Лікарі називають ботулізм найнебезпечнішою гострою токсикоінфекцією. Це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Адже бактерії ботулізму містять одну з найсильніших у природі біологічних отрут – ботулотоксин, усього лише 0,3 мікрограма якого є смертельною дозою для людини. Як уникнути підступної хвороби, розповіли у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.
Підступність ботулізму полягає в тому, що визначити заражений продукт на смак та запах неможливо. Токсини всмоктуються у кров і розносяться організмом. Тому хвороба розвивається стрімко. Упродовж 2-5 днів зʼявляються перші симптоми – температура, нудота, блювота, діарея, сухість у роті та горлі. Далі розпочинається порушення зору й дихання, м’язова слабкість, головний біль, запаморочення. Без вчасно наданої медичної допомоги людина може померти.
– Влітку зростає ймовірність захворіти на ботулізм. Найчастіше небезпечний токсин міститься в рибі. Нині ловити її у регіоні заборонено. А ще продавати улов з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської і Херсонської областей. Це превентивні заходи через теракт на Каховській ГЕС, – зазначила лікарка з гігієни харчування Обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Курбатова.
Вона додала, що обмеження – тимчасові. Діятимуть до стабілізації епідеміологічної ситуації у зоні надзвичайної ситуації.
Фахівчиня наголосила, що не можна збирати мертву рибу, тим паче – готувати та вживати у їжу. Жодна її обробка не зменшує ризик захворювання на ботулізм.
– Збудники хвороби можуть бути в консервах, копчених або в’ялених рибі й м’ясі, ковбасних виробах. Найчастіше, якщо ці продукти домашнього приготування. Цьогоріч в області вже зафіксований один випадок ботулізму. Занедужав чоловік з Дніпровського району. Він вживав власноруч виловлену річну рибу. Довго знаходився на лікуванні. На щастя, вижив, – розповіла Наталія Курбатова.
Хвороби можна уникнути, якщо дотримуватися простих правил: не вживати протерміновану консервацію, їжу з банок зі здутими кришками, не купувати продукти з рук на вулицях та стихійних ринках, особливо в’ялену або копчену невипотрошену рибу.
Завiдувачка лабораторiєю особливо небезпечних iнфекцiй Обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Краус додала:
– Проводимо дослідження при найменшій підозрі на ботулізм. Беремо аналізи у людини. За можливості, перевіряємо продукти, які вона вживала. Така діагностика потрібна, аби медики могли якнайшвидше призначити лікування.
При перших ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря. Госпіталізація – обов’язкова, незалежно від складності перебігу захворювання.