Як розпізнати фейкові новини? Поради від кіберполіції

Як відрізнити фейкові новини, маніпулятивні статті та спотворені факти від справжніх? Про це розповіли у кіберполіції України.

Ворог воює не лише на полі бою, але і в інформаційному просторі. Для досягнення власних цілей навмисне спотворює новини та факти. Тому надзвичайно важливо не стати жертвою російської пропаганди. Для цього варто завжди перевіряти правдивість отриманої вами інформації. Це можна зробити за допомогою фактчекінгу (перевірка інформації).

Даний інструмент використовують для:

  • виявлення неправдивої інформації та спростування фейкових новин, пропаганди та дезінформації;

  • підтвердження достовірності інформації у знаходженні обґрунтованих рішень на основі беззаперечних фактів;

  • підвищення рівня прозорості медіапростору.

Тож, яких правил фактчекінгу слід дотримуватися під час інформаційної війни з ворогом?

  • По-перше, під час перевірки інформації обовязково звіряйте її з офіційними ресурсами. Це можна зробити, перейшовши за посиланням.

  • По-друге, виконайте перевірку фото та відео на автентичність. Для цього скористайтеся сервісом пошуку зображень Google за посиланням.

  • По-третє, зясуйте, чи не внесений конкретний новинний ресурс до списку інструментів поширення ворожої дезінформації. Скористайтеся цим сайтом.

Наостанок радимо також перейти на сайт «Кібер Брама». Тут є можливість використати спеціальну платформу, котра має практичні поради та інструменти для захисту від неправдивої інформації.





Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11