В Україні триває кампанія з безкоштовної вакцинації проти дифтерії, кашлюку та правця. Де можна зробити щеплення у Покрові?

З 1 серпня до кінця 2024 року в Україні триває додатковий раунд з вакцинації дітей та ревакцинації дорослих проти дифтерії, правця та кашлюку. Ці захворювання є серйозною загрозою для здоров’я та навіть можуть призвести до смертельних наслідків, якщо вчасно не отримати необхідний захист у вигляді вакцинації. За Національним календарем профілактичних щеплень дітям слід вакцинуватися від цих хвороб в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років, а дорослим кожні 10 років. Про це йдеться на сайті Покровської міської ради.

За даними Міністерства охорони здоровʼя близько 1,5 млн українців потребують щеплень проти дифтерії, кашлюку та правця.

Довідка.

Кашлюк – це гостра бактеріальна інфекційна хвороба дихальних шляхів. Характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом під час кашлю або чханні інфікованої людини. Хворіють здебільшого діти та підлітки, проте захворіти можуть і дорослі. Найнебезпечнішим кашлюк є для у новонароджених і немовлят: він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное) і загалом має високий ризик ускладнень та смерті.

Дифтерія – гостра інфекційна хвороба, яка вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення. В організмі людини бактерія починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше – серце, нервову систему та нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% невакцинованих хворих помирають.

Правець – це гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією, яка виділяє потужний токсин, вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Захворіти на правець можна, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Смертність від правця сягає 25-80 %.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 7 місяців 2024 року зареєстровано 5 602 випадки захворювання на кашлюк. на правець захворіли 8 українців. З 2022 року зафіксовано 4 випадки дифтерії, з яких 3 – серед дорослих.

Аби не допустити поширення інфекційних хвороб та спалахів захворювання сімейні лікарі та мобільні вакцинальні команди проводять розʼяснювальну роботу про важливість щеплень та запрошують на вакцинацію тих, хто пропустив планові щеплення та ревакцинацію.

Отримати профілактичне щеплення мешканці Покрова можуть в амбулаторіях ЗП-СМ №4 та №5.

Графік роботи кабінетів щеплення:

Амбулаторія № 4:

    • пн-ср 8.00 –16.00,
    • чт 8.00 – 15.30,
    • пт 8.00 – 15.00,
    • сб 8.00 –14.00.

Перерва 12.00-13.00.

Амбулаторія №5:

    • пн-чт 8.00 – 16.00.

Перерва 12.00-12.30.

Вакцинація – це один із найефективніших способів зберегти своє здоров’я та захистити близьких. Вакцини від кашлюку, дифтерії та правця закуплені державним коштом і є безоплатними для громадян України. Тож не відкладайте візит до сімейного лікаря, аби слідувати своєму індивідуальному графіку щеплень.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11