для наших героїв. Українці довели, що можуть бути тією силою, яку російське зло не здолає, – наголосив Володимир Зеленський.

У четвер, 17 жовтня, президент представить План перемоги України на засіданні Європейської ради.

А свій виступ глава держави завершив такими словами:

Хай наша спільна робота за Планом перемоги якнайшвидше обернеться миром для України. Я дякую всім, хто з Україною! Пишаюсь усіма нашими людьми. І вірю в Україну. Слава Україні!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11